Domáci zajac v horčicovo-bylinkovej omáčke (fotorecept)

Domáci zajac v horčicovo-bylinkovej omáčke (fotorecept)
tizian1catTizian1cat, recept pridal: 21. januára 2011 16:07Ďalšie jeho recepty

Keď starká v Žabokrekoch oznámila, že bude zajac, nevedela som sa dočkať soboty, kedy k nej pôjdeme. Išli sme len my s otcom, mamina sa zajaca ani nedotkla, čo mi vyhovovalo, lebo mi viac zistalo.Robila ho ako paprikáš na smotane, s haluškami a pre mňa to po pečenej plnenej kačici bolo najlepšie jedlo na svete. Dnes nech robím zajaca na akýkoľvek spôsob,vždy si spomeniem na krásne detstvo a starkinho zajaca, uvareného na šporhelte rozpálenom drevom a s takým geniálnym kulinárskym umením!

Suroviny

4
porcie
120
minút
príprava
75-80
minút
na 180 °C

Postup prípravy receptu

1

Rozporcovaného zajačika nasolíme a okoreníme čerstvo zomletým korením.
Domáci zajac v horčicovo-bylinkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 1

2

Pridáme nasekané čerstvé bylinky okrem petržlenovej vňate, celozrnnú horčicu, cesnak nakrájaný na tenké plátky a nadrobno nakrájanú pancettu.
Domáci zajac v horčicovo-bylinkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 2

3

Podlejeme smotanou, dobre všetko premiešame.
Domáci zajac v horčicovo-bylinkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 3

4

Zakryjeme a dáme do chladu marinovať.
Domáci zajac v horčicovo-bylinkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 4

5

Zobudila som chudého týraného psa uviazaného v búde na reťazi...:-))) a išla som na dlhú prechádzku. Marinovať by sa malo aspoň hodinu.
Domáci zajac v horčicovo-bylinkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 5

6

Po uplynutí doby marinovania dáme zajaca aj s marinádou do pekáča, zakryjeme a dáme do rúry rozohriatej na cca 180 stupňov.
Domáci zajac v horčicovo-bylinkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 6

7

Pečieme asi hodinu, potom odkryjeme a pečieme ešte, až kým nie je mäsko upečené do zlatohneda.
Domáci zajac v horčicovo-bylinkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 7



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči...




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • ailuj82, 21. januára 2011 o 17:01
    Mňam, zajaca by som si aj dala, ale nik nechová. Keď som bola malá, mali sme do roka aj 60 zajacov. Sprotivili sa mi, ale teraz mám naň riadnu chuť. Videla som ho v Tescu, ale tá cena bola neprimeraná k tomu kúsku mäsa. Tvoj recept je určite výborný, ak zoženiem domáceho, určite vyskúšam.


  • danculka, 21. januára 2011 o 17:18
    Aj u nás sa varilo na špolhelte to sa pamätám a zajkovia sa jedli častejšie ,ako teraz ale myslím že by aj kura bolo dobré takto , ukladám...


  • ocino4, 21. januára 2011 o 17:30
    Juj,už iba zajo chýba,ale nahradíme iným mäskom,alebo poprosíme dobrých ľudí čo chovajú ešte zajačiky,napr.môj kmotor.


  • julica, 21. januára 2011 o 17:49
    Kazdy recept na zajaca ma nesmierne potesi, pretoze moj otec chova zajace a niekedy sme ako v slunce seno jahody: "zase králika, stále jenom králika" :) niekedy preto, lebo ocino tieto obrovite strakace nerad zabija, ovela viac ho bavi vylepsovat im mozaiku na srsti pinzetou, samozrejme mojou :) Takze dakujem pekne, jednoznacne KK


  • evusik, 21. januára 2011 o 17:53
    tiež som odchovaná na zajacoch a žiadna kuchynská úprava mi nie je cudzia.... keď máme teraz zajaca tak je to pre nás sviatočné jedlo.... inak tvoj psík veru nevyzerá ako chudák týraný, šak má tuším búdu aj s obývačkou, ten sa má :-) noboj u nás je to isté


  • tizian1cat, 21. januára 2011 o 18:50
    @ailuj82 , @danculka ,@ocino4 :kludne mozu byt kuracie stehná, mala som zaja od svokry, mám dojem, ze ich uz chovaju len pre mna.:-))), @evusik : ta mala potvorka si lezi na posteli v spálni a vecer vrci, ked si tam chceme ist lahnut,hehehe.


  • tizian1cat, 21. januára 2011 o 18:50
    @ailuj82 , @danculka ,@ocino4 :kludne mozu byt kuracie stehná, mala som zaja od svokry, mám dojem, ze ich uz chovaju len pre mna.:-))), @evusik : ta mala potvorka si lezi na posteli v spálni a vecer vrci, ked si tam chceme ist lahnut,hehehe.


  • dajanca, 21. januára 2011 o 20:17
    doma sme tiež chovali zajace a konzumovali sa v rôznych úpravách, pečený so slaninkou, dusený, paprikáš či perkelt a zbožňovala som polievku zo zajaca.... recept ukladám a keď raz budem bývať na dedine a chovať vlastné vyskúšam :-)... len neviem kto mi ich bude zabíjať:-(


  • honestka, 21. januára 2011 o 21:14
    aj u nas to bolo beznejsie jedlo ako kurence a kralikaren bola vzdy plna.= tu zajaca zozeniem iba po znamosti, ale volne po poli ich beha vela, teraz su take krasne bielucke. a naviac si 2-3 vzdy pod patiom prikrmujeme zeleninkou aby prezili tuto strasnu zimu a potom na jar nam ukazu svoje mladata a odbehnu do lesa. takeho by sme vsak zjest nemohli. Na tvojom by som si pochutila.


  • alexdidi, 22. januára 2011 o 04:03
    Dobrý receptík, zajaca mám rada, len škoda, že ho pre mňa nik nechová...prosciutto by mi ale bolo ľúto tam dávať a je aj málo mastné na suchšie králičie mäso...


  • tizian1cat, 22. januára 2011 o 04:52
    @honestka :boze to su labky..:-))), más pravdu, u nás starka prestala chovat zajace, odkedy si ich moja dcera pomenovala a hrala sa s nimi
    @alexdidi :mala som zvysok prosciutta v mrazaku od Vianoc, bolo to také s mastným pásikom, takze oravská prerastená bude viac ako dobrá.Ty co tiez nespis..:-)))


  • peter64, 22. januára 2011 o 13:27
    Ok recept ale žiaľbohu zajace nesú a v obchode stoja asi na koruny 180 za kg a to je moc drahé. Zajace zbožňujem a všelijaké spôsoby a tento recept ukladám do KK pre prípad že zoženiem niekde zajaca alebo poprosím kamaráta poľovníka aby mi nejakého zastrelil dúfam že to nevadí zajac ako zajac.


  • tizian1cat, 22. januára 2011 o 13:34
    @peter64 :skús s kuracimi stehnami, my máme zajaca tiez len 2x do roka od svokry a ten mrazeny drahy v tesco vyzerá naozaj ako mumia z Peru.


  • remcula, 22. januára 2011 o 13:53
    Opravte mne, jestli se mýlím..domácí zajac je králík? Domácí zajíce tady nemáme! :-)) Každopádně, já tyhle recepty na králíky miluji.


  • remcula, 22. januára 2011 o 13:55
    Až teď jsem si všimla toho "ubohého, týraného pejska" :-))) Chudinka malá!! :-))


  • tizian1cat, 22. januára 2011 o 14:11
    @remcula : ja raz neviem, ako sa to vlastne má volat -...:-))) to je to zviera stvornohé, co sa chová doma a nebehá na poli. Vy to voláte králik, my sme to doma volali jednoducho zajac. Papa!!!


  • hubata, 22. januára 2011 o 17:25
    Viete ako je s tým zajacom? Po Moravu králik uteká a od Moravy utíká........
    Záhoráci tiež chovajú králiky a nie "zajace".


  • dida99, 22. januára 2011 o 19:26
    zľakla som sa, že čo s tým psom sa ide diať ? na vyhladoveného veru nevyzerá :-)))
    výborný receptík, len od toho " šporheltového " sa líši fajnