Držkový perkelt zo Žitného ostrova fotorecept

dodomore - fotkadodomore, 13. januára 2017
Držkový perkelt zo Žitného ostrova (fotorecept)
Foto: dodomore

Držkový perkelt sa varí na mnoho spôsobov, preto sa chcem s vami podeliť o môj recept.

6
porcií
15 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg predvarené
4 ks
2 ks
4 plátky
2 ks
100 ml
2 kocky
3 strúčiky
 na zahustenie




Postup

  1. 1

    Pripravím si ingrediencie.

    Držkový perkelt zo Žitného ostrova (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakrájam si cibuľu a slaninu.

    Držkový perkelt zo Žitného ostrova (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do veľkého hrnca si dám za lyžicu, prípadne varechu masti, ktorú rozpálim, následne vsypem pokrájanú cibuľu a restujem. Pridám nakrájanú slaninku a celé to pomaly restujem.

    Držkový perkelt zo Žitného ostrova (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď je cibuľa a slanina orestovaná, posypem ju červenou paprikou, premiešam a následne prikladám nakrájanú papriku s paradajkami a baraními rohmi a podlejem s asi 2 dcl vody.

    Držkový perkelt zo Žitného ostrova (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Teraz pridávam čierne korenie, Vegetu, kečup, drvený kmín a soľ. Nechám to chvíľu dusiť, následne prilejem asi deci červeného vínka a premiešam. Soľ skoro vôbec nepoužívam, solím skôr s Vegetou a dostatok soli je už aj v slanine.

    Držkový perkelt zo Žitného ostrova (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Trochu nechám povariť, premiešavam a pridávam cesnak.

    Držkový perkelt zo Žitného ostrova (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A po chvíli už vkladám do hrnca aj držky a nastrúhané zemiaky (ak chcete zahusťovať na konci klasickou zásmažkou, tak zemiaky môžete vynechať), aby som mal perkelt pekne hustý, bez zásmažky na konci varenia.

    Držkový perkelt zo Žitného ostrova (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Podlejem potrebným množstvom vody (nie veľa, tak pol litra, až liter) a za občasného premiešavania varím asi hodinu. Stále ešte môžeme pridávať aj mletú papriku a Vegetu. Po hodine varenia sú držky ešte kúsateľné (tak ich mám rád ja), ak ich ale chcem mať viac prevarené a také vláčnejšie, tak ešte varím ďalších 30 minút. Pred koncom varenia, asi 15 minút, pridávam majoránku a prípadne ešte dochucujem, ak je to potrebné.

    Držkový perkelt zo Žitného ostrova (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Podávam s knedľou, prípadne s haluškami. Odporúčam pred konzumáciou posypať ešte nakrájanou petržlenovou alebo celerovou vňatou. Hodí sa aj nadrobno nakrájaná cibuľka. Prajem dobrú chuť :)

    Držkový perkelt zo Žitného ostrova (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

frezia68
@Dodomore :Vítaj na Vareche :-),je to Tvoj prvý recept.A ja sa tu verejne priznávam,že som ešte nikdy nevarila držky.Jednak nepríjemný zápach(predvarené možná nie) a ani som to mimoriadne neobľubovala.Ale na služobných cestách náš námestník už mal vybrané reštaurácie,kde varili výborné držkové polievky a presvedčil nás k objednávke-chutila.A tie tie Tvoje by som tiež rada ochutnala,vyzerajú chutne :-).
terinka55
Môjho muža by si potešil. Už asi pol roka mi "píli uši" držkami. A veru by som si aj dala, keď vidím Tebou uvarené, chválim.
violetacamorova
Tiež by som si dala porciu ja som vyrástla na držkách, ale robili sme iba polievku. Ale robila som v Škótsku v mäsopriemysle a tam som bola pri držkách ale poviem ti tie boli tak krásne a čisto vyprané že fakt úžas. Iba v čistej vriacej vode. Tie na Slovensku z obchodu stále smrdeli za nejakých chlórom či savom a nedalo sa to vyvariť. My sme doma mávali domáce - vlasný chov.
radox1
no neviem ci madari davaju do perkeltu kecup,vegetu, a ml.paprikou tiez nesetria.radsej by som z nazvu ten zitny ostrov vynechal,a bol by to tvoj vlastny recept,voci ktoremu nic nenamietam.
1x radox1
kukulienka71
@Radox1 (13.1.2017 23:01)

nepoteším ťa, ale mnohí dávajú. Prečo si myslíš, že všetci Maďari dobre varia? Tiež tam dobre funguje reklama, rôzne ochucovadlá a náhrady používajú veľmi často.
dodomore
Ďakujem za komentáre :)
Čo sa týka kečupu,v letnej sezóne by som dával iba paradajky,tie ktoré obsahujú málo vody,prípadne kečup nahraďte pretlakom. Vegeta je dobrá ako ochucovadlo, okrem soli obsahuje sušenú koreňovú zeleninu.Držky,tak ako aj guláš sa varí na mnoho spôsobov.Zistíte to,keď sa zúčastníte nejakej súťaže varenia guláša,alebo držkovej :). Dokonca viem,že si kuchári prinesú už namiešanú hmotu, aby iný nevidli,čo tam dávajú :)
Čo sa týka môjho názvu,ponechám si ho,menil by som ho,iba ak by tam bolo originál držkový perkelt zo žitného ostrova :)
A nechcem sa chváliť,ale táto držková mi fakt chutila,asi najviac z tých čo som doteraz navaril. Ale kľudne mi napíšte vaše tipy,veľmi rád sa nechám inšpirovať,prajem pekný deň.
dodomore
Moja skúsenosť s držkovou bola ešte za mlada,mal som asi do 10 rokov.Bola výborne spravená a dokonca aj riadne štípala :)
Ak môžem,odporúčam vašu 1. držkovú ochutnať,ale tak,aby ste možno pred jedením neprišli do kontaktu s varením a pohľadom na surovinu :)
Potom sa nebojím,že by ste si ju už viac krát nedali.
Mám skúsenosť,keď som v jednom podniku jedol perkelt a bolo ho teda riadne cítiť.Ak by to bola moja 1.držková,tak veru,asi by som si viacej nedal !
Ja nakupujem polotovar v kauflande,je z talianska a je predvarený , už bez zápachu,aj toho chlórového,ako ste tu písali. Ja som už varil aj snehovo biele držky,nebol som spokojný,tam som tiež mal pocit,akoby ich nejak chemicky bielili...
evanaaa
Ja som držkovicu varievala tak raz za mesiac, na prianie môjho muža a náhodou som aj teraz kúpila v K... v akcii, ale neviem, aké budú, sú akoby sklené, priesvitné, no, uvidím.....inak kupujem aj ja tie talianske, ale ich aspoň 2x prevarím. A ten perkelt som raz robila ale moc mi nechutil, tak len polievku....
dodomore
@Radox1 (13.1.2017 23:01)

Máš pravdu,ml. paprikou som ani ja nešetril,veď prečo aj,ale aj to s mierou :)
atulienka
Veru, dobrú držkovú by som si dala. A iste vyskúšam aj perkelt. Pred vyše 10. rokmi som vozila otecka do BA k lekárom. Cestou domov - smer Gabčíkovo, sme si vždy dávali v Dunajskej Lužnej v reštaurácii Jánošík držkovú polievku. Bola výborná a miesto chleba sme si k nej dali cesnakový lángoš. To bola pochúťka!!! Keď vyskúšate, asi budete so mnou súhlasiť.
klukodvody
Ať je to jak chce, recept vypadá výborně, držky si dám rád vždycky, tohle si uděláme určitě, ale až v letní kuchyni kde si držky uvařím v klídku a nevyženu nás z domu při vaření pak už dodělám doma. Jinak i já Tě rád přivítám do party.
Uloženo a máš 5*. Zdravíme.
arnilka
správne s masťou!!! recept na jednotku s hviezdičkou!
5* ti dávam v hodnotení :-)
katkos
Perfektné..., dokonalý recept, aká škoda, že môj muž držky neznáša, ja môžem... Za to znáša veľmi cesnačku, ale ešte sa mi ju nepodarilo uvariť tak, ako ju jedol v českých hospodách. Možno, keď začne variť viac ako vodu v rýchlovarnej kanvici, pochopí, že je to majstrovstvo. Len škádlím... s láskou.
Keď sa dožijem dôchodku alebo aspoň PN-ky, sľubujem, že začnem pridávať recepty aj ja. Budem mať čas zistiť, či niečo podobné už niekto nedal. Vtedy budem mať možno aj odpočinuté nervy a nebudem citovo prežívať hlúpe komenty ohľadom názvov, ingrediencií, opakovaných pridaní a pod. Pozdravujem "zlatých"varecháčov..., keby sovka vedela, ako som sa tešila v sobotu výsledku "jej" červenej kapusty, špajza ostala hore nohami, ale ribizli lekvár som našla...
bravcovinka
Odskúšané. Veľmi zaujímavé, príde mi to skôr ako guláš než ako perkelt asi je to tou prílohou, perkelt obvykle robievam s haluškami. Chuť je veľmi dobrá,ten základ je perfektný. Bodovo je to tak 8/10.
zofos
Recept perfektný,ja varím z mrazených nemeckých držiek z bily.Sú predvarené a rýchlo hotové.V recepte je všetko ok až na záver tej vody je veĺa,keď je to polievka tak dobre ale perkelt musí mať konzistenciu hustejšiu.Ja pridávam hlivu pokrájanú na rezance ale to je o chuti pre každého individuálne.Oináč super!!!