Dukátové buchtičky fotorecept

janaalizibolenova - bez fotkyjanaalizibolenova, 12. júla 2011

Kto by ich nemal rád ? Obzvlášť deti ich zbožňujú. Ponúkam recept na domáce dukátové buchtičky.

4
porcie
30 minút
príprava
20-30 minút
na 220 °C

Suroviny

3 šálky
3/4 šálky
8 PL
4 PL (rozpustené)
1
1
 štipka
1-2 PL
Na kvások:
20 g
1 PL
 teplá
Pudingová poleva:
2 ks
1 l
 podľa chuti




Postup

  1. 1

    Z droždia, 1 PL múky, trošky cukru a trošky teplej vody si spravíme kvások.

  2. 2

    Do preosiatej múky pridáme 8PL cukru a vanilínový cukor.

    Dukátové buchtičky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    K múke s cukrom pridáme 1 vajíčko, 4PL rozpusteného masla, kvások, 3/4 šálky mlieka a štipku soli.

    Dukátové buchtičky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ďalej pridáme 1-2 PL citrónovej šťavy. (Pozn. Šťavu pridávam namiesto citrónovej kôry, nakoľko neverím tomu, že by neboli v nej žiadne chemikálie.)

    Dukátové buchtičky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Všetko spolu vymiesime ručne, alebo mixérom a necháme kysnúť. (Pozn. Cesto na buchtičky si väčšinou spravím skoro ráno a celé doobedie, niekedy aj dlhšie, ho nechám kysnúť.)

    Dukátové buchtičky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď máme cesto vykysnuté, vyklopíme si ho na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na hrúbku cca 0,5cm. Z rozvaľkaného cesta si nožíkom nakrájame kocky, alebo si najprv vykrojíme z cesta štvorec a ten pokrájame na kocky.

    Dukátové buchtičky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Sklenenú zapekaciu misu potrieme maslom a poprášime múkou. Do misy naukladáme vedľa seba vyrezané kocky cesta, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť, kým nám neznásobia objem. Potom dáme piecť do vyhriatej rúry.

    Dukátové buchtičky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Keď sú buchtičky upečené, rozrežeme ich podľa toho, ako sú vytvarované a poukladáme na taniere.

    Dukátové buchtičky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do 1 litra mlieka pridáme cukor podľa chuti a rozhabarkujeme v mlieku 2 vanilkové pudingy. Uvaríme na miernom plameni hustý puding, ktorým polejeme pripravené buchtičky. Dobrú chuť !

    Dukátové buchtičky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pozn. Pre nás výjde z tejto dávky príliš veľa buchtičiek a tak ich skladujem v mraziaku. Nič im to neuberie na chuti a sú k dispozícii kedykoľvek :-D

Diskusia k receptu

marcy
toto jedlo milujem :))...hneď by som si dala....
tatranka
Tiež mám rada dukátové buchtičky.Aj tu na Vareche ich mám uvedené.Keď som mala vnúčatá malé...je to už veľmi dávno ,na otázku čo uvarím,odpoveď znela dukátiky.Tak to ostalo asi aj do dnes pre malých stravníkov,je to jednotkové jedlo.
janaalizibolenova
@marcy , aj ja :-D az mam guce za usami :-D, @lubjak , dakujem....@tatranka , ja si pamatam, ze sme ich mavali len v jedalnach a ked ich mama dostala kupit potom v jednote, tak to bol pre nas sviatok, ze ideme mat DOMA buchticky a nie v jedlani....to sme sa na ne tesili od rana ! :-D
akeber
keď som bola malé dieťa , dukátové buchtičky boli moje naj........obľúbenejšie jedlo ...aj teraz si ho kupujem ako polotovar je to ľahšie navnadila si ma určite ich vyskúšam už sú v kk :))
jerica
@janaali.... mne sa také krásne nepodaria , keď sú deti u nás a majú chuť na DB tak kúpim hotové spravím len krém ako ty,ja som sa ich objedla ešte ako školáčka,mávali sme ich často v družine krém boli s BB pudingom ten mám najradšej u susedov. Ako chutilo prepáč to slovo starému svo...?dúfam že si ich ešte pocukrovala:-)) fotopopis perfektný :-))
janaalizibolenova
@akeber , ano lahsie, urcite kupit, tu to vsak nie je k dispozicii, take tu nepoznaju :-D @Jarka , podaria, treba skusit....u nas v jedalni tak casto neboli :-( nechutilo, lebo nemal hehe, oni nie su vseobecne zvyknuti na sladke hlavne jedla, manzel prvykrat ohrnal nosom a musel sa dotlacit masom, ale druhykrat uz mu chutili, dokonca si dal este aj na veceru :-D
rooster
...vyzeraju nadherne !!!..ja robim take dlhe sulky ako palicky a ked je to upecene, tak to pokrajam na kocky, je to podla mna jednoduchsie a netreba sa s tym tolko nakockovat, a polevu robim zo zlateho klasu..ale inac chvalim, krasne sa ti vydarili!!!!
janaalizibolenova
@rooster , sikovny napad, nabuduce skusim podla teba.... mamina mi zas hovorila, ze v jedalnach pouzivaju take sablony...ze vlastne len vyvalkaju cesto, daju na plech cele a potom zatlacia nan sablonu a ta to cesto rozreze na kocky a hotovo....polevu robim ako kedy...niekedy klas, niekedy puding, ale vacsinou puding, tu klas nie je dostat, musim si ho vzdy doviezt....dakujem...
lucylee
Parada! Dukatove som este nerobila. Martin ich zboznuje.
rona1
Dukatové milujem a keď mám malo času tak upečiem piškot narežem a polejem pudingom a ovocím, tiež je to dobré
marienka44
@Janaalizibolenova , netreba ich pomastit medzi sebou, ked ich ukladas na plech? Potom by sa lahko oddelili.
V bode č. 5 pouzivas na miesenie mixer s hnetacimi hakmi. Ja ho ma tiez, ale ked miesim kysnute cesto s tymi hákmi, cesto sa mi šplhá po nich az do otvorov, kde su háky zasunuté. Preto ich nepouzivam. Asi robim niekde chybu. Prosim, porad mi.
janaalizibolenova
@marienka , buchticky medzi sebou nemastim, daju sa potom bud pokrajat, alebo sa krasne daju "polamat", presne v tych zahyboch, ako su ulozene, sa aj zlomia same od seba....ano, bohuzial robis chybu, ze davas haky naopak, treba ich vymenit, lavy za pravy a naopak, mne sa to raz tiez stalo, ze mi cesto vyliezlo hore do mixera a preto odvtedy vzdy najprv haky zasuniem, naprazdno pustim mixer a pozeram, ako sa mi tocia, ci tak, ze budu cesto namotavat hore, alebo tak, ze ho nebudu namotavat, pripadne, ak to takto odpozorovat nevies, tak haky len tak spickami namoc do cesta , zapni mixer na najmensie otacky a sleduj, ci sa cesto splha potvora jedna hore, alebo nie, ak sa splha hore, rychlo vypni mixer a haky vymen jeden za druhy, lavy napravo a pravy nalavo a je to hotovo.....mamina ma starsi typ tohto mixera a ona tam ma na tych hakoch dve farby, bielu a cervenu a pri otvoroch, kam vkladas do mixera haky, ma potom znacku, a podla nej vie, kam ktory hak zasunut, teraz to tak nerobia, asi aby sme si ponicili nase super stroje a utekali kupit nove :-DDDDD
astheart
Teda,děvčátka, děláte mi chutě!!!! Asi se do nich zítra pustím. Ale já si taky každou zvlášť omastím. Je s tím více práce, ale vypadají pak líp....
murgaska
no to je vyborny napad!!!!!!Ja som o nich nepocula uz dobrych 40 rokov.Skusim nieco nove pre vnucikou.mami ma zabiju za ten cukor!!!!Ale deti budu mat radost......M
zuzanakovalcikova
Vyzeraju fantasticky:)Hned by som si dala:)Pridavam do KK:)Mozem dat aj susene drozdie?Lebo tu,kde zijem cerstve nemaju:(Dik za radu.
paleva
Marienka, tiež som takou metodou skoro odpísala hnetač. totiž na tých hákoch by malo byť uvedené, ktorý na ktorú stranu patrí, mne tiež toho cesta vošlo dovnútra aj na dve buchty, ale kamarát mi ho opravil, lebo som ho ponúkla tými buchatmi, ktoré sa v plechu upiekli, a on mi to vysvetlil, lenže na tých mojich hákoch tie značky neboli,
vanilka111
ja ich vykrajujem plastovou krabickou z filmu. su pekne okruhle,vsetky rovnake a taky maly trik s mastenim. vedla dosky s cestom si dám plech a na jednej strane ho podlozim aby bol z kopca a vymastim ho olejom a do spodnej casti nalejem olej a vykrojene buchticky hadzem do tej mastnejsej casti a ked ich tam mam vela a tak ich maslovackou poprisuvam pekne do radu vedla seba,az tak zaplnim cely plech.ide to tak celkom rychlo a nie je oklamany tvar malych buchticiek. krem robim tiez zo zlateho klasu. :-)