Domáci zajac v horčicovo-bylinkovej omáčke (fotorecept)
Autor receptu: tizian1cat
Keď starká v Žabokrekoch oznámila, že bude zajac, nevedela som sa dočkať soboty, kedy k nej pôjdeme. Išli sme len my s otcom, mamina sa zajaca ani nedotkla, čo mi vyhovovalo, lebo mi viac zistalo.Robila ho ako paprikáš na smotane, s haluškami a pre mňa to po pečenej plnenej kačici bolo najlepšie jedlo na svete. Dnes nech robím zajaca na akýkoľvek spôsob,vždy si spomeniem na krásne detstvo a starkinho zajaca, uvareného na šporhelte rozpálenom drevom a s takým geniálnym kulinárskym umením!
4 porcie |
120 minút príprava |
75-80 minút na 180 °C |
Postup
- Rozporcovaného zajačika nasolíme a okoreníme čerstvo zomletým korením.
- Pridáme nasekané čerstvé bylinky okrem petržlenovej vňate, celozrnnú horčicu, cesnak nakrájaný na tenké plátky a nadrobno nakrájanú pancettu.
- Podlejeme smotanou, dobre všetko premiešame.
- Zakryjeme a dáme do chladu marinovať.
- Zobudila som chudého týraného psa uviazaného v búde na reťazi...:-))) a išla som na dlhú prechádzku. Marinovať by sa malo aspoň hodinu.
- Po uplynutí doby marinovania dáme zajaca aj s marinádou do pekáča, zakryjeme a dáme do rúry rozohriatej na cca 180 stupňov.
- Pečieme asi hodinu, potom odkryjeme a pečieme ešte, až kým nie je mäsko upečené do zlatohneda.