Držková polievka fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 27. apríla 2013
Držková polievka (fotorecept)
Foto: babkamt

Suroviny

1 kg
2 ks
5 strúčikov
1 PL
1 ČL
2 PL
Na vývar:
1200 g
1 ks
1 ks
kúsok
1 ks




Postup

  1. 1

    Držky varím vo vode asi 10 minút , potom vodu zlejem , dám čistú vodu a zase ich varím , ešte raz postup zopakujem a držky sú pripravené do polievky . Mrazené držky z obchodu sú predvarené.

    Držková polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľu som očistila , nakrájala a orestovala na oleji. Pridala som múku , opražila som ju . Hrniec som odstavila z ohňa a pridala som mletú sladkú papriku a štipľavú papriku .

    Držková polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zásmažku som zaliala vývarom z kostí . Dobre som polievku prevarila asi 30 minút .

    Držková polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom som pridala predvarené držky , osolila , okorenila som polievku. Pridala som aj prelisovný cesnak . Znovu som polievku prevarila , aby sa chute prepojili . Do hotovej polievky som pridala hrsť majoránky .

    Držková polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Už môžem ísť degustovať . Ja držky nemusím , ale čistú polievku áno .

    Držková polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na držkovú som sa pripravovala ešte deň predtým . Z kostí som varila vývar 3 .hodiny

    Držková polievka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom som pridala zeleninu .

    Držková polievka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Som si vedomá , že by sa mal variť vývar z hovädzích kostí , no keď som išla variť polievku , náš mäsiar ich nemal .

    Držková polievka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    No napriek tomu bola polievka chutná . Omnoho jednoduchšie je pridať do polievky hovädzí bujón .

Diskusia k receptu

mracik9
a zabudla som dopísať,škoda že to predávajú pokrájané,ináč sú s toho super vyprážané rezne :))
mariamka
na domacu pravu drzkovu som si este netrufla a asi ani netrufnem.. pritom ju mame radi vsetci, v restike, kde ju dobre robia.. napr. v Nezabudke pri Orovnici, ak poznate, ked este nebola dialnica.. moj drahy to vola kuca-paca :) no ale som odbocila, chcela som pochvalit odvahu, pracnost a krasny vysledok
concord
Normálne si mi urobila chuť na držkovú. Spolubývajúca bude mať ohromnú radosť. Z duše ju nenávidí, lebo ju musela variť každý deň v bufete u Mäsiarov na Štúrovej. Ani ja som ju nikdy nevaril s vývarom. Takto skúsim.Vďaka za inšpiráciu.
kimlo
Uzasne! Drzkovu milujem a takej dobrej nie je nikdy dost...a slane rzky k tomu...mnam!
luss44
dobrá hustá držková vždy poteší, v lete keď rastú bedle, môj muž robí "držkovú" z bedlí, všetko ako má byť len miesto držiek pokrája bedle, varianta pre vegetariánov :)
babkamt
@rulik , skús a potom napíš , či si bol spokojný .@mracik9 je to dobrá polievka . Žiaľ , ja len čistú polievku ,bez držiek , ale tiež ju mám rada.@mariamka , ďakujem za pochvalu .@conkord , teší ma , že som ťa inšpirovala . @ancicka , aj môj muž ju má rád , preto som ju varila .@izabella929 ďakujem . Je to obľúbená polievka . K tomu čerstvé slané pečivko - je to dobrota .
babkamt
@kimlo , súhlasím s tebou .Robievaš aj guláš z držiek ? @luss44 držková z bedlí môže byť dobrá . Len je problém s bedľami . Ja som zatiaľ bedle len vysmážala ako rezeň . Tiež je to dobrota.
ivanko46
Pre tých čo nemajú radi držky,ale majú radi chuť polievky,doporučujem držkovú urobiť z hlivy ustricovej .Ešte tá hliva je tak isto ako držky -al dente. Chuťovo tak isto ,povedal by som že lepšie a ideálne aj pre vegetariánov.Doporučujem vyskúšať
luss44
@babkamt , v lete by nemal byť problém s bedľami, aspoň u nás v Harmónii nie, mňam vysmážané bedle sú pochúťka, len potom nastupuje pán Pancreolan... ale zapáčil sa mi nápad s hlivou od @ivanko46 , to bude isto tiež dobrota, vyskúšame-uvidíme
boxik
Držková čo dodať , táto je skutočne klasická a ešte teraz mám s takejto trochu v chladničke.Ja mám smolu , že moje ženy to nejak nechcú , tak som to riešil tým že som si , až sa to hanbím na tomto fóre spomenúť, kupoval hotovú .Keď som si , ale raz prečítal čo sú schopní do toho dať od bravčových koží a rôzneho iného odpadu takže na držky toho veľa nezostane odhodlal som sa na vlastnú presne takú ako je táto a hneď na prvý šup som preklínal všetky tie stratené roky čo som jedol tie umeliny. Hneď na prvý pokus to bol zásah do čierneho a polievka ako kedysi v Korune na Václaváku v Prahe. Všetkým čo si netrúfajú vrelo odporúčam určite sa vám to podarí. Inak pekne napísaný a nafotený postup dávam 10 bodov.
luss44
voľakedy mama robila držkovú z takej mrazenej kocky za 5,-Kčs a tá bola dobrá, hustá, plná držiek, teraz tie mrazené nestoja za nič, raz som ju kúpila a nikdy viac, bola to len ochutená voda a asi 3 držky. Radšej urobím domácu, aj keď u nás ju jeme len ja s mužom.
violetacamorova
S tým vývarom z kostí a zeleniny musela byť fantastická. Ja som mala minule kosti, ktoré som dala do gulášu a mal z toho výbornú chuť tiež. Pekný recept.
babkamt
@ivanko46 viem , že sa robí držková aj z hlivy ustricovej . Máme ju radi .@box ík , veď nie je problém spraviť hoci aj z kila polievku . Naporcovať do malých plastových téglikov a vyberieš si , keď na ňu dostaneš chuť .Ďakujem za pochvalu .@luss44 kým som ešte robila a mala málo času na varenie držkovej , tak som sa po ceste domov zastavila u mäsiara vo Vajnoroch . Kupovala som tam hotovú mrazenú držkovú . Bola výborná .@violetacamorov á určite je cítiť ten rozdiel oproti bujónu , keď si spravíš vývar z kostí .
ivan14
Pro ty, co nemají rádi držky: uvařte slepici, oberte maso - prsíčka a stehýnka si nechte třeba na papriku, zbytek rozkrájejte zhruba do velikosti drštěk. A z vývaru udělejte základ na držkovou jak jste zvyklí, vložte nakrájené slapičí maso. Je to výborné a jedí to všichni.
terinka55
Toto si prosím, aj na dupľu. Veľmi dobrá polievka, krásny postup. Super.
babkamt
Po pridaní receptov som si všimla, že mi nechodia upozornenia. Boli v spame. Medzi nimi aj tvoj komentár.Preto sa ozývam až dnes. Som rada, že by si si dala aj dupľu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia