Držky na paprike

Ladislav Dibala
šéfkuchár reštaurácie Koliba pri hoteli Kaskády v Sliači–Sielnici, 22. apríla 2012
Držky na paprike
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie

Suroviny

800 g
300 g
 čerstvé alebo sušené




Postup

  1. 1

    Dobre poumývané držky krátko povaríme, vodu zlejeme, prepláchneme, zalejeme čistou vodou a varíme do mäkka. Uvarené držky schladíme pod studenou vodou, necháme odkvapkať a pokrájame na tenké rezance. Správne uvarené držky musia byť mäkké, biele, čisté a voňavé.

  2. 2

    Na masti orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, keď sa začne zafarbovať do zlata, pridáme múku a stále miešame. Keď sa múka začne zafarbovať, pridáme mletú červenú papriku, necháme ju rozpustiť v tuku a zalejeme precedeným vývarom, v ktorom sa varili držky. Dobre rozmiešame ručnou metličkou, pridáme pokrájané držky a privedieme k varu. Stiahneme oheň a za občasného miešania varíme 20 minút.

  3. 3

    Pred koncom varenia ochutíme rozotreným cesnakom, čili, soľou a necháme povariť. Na záver pridáme majorán a už necháme len prevrieť. Podávame s chlebom alebo kysnutou knedľou.

Diskusia k receptu

tatranka
Takto ako ty pracuješ s držkami,ja namiesto držiek používam hlivu.Je to tiež ohromná pochúťka.
vcelka
vraj hlivu... však dedo by sa v hrobe obrátil...
duschko
Pocul som aj o hlive, ale drzky su drzky. Zalezi, od ktoreho vyrobcu su. Tie argentinske drzky su aspon podla mna otrasne. Uz ich nekupim. Myslim tie predvarene. Posledne som kupil od fy. Mecom a boli velmi dobre. Musim vyskusat aj ten hlivovy perkelt.
garanco
Raz za rok - za dva robím takto nejako držky ( už predvarené od Mekomu). Spomíname na držky v jednej vydarenej závodnej kuchyni spred mnohých rokov.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia