Držky po florentínsky fotorecept

stanci11 - fotkastanci11, 15. januára 2017
Držky po florentínsky (fotorecept)
Foto: stanci11

Tak tento recept som minule zbadala v telke u kamaráta kde išli staré diely "S Italem v kuchyni". Čiže recept je presne a lá Zobraziť celý popisTak tento recept som minule zbadala v telke u kamaráta kde išli staré diely "S Italem v kuchyni". Čiže recept je presne a lá Emanuele Ridi a jeho talianska verzia držiek... Jedným slovom mňam! Bola som strašne zvedavá na finálnu chuť, lebo predsalen držkový perkelt alebo polievka je niečo iné, ako držky na rajčátkach a zasypané parmazánom ... Ale nedá sa to povedať inak, len že odporúčam všetkými desiatimi!! :)

2
porcie
15 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
340 g
1 ks
1/2 ks
1/2 paličky
30 g
50 g




Postup

  1. 1

    Najskor som si pripravila držky - aby to bolo rýchlejšie, tak v tlakovom hrnci - a to pod vodou prepraté a očistené držky som zaliala vodou, hrniec natlakovala a 10 minút povarila. Potom som vodu zliala, naliala čistú a zase 10 minút varila pod tlakom. Držky som zase scedila a nakrájala na väčšie kúsky.

    Držky po florentínsky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým sa držky varili tak som si nakrájala na drobno cibuľku, zeler a mrkvu na základ...

    Držky po florentínsky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...a sparila som si 4 stredne veľké rajčinky (narezaná šupka, aby sa dali pekne olúpať).

    Držky po florentínsky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rajčátka som nakrájala na prúžky, ale s tým že som predtým vybrala tú jadierkovo-vodnatú časť (pridáme do varenia iný deň, alebo zjeme :D )

    Držky po florentínsky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A teraz začína sranda :) Na oliváči som spenila základ - cibuľka, zeler a mrkvička - len úplne zľahúčka.

    Držky po florentínsky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridala som nakrájané držky a spoločne restovala cca 5-7 min.

    Držky po florentínsky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ďalej som pridala nakrajané rajčátka a restovala kým sa nerozpustili (ak by sa vám to prichytávalo na spodok hrnca, je možné málinko podliať vodou).

    Držky po florentínsky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Keď rajčinky vytvorili omáčku, tak som pridala tých cca 30 g paradajkového pretlaku pre chuť... čo si budeme klamať, tieto zimné rajčiny nie sú nič moc :( ...okorenila som to čerstvo namletým čierným korením, podliala vodou tesne pod povrch a nechala dusiť pod prikrývkou asi 20 minút.

    Držky po florentínsky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Dĺžka dusenia závisí od toho ako moc boli predvarené držky, a tiež aké ich chcete pevné...ja som ten typ čo si užíva al dente, takže aj držky mám radšej také pevnejšie :) Samozrejme ak ich necháte dusiť dlhšie, možno bude treba ešte priliať vodu aby vám to neprihorelo...mne sa za tých 20 minút krásne zredukovala omáčka a bolo to akurát podľa môjho gusta :)

    Držky po florentínsky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A na záver dosolíme podľa chuti, naložíme na taniere, posypeme kopu parmezánu, a nedôverčivo degustujeme :D Ja som totiž neverila že ten parmezán tam sadne, ale normálne som si musela ešte pridať... dokonale to chuťovo doplnil! :)

    Držky po florentínsky (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

denyany
HM....Zaujímavé. Ale počkám si na letné domáce paradajky. A dovtedy možno zoženiem aj dobré držky. Ukladám, zatiaľ.
haji
Hmm, tak držky jsem ještě nikdy nedělala. Recept se mi moc líbí. Jsi sikulka!
stanci11
@Arnilka , ďakujem, odskúšaj :)

