Držková polievka podľa šéfkuchára fotorecept

Jozef Ševčík
šéfkuchár reštaurácie Pulitzer U zlatého jeleňa v Bratislave, 8. mája 2015
Držková polievka podľa šéfkuchára (fotorecept)
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
10
porcií
15 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5 kg
300 g
400 g
 (alebo feferónky)




Postup

  1. 1

    Cibuľku a cesnak prudko urestujeme, pridáme predvarené držky a spolu ďalej restujeme asi 10 minút.

  2. 2

    Potom dochutíme, prikryjeme a necháme vo vlastnej šťave dusiť asi 20 minút.

  3. 3

    Potom držky podlejeme, a keď sú z troch štvrtín hotové (asi po hodine), pridáme na zahustenie nastrúhané zemiaky, ktoré necháme úplne rozvariť. Na záver ešte dochutíme.

  4. 4

    Ušetria čas: V obchodoch už bez problémov kúpite predvarené držky, ktoré ušetria čas a námahu. Stačí ich pred varením dobre umyť, nemusíte ich variť vo viacerých vodách. Okrem polievky je výborný aj držkový guláš či perkelt.

Diskusia k receptu

klukodvody
Já to prostě nevydržím .I ty předvařené držky bych dal ještě jednou převařit a ocedit ,nevím čím vším prošly .A ty brambory na zahuštění nevím nezkoušel jsem ,nekritizuji ale myslím ,že to přidá trochu jinou chuť .U nás ji děláme hodně jinak ,ale je to na kuchaři .
amelie
@klukodvody , uznávam tvoje pripomienky. Ak to nie je výrobné tajomstvo, nemohol by si sem pridať recept na držkovú polievku, o ktorom hovoríš? Ďakujem:-)))
klukodvody
@amelie rád já si teď připravuji takový soubor polévek ,který bych chtěl dát například chlebovou ,krkonošské kyselo ,kulajdu a ty jsou dvě jihočeská a z vysočiny no a několik dalších včetně panádlové .
annan
Myslím že v jednoduchosti je krása,ja síce držky nejedávam,ale manžel ich má rád a preto ich určite vyskúšam.Zahustím zemiakmi,pretože je to zdravšie a aj chutnejšie.
evanaaa
Ani lečo......ale to už je na každom, ako ich má rád. My sme ich teraz dojedli, ja ich preváram dvakrát, ak začnú vrieť, vodu zlejem a ešte raz dám novú na krátke prevarenie, v tretej ich varím. Nedávam žiadnu zeleninu, osolím, okorením, oštipľavím, opaprikujrm, ale v inom poradí :)......jasné, cesnak a cibuľu. Nie som zvyknutá robiť zápražky, ale niektoré polievky sú výnimkou, aj táto je.
outback
Vyzerá celkom chutne, len si ju bez majoránu neviem predstaviť, zemiaky sú dobré na zahustenie.
tinca
milujem držkovú a tiež kupujem predvarené zmrazené držky, čo má výhodu, že celá kuchyňa nepáchne. Ja tiež zemiaky nedávam
ivan14
Pro toho, kdo nemusí dršťky: výbornou věc mi poradila paní Boženka, prodavačka z krámku u nás na rohu. Uvařte slepici se zeleninou. Maso oberte, vývar přeceďte a zavařte do něj cibulovou jíšku s paprikou - nebo prostě to, co do dršťkové polévky dáváte vy, včetně koření. Drobnější maso pokrájejte místo drštěk do polévky a ještě vám zůstanou prsíčka a stehýnka (tedy pokud vás na tu polévku není zrovna regiment), a ty se dají upravit třeba na paprice. Levné a dobré.
radox1
komu prekaza typicka chut drziek,nech ju neje a ignoruje ju.a predvarene drzky by som v ziadnom pripade znova nepredvaral,uz aj tak su skoro bez chuti.
radox1
a pre pana kuchara,do popisu zabudol na majoran,pricom na fotke je.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia