Držky z pod Inovca (fotorecept)
Autor receptu: patroveckypitrs
Takto sa robia držky u nás. Dávam návod, ak by niekomu prišli na chuť, ako nám. Je to
dosť pikantné a pre milovníkov držiek veľmi dobré jedlo. Preto odporúčam pripraviť pivo aj
na hasenie plameňa v ústach.
6-8 porcií |
20 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravím si suroviny. Tá zabíjačková slanina, to je podstate varený bôčik s mletou paprikou. Cesnak posekám na drobno. Cibuľu krájam na pol mesiace na hrubšie. Papriku na 1,5 cm kocky. Feferónky posekám na drobno. Slaninu jednu aj druhu krájam na 1 až 1,5 cm kocky.
- Do 1 väčšieho hrnca dám za lyžicu oleja a na ňu údenú slaninu aj cibuľu. Dusím to až sa slanina dobré stopí a cibuľa ostane skoro na kašu.
- Teraz pridám pripravené papriky a nechám dusiť do mäkká.
- Zatiaľ do 2 menšieho hrnca dám lyžicu oleja a na to zabíjačkovú slaninu. Nechám čo najviac roztopiť, nech je tam hodne masti z nej.
- Na to teraz pridám feferóny dusiť.
- Prejdem na 1 hrniec paprika sa dobré podusila, tak tam dám držky premiešam a pridám mletú pikantnú papriku. Chvíľu podusím za stáleho miešania a zalejem pivom. Pozor trochu to bude peniť. To prestane pomiešam a zakryjem nech sa držky varia do mäkká za občasného miešania. Tiež osolím a pridám bujón.
- Prejdem na druhy hrniec do ktorého dám cesnak premiešam chvíľu, nech zavonia.
- Odstavím zo sporáka a pridám mletú červenú papriku sladkú. Dobré pomiešam nech sa paprika na masti roztopí.
- Dám znovu na sporák a nalejem pasírované paradajky a nechám asi päť minút povariť. V druhom hrnci mám hotové. odstavím zo sporáku.
- Ak v prvom hrnci mám už aj držky mäkké tak -
- - vylejem s druhého hrnca pripravenú zmes k držkám a premiešam. Nechám tak 5 minút spolu povariť. Odstavím zo sporáku a nechám tak 15 minút chladnúť nech prejdu spolu chute. To za prvé a za druhe nech vás to nepáli dva krát. Horúce a pikantné.
- Dávam do hlbokého taniera dobrý chlieb k tomu a s chuťou do toho a do kropají na čele. Takže majte pivo a uterák pri sebe. Želám aj vám dobrú chuť.