Držková polievka fotorecept

gordonko - fotkagordonko, 9. februára 2014
Držková polievka (fotorecept)
Foto: gordonko

kedysi som ju nemohol ani vidieť , no moja mama ju zbožňovala .... Zobraziť celý popiskedysi som ju nemohol ani vidieť , no moja mama ju zbožňovala .... po mnohých rokoch som sa kolegom nechal na ňu prehovoriť ... dnes si ju varím sám ,len držky si krájam na menšie kusky

30 minút
príprava
40 - 50 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 - 3 ks
5 - 6 strúčikov
1 ks
3 ks
Na zátrepku:
2 PL




Postup

  1. 1

    potrebné suroviny

    Držková polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na oleji si speníme cibuli , pridáme čierného korenia

    Držková polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    potom pridáme prepláchnuté na jemnejšie pokrájané držky pridáme sladkú aj štiplavú papriku , premiešame a hned podlejeme trochou vody aby nám paprika nezhorkla

    Držková polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    osolíme , pridáme najemno pokrájanú čilipapričku a varíme, vo vedlajšom hrnci si spravíme z vody a bujonu ,,vývar,,

    Držková polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    vývar vlijeme na držky , pridáme postrúhané zemiaky a varíme, počas toho si urobíme zápražku ( tú som zabudol odfotiť ) ktorú pridáme za stáleho miešania do polievky a necháme prejsť varom

    Držková polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a dokončíme prelisovaným cesnakom a drvenou majoránkou

    Držková polievka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    lepšia je z rožkom , ale vtedy som si rožky ešte nepiekol DOBRÚ CHUŤ

    Držková polievka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    konečne komplet .... moja držková z mojimi rožkami .. Chutilo

    Držková polievka (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

megdesign
Hmmm..... fayna, fayna... Taku mozem. Len preco sa tie drzky museli krajat na take krpce??? Cim vacsia drzka, tym lepsie... :))) A este zemiaky na kocky davam, nie struhane.
1x fazia
jozka2
gordonko,ty si vynikajuci kuchar,tato polievocka musi byt super a s domacim chlebikom.
pusta
mám rada držkovú polievku, vyzerá super.
alexdidi
Držkovú varievam už roky, ale z čerstvých držiek(nie predvarených) a to je už "iné kafe". Naozaj je chuť úplne iná, ale aj príprava náročná a hlavne zdĺhavá. Výsledok stojí za to a preto vždy navarím aj do mrazáku. Mal by si uviesť do surovín, že ide o predvarené držky pre menej skúsených s varením držiek. Vidím, že zahusťuješ zásmažkou i zemiakmi, zrejmä kvôli chuti. Ja niekedy (pre manžela) dávam tiež zemiaky na kocky(má tak rád), ale držky na rezance, nie tak na drobno, musia chrumkať v ústach.
gordonko
@megdesign .... kebyže tie džky nepokrájham , tak je premňa nejedlá ....už toto je zázrak že to zjem
@jozka2 práve som ju dojedol s čerstovo napečenými rožkami ...menim titulné foto
@alexdidi opravím ...tu iné nezoženieš iba predvarené z Kauflandu
1x fazia
malusa
Presne takto aj ja robievam drzkovku k tomu je najlepsia zemlicka.
luss44
strašne dobre vyzerá na tanieri, mňam. Práve som dnes v obchode kukala po mrazených držkách - kúpiť, nekúpiť. A veru zajtra kúpim a navarím.
jarbra
@gordonko , farba pekna ... urcite aj chutna, ... drzkovu polievku mam velmi rada v rodine nikto nema rad, iba moj zat a ja ... varila som z cerstvych drziek, ( velmi zdlhave ) varim uz len z predvarenych ... je pravda ze chut je ina, ale ked mam rada, tak mi je jedno ake su ... hlavne ze v polievke plavaju drzky :-)))
evanaaa
@gordonko , aj musím držkovicu variť aspoň 2x do mesiaca, a na tri dni. Tiež robím z mrazených, a prevarím ich vo dvoch vodách. Zemiaky ani inú zeleninu nepoužívam, nerobím zeleninovú ale držkovú, načo pridávať inú chuť, muž by tak ani nejedol. Ináč, zahusťujem zásmažkou, to stačí. Tiež musí byť trochu čípoš, ja vlastne skoro všetko štipľavím.
julanda
Veru, zemiaky nikdy, držiek musí byť toľko, aby bola dosť hustá aj bez zemiakov.
ajtakneviemvarit
..vsetkych Vas zdravim,,,chodievam sem nakukat,kvoli inspiracii...nech sa na mna prosim nikoto nehneva,ale najlepsia drzkova vzdy bola,aspon v minulom storoci v roznych bufetoch a samozrejme u masiarov priamo v predajni,ak tam cosi varili..a samozrejme varene koleno,paprcky ci usi...Drzkova sa da robit len vo velkom,ani nechcem skumat,co vsetko sa tam varilo.podla mna je zaklad dobry masovy vyvar..cibulovy zaklad a koreniny ani nespominam,to je jasne,ale aspon jedna feferonka by tam mala byt,samozrejme v pomere k celkovemiu mnozstvu.a husta by mama byt hlavne z drziek,muku a podobne veci nemsim,je to ale len vec chuti,podobne ako u majonézového salatu,ci rybacej polievky....ale navnadili ste ma,uz varim hovadzie kosti na vyvar,nedam tam ani muku,ani zemiak,len mi chyba ta spravna aroma pri vareni nepranych necistenych drziek..byt by sice smrdel ako opiciaren,ale pre mna by to akosi tam patrilo....ale tu chut z predvarených drziek nikdy nedosiahnem..a myslim si,ze vsetci vieme v cem delo...
radox1
ako zaklad na silny vyvar,bez ktoreho je drzkovica nevyrazna,pouzivam spikove kosti
fazia
Nuž dnes som vyskúšala podľa tohto receptu aj ja. Páli až v hrdle. :-D To sa bude určite môjmu manželovi páčiť. On štipľavé má rád. Ja robím podobne ako megdesign, čím väčšie držky, tým lepšie a zemiaky na kocky a menej pálivo. Ale super chutí aj podľa tohto receptu. Veď aj jedlo je zmena a pritom z rovnakých surovín. V tom je to kuchárske umenie. :)
diducko
pre alexididi
Mám rada drzky tak ako Ty. Nevarim zo zmrazenýyh ani z chladených. &mám rada z cerstvých drziek, len zial v Kosiciach som ich este nedostala.
radox1
@diducko (4.1.2020 11:21)

este povedz,ze ju varis v byte.lebo ak su drzky naozaj cerstve-surove-neopracovane,to v byte nedas,ani nikto iny.
radost
@radox1 (4.1.2020 13:52)

bývame v paneláku
za minulého režimu sme varili držky
trikrát zlievali vodu a okná dokorán-v lete..
skúšali sme všetky možné recepty-na tú dobu dostupné..
dnes kupujem mrazené-skorohotové..
1x radox1




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia