Dromedarovo rizoto

tavikovci19 - bez fotkytavikovci19, 31. januára 2015

Recept vznikol náhodne, keď si Môj Pán Dromedar zaželal rizoto... nakoľko sme si nevedeli vybrať z množstva receptov na internete tak sme si vytvorili Zobraziť celý popisRecept vznikol náhodne, keď si Môj Pán Dromedar zaželal rizoto... nakoľko sme si nevedeli vybrať z množstva receptov na internete tak sme si vytvorili vlastný... a bol naozaj Mňam :)

6
porcií
20 minút
príprava
20-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
400 g
1 ks
1 ks
115 g
2 ks
50 g ľubovolná
250 ml
1 ks (v črievku niva alebo bambino)




Postup

  1. 1

    Ryžu si uvaríme podľa obalu na ryži čiže: ryžu prebrať, premyť ja som ju 2x premyla osušiť, dať opražiť 2-3 minúty na olivovom oleji a potom ju zaliať dvojnásobným množstvom vody ako bolo ryže, osolíme a dáme variť 13-15 min. Zatiaľ čo sa varí ryža ideme si urobiť mäsko ...

  2. 2

    Cibuľu ošúpeme nakrájame na drobno dáme ju opražiť na olivovom oleji na miernom ohni. Keď je ruživkastá pridáme salámu nakrájanú na drobno. Podusíme 1min, následne pridáme umyté a na malé kocky nakrájané mäso. Keď mäso dostane svetlejšiu farbu pridáme šampiňóny, mrazenú zmes, kukuricu kari, čierne korenie a soľ. 15 minut dusíme ( viac alebo manej podľa toho či je už mäso mäkké ) následne pridáme smotanu na varenie a syr v črievku, ( ak sa zdá že omáčka je riedka treba pridať viac syrečka ). Počkáme kým sa rozpustí ochutnáme a podla chuti ešte dochutíme, primiešame ryžu všetko spolu ešte povaríme cca. 2min.

  3. 3

    Podávame posypané eidamom alebo iným ľubovoľným syr. Dobrú chuť :)

Diskusia k receptu

viera1
Mňa zaujalo,že ...ryžu prebrať...a to som sa včera smiala,že som už tak stará,že si pamätám,keď sa ryža preberala a mala som kôpku šutrov na stole :) Veď teraz už netreba ryžu preberať,či ?
paploska
prepáč, ale milujem rizotá a túto ryžu... nemôže nik považovať za rizoto :-(
zolik
@tiginko jasne! Ved to vyzera uplne "uzasne jedle". Sterilizovana zelenina, crievko atd. A aj Foto je velmi "lakave" :-)
zinnajdha
Myslím, že kedysi málokto vedel, ako sa robí pravé "risotto" a preto sa robievalo podobne. Ale chutí aj tak, nech to má akýkoľvek názov.
danda3
Nikto recept neznevažuje (ten sa znevážil sám), ale niekedy menej je viac a každý si tu môže povedať svoj názor, či? Keď sem niečo pridám, rátam s tým, že sa nie každému bude páčiť. Ja som sa vďaka vareche naučila veľa vecí, prestala som používať vegetu, hoci som kupovala tú "zdravú", ale ide to aj bez nej, strerilizované šampiňóny, čerstvá hliva je oveľa lepšia a pod. kto chce, ten sa učí, kto nie, jeho problém, nech si varí stále po svojom...
tavikovci19
Ďakujem aj za kritiku veď práve nej sa človek zdokonaľuje :) Ja som tu nechcela rozpútať burlivu debatu že toto rizoto nieje. Recept som pridala lebo nám chutil a je jednoduchý a mal by ho zvládnuť každý.
A ešte ktomu milý ľudkovia, že čerstvé veci sú lepšie.... áno sú ja sama varím veľmi často z čerstvej zeleniny, húb a vlastne všetkého čo sa dá kúpiť čerstvé... no bohužiaľ nie všetci žijeme v meste pri nejakom nákupnom centre, a keď varím večer prídem unavená po celom dni a bohužiaľ nemám nakúpené čerstvé veci tak musím variť z toho čo doma mám... ale ak je ta čerstvosť a presnosť pre niekoho také dôležitá tak keď nebude mať suroviny doma tak nech skúsi svojej rodine povedať , že jedlo nebude nech sa idú napásť veď tráva je čerstva :D ...
evanaaa
Rizoto sme amli minulý týždeň, ale skús variť spolu s mäsom, nie zvlášť, potom sa ti tá šťava z mäsa spojí s ryžou a ochutí ju: mäso si normálne podusím na cibuľke a paprike, dám aj čerstvú nakrájanú, trochu zeleninky ( mrkva, celer, hrášok....), môžu byť aj hríby, čo už ty chceš a keď už je to mäkké, pridám prebratú (ja ju ešte stále preberám- zvyk) a 5x premytú ryžu a vsypem ju do mäsa so šťavou, potom už len povarím domäkka. Ni je to "risotto", ale normálne slovenské rizoto :)
peter48
Keď je niekto presvedčený, že ryža sa musí pred varením opražiť, nebudem ho presviedčať o tom, že sa mýli. Každopádne však taká ryža nepatrí do rizota. Zvyšok "rizota" už bol komentovaný vyššie, načo opakovať už napísané.
evanaaa
@peter48 , a pozrel si si to video, kde ho robí talian? Tiež ryžu na začiatku opražil.......a ešte by som podotkla ostatným - to "naše" obyčajné rizoto sa robievalo už pred desiatkami rokov, moja mama ho robila aj ja ináč a vtedy sme ešte nemali potuchy, že vôbec niečo také aj taliani varia, to som s anaučila neskôr tu a aj na TV obrazovke ho prezentoval Emanuelle Ridi, inak by som potuchy nemala. Lebo u nás sa robilo tak, ako som vyššie písala, a taliani, ako som aj tu videla, ryžu varia na plný plameň a postupne dolievajú, prilievajú tekutinu. A to rozdiel, lebo my nevaríme talianske risotto.
evanaaa
oprava - a to je rozdiel.......už píšem ako talian :))))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia