Držková polievka

tinca - fotkatinca, 28. augusta 2016
Držková polievka
Foto: tinca

Mám ju strašne rada, takže si ju varievam, pretože domáca je domáca. A teraz prišiel na ňu rad.

4-5
porcie
15 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1000 g
4 strúčky
1 ks
1 KL
Ostatné:
3 PL
1 ks
2 PL
2 KL
1 KL




Postup

  1. 1

    Používam predvarené mrazené držky, jednak sa rýchlejšie uvaria a nie je už z nich taký zápach. Do hrnca dáme držky, nasekaný cesnak, rascu a soľ. Varíme takmer domäkka. Ja mám rada hustejši, čiže vody dávam primerane.

  2. 2

    Potom si pripravíme cibuľovo-paprikovú zápražku tak, že na oleji orestujeme šalotku, pridáme hladkú múku, ktorú popražíme doružova a nakoniec už mimo ohňa pridáme papriku. Zalejeme studenou vodou a pridáme k držkám. Prevaríme do zhustnutia. Nakoniec pridáme bohate majoránky a posekané vňaťky. Ak treba dosolíme.

  3. 3

    Podávame z chrumkavým chlebom alebo s pečivom, kto má ako rád. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

terinka55
Túto polievku mám aj ja rada, kedysi dávnejšie som ju jedla častejšie. Tvoja určite tiež skvelo chuti, chválim.
venusa
Nedávno som ju jedla hádam po sto rokoch-:) prave kvôli tej vôni som ju nemusela. Tym predvarenym to nehrozí. A mas ju naozaj lákavú.
venusa
A este pre nieco som u teba. Zavarala som uhorky podľa teba, tie sladkokyslom náleve. Uz som aj vyskúšala, su ohromne fajne a pridala som do každej fľaše 1 čili papričku. Mala som svoju úrodu. Ďakujem za rcp.
jack
Držkovú varievam aj ja.Manžel by sa v.nej hádam aj kúpal.Ja som ju jedla tiež po dlhých rokoch.Ako malá som ju moc nemusela,ale teraz celkom fajn.Dobrý recept.
1x tinca
mijaita
Drztkova, nekdy take "frote" :-) polivka je luxus nad luxus. Vzdycky jsem ji rada varila kdyz byly k dostani vsechny 3 druhy drztek a k tomu jeste veprovy zaludek. Dlouhe, krasne drztky, hodne jich!Nevidela jsem je ani nepamatuju, o veprovyxh ani nemluvim.
renulienka
Pre mna držková len z čerstvých držiek, nie z predvarených. Tie podla mna nemajú chut ani vonu. A musí byt jednoznačne hovadzí vývar, najlepšie z hovadzieho rebra, chvosta a kosti špikovej alebo riedkej. U nás chvalabohu ešte stále k dostaniu ;-)
staja
Držkovú robievam z predvarených chladených držiek, 1-2 x vylejem vodu, až potom dovarím v malom množstve vody a vždy si deň predtým pripravím vývar z riedkych a špikových kostí, ráno zoberiem z neho usadený tuk a použijem na polievky. Držková - paráda.
frezia
Milujem "drzkanu", aj ju rada varim. Robim ju tak ako ty, len nedavam zelerovu vnat, iba petrzlenovu. Zelerova mi akosi nepasuje s majoranom.
izabella929
Tiež je moja obľúbená polievka.-) Keď chodím domov na juh zastavím sa vždy na obľúbené držky na paprike s knedlíkom v reštike na hranici..je to mňamka.-)
evanaaa
Práve dnes som kúpila kilo držiek - predvarených, k iným sa ani nedostanem, ale robím ich len kvôli môjmu mužovi, aj keď ich jem aj ja :) Tiež prvé dve vody po zovretí zlejem, aj keď sú predvarené držky. Nakoniec dávam vňať petržlenovú a majoránku. Je na programe tento týždeň.
kecemis
Tak toto ja rad a takto to robievala moja mamina na Hornej Nitre. Dakujem za pripomenutie a idem si pozhanat drzky.
1x tinca
emanela
Ja viackrát ovarené držky dusím na cibuli s cesnakom skoro do mäkka, (ak treba, minimálne
podlejem vodou-pridám mletú papriku, po chvíli podlejem vriacou vodou, pridám hovädzí bujón, alebo masox, nechám prevariť, pridám vody koľko treba,
mleté čierne korenie, majoránku a ešte podľa potreby cesnak. Najradšej robím zo surových držiek, predvarené niekedy bývajú veľmi mäkké. V hotovej polievke musia byť troška
"gumové", nie blato. Mňam!
1x szavla
emanela
Ešte som zabudla na zápražku z hladkej múky, ktorú urobím pred pridaním vody.
veronikkka
@tinca , nádherný recept, krásne fotky :-)
Tvoja držková priam spieva :P :-)
5*
robievam skoro úplne rovnako, šalotku som ešte nepoužila, ale skúsim!
miesto vody používam domáci vývar z hovädzích špikových kostí
radox1
varim podobne,len aby sa stihla cibula rozvarit odporucam urobit cibulovy zaklad na zaciatku.vyvar velmi dobre nahradia spikove kosti.
1x radox1
tinca
@renulienka predvarené držky na kvalite držkovej vôbec neuberú,akurát že sa zbavím pachu zo surových. Vôbec neboli mäkké ani blatové ako tu niektorí píšu,konzistencia aj chuť bola v poriadku. Pokiaľ viem držky sa upravujú pred mrazením na pare,takže vôbec im to na kvalite neuberá. Ale každý tak, ako mu chutí. Ten vývar aj ja používam,ale teraz som nemala špikové kosti, aj tak bola chutná.
gabriele
podla mna drzkova z predvarenych drziek a klasicka drzkova z cerstvych drziek sa absolutne neda porovnat...takze nesuhlasim s Tebou, ze predvarene drzky na kvalite drzkovej neuberaju...a drzky sa pred mrazenim zasadne varia...keby sa drzky pred mrazenim iba parili, vsetky tie neziaduce pavône by v nich ostali...ale ako pises, kazdemu chuti nieco ine...
renulienka
@Tinca , viem o čom hovorím, prepáč, iba raz som skusila predvarené držky a teda chutili hrozne. Dokonca ani nechcem vediet ako dosiahli ich neskutočnú belost. Trvám na svojom. Nemajú pre mna ani chut, ani vonu oproti čerstvo kúpeným a nikto ma nepresvedčí o opaku. Nikdy v živote by som tento ,, blaf,, už nekúpila. Taká je moja skúsenost.
tinca
neberiem nikomu jeho názor,keby som vám ju dala ochutnať nerozoznáte ju od čerstvých držiek.Ale každý si urobí ako chce.
fo3k
Pridajte aj svoje recepty,vyskúšame a každý si vyberie ten čo mu chutí. Každému chutí niečo iné,...
tinca
@renulienka máš ty len starosti s mojou držkovou polievkou. Predsa sem každý pridá rcp tak,ako ho robí on. Sú na iných stránkach stovky receptov držkovej polievy, každý kto má net si vyhľadá. Nehovorím o čase koľko tvoja "in" polievka trvá. A zelenina, tá nemá čo hľadať v držkovej polievke, a to už mám čosi odvarené. A vieš čo uvar ty a pridaj vlastný recept! Na tvojej stránke nie je ani jeden.
renulienka
@Tinca , cítaj lepšie, napísala som, že zeleninu vynechávam ;-) Pán @Fo3k chcel pridat recept. Pridala som link na držkovú, ktorá sa mi pozdáva. Nič viac, nič menej. Každý má nárok na názor, nie? Raz, ked budem na dochodku, ho určite pridám ;-)
gabriele
ja nikdy zeleninu v drzkovej nevynechavam...a tvrdit, ze v drzkovej polievke zelenina nema co hladat je iba take- prepac- "slovenske obmedzene tvrdenie"...po celom svete sa varia speciality z drziek...a v mnohych variaciach...a hlavne so zeleninou...vyskusala som mnohe...a uprimne Ti tvrdim, ze vsetky mnou vyskusane boli fantasticke...
radox1
cerstve su cerstve,ale ani ja sa s nimi nebabrem.mam odskusane mrazene tie nemecke,co uvadzam vo svojom recepte,tie su celkom obstojne.
ocek
@Renulienka (28.8.2016 22:47)

Prirodzene nie z prevarených držiek, ja si kupim zo 4 ks plachty a varím doma v letnej kuchyni, to má chuť.
renulienka
@Ocek (21.9.2016 17:33)

Teším sa, že nie som sama ;-) Ja tiez kupujem viac na jeden šup ;-) Už aj chladnejšie počasie je, tak budúci týžden by mohla byt!