@Haji ďakujem moc :) ja držky milujem, ale treba sa pripraviť na to, že majú svoju arómu, hlavne kým sa tie dva razy prevaria...potom je to už v pohodičke :) a teda, bez tlakového hrnca sa budú variť šialene dlho... je to taký špecifický kus mäsa, ale stojí to zato ;)
1x haji
stanci11
@Radox1 napadlo ma to samozrejme, ale oni sú často také "rozblemcané" v tých konzervách, veru neviem ako by som ťahala von tie semienka...a chcela som sa držať pôvodného receptu keď som to šla robiť po prvý krát (ale pokiaľ je kvalitný rajčinový pretlak, tak v tom nevidím problém :) )

stanci11
@Radox1 to som si nikdy nevšimla že nemajú semienka :D tak diky za info, nabudúce môže byť zmena :)
renulienka
@Stanci11 (15.1.2017 11:14)

Ocenujem hlavne to, že si varila čerstvé držky napriek ich arome. A teda budem musiet asi vyskúšat túto verziu. Tá kombinácia držiek a parmezámu ma totiž velmi zaujíma ;-) Inak neviem odkial si, ale u nás predávajú v Kauf.... rajčiny z Kameničian, majú odrody, ktoré sú aj v zime naozaj sladké napr. Medulienka.
tinca
@stanci11 ja som varila v piatok držkovú polievku, ale tvoj recept sa mi veľmi páči, najbližšie idem naň, vítam zmenu.Vyzerajú skvele aj na obrázku
stanci11
@Renulienka diky za tip! :) v Brne žijem, a teda mrknem kaufland, ale jediné čo tu má cez zimu chuť sú tie mini Roma rajčinky, a také miniatúrne som tam práve nechcela...inak čo sa týka držiek, raz v živote som kúpila predvarené a nikdy viac, to bolo strašné, divná pachuť, no radšej takto :) ja som zvyknutá z domu na držky tak mi to nevadí :)
stanci11
@Tinca si ma rozosmiala, ty si varila držkový, rodičia mi volali že či neprídem domov, že kúpia držky na polievku :D sa s nimi roztrhlo vrece tento víkend mám pocit ;) inak ak vyskúšaš, uvítam ak napíšeš ako chutilo :)

izabella929
@stanci11 , si usilovná kucháročka a o pečení ani nepíšem...krásne navarené a verím , že i veľmi chutne.-)ak budem mať domáce držky, určite vyskúšam, nafotím a pridám..-)
stanci11
@Izabella929 ďakujem strašne moc :) no na recenziu po navarení som riadne zvedavá :) inak že domáce držky, juj to sa veru často nevidí!
jozka2
A hned su tu tri recepty na drzky ktore milujem na akykolvek sposob
gabriele
su vyborne...a ty si vyborna kucharečka :)...taliani davaju namiesto paradajok vacsinou passatu...dokonca aj v lete, co som bola prekvapena...asi je to pohodlnejsie...v kazdom pripade jedlo hodne vyskusania...v mojom rebricku drzkovych jedal je tato dobrota velmi vysoko
monty469
Robievam občas držkovú polievku, ale tento recept sa mi páči :-)
stanci11
ďakujem moc :) skúšajte, ochutnávajte ;) som rada že sa vám recept už len "na oko" páči
altyn
Držky milujem a tiež by som ich urobil na tvoj spôsob, lebo vypadá to veľmi chutne. Ale chcem sa spýtať, dá sa to aj z mrazených? A dá sa to druhý deň ohriať v MR ( v robote)? Alebo je to iba na priami konzum? Ďakujem za odpoveď.
stanci11
@Altyn ja som jednu porciu ohrievala a bolo to v pohode :) ...čo sa týka zmrazených držiek, neviem poradiť nikdy som s nimi nepracovala... oni sú už predvarené však? To by som ich dusila možno kratšie, vyslovene aby sa moc nerozvarili...inak si myslím že by nemal byť problém :)
altyn
Ďakujem, tak určite vyskúšam.
ancicka
Môj muž miluje držky,tak určite raz príde na nich rad.Dík za rcp.kk
stanci11
dievčatá, budem len rada ak skúsite :) a hlavne, ak vám bude chutiť!
jack
Výborný receptík.Ja zjem držkovú polievku,ale keď ich manžel robí na paprike tak to nemusím.Včera robil falošné držky(hliva ustricová),tak to hej.Ale tento tvoj je cool...Určite budú v najbliššej dobe.
stanci11
@Jack som zvedavá či ti budú chutiť :) na mňa zrovna včera skočili krásne držky v mäsiarstve takže dávam repete :D





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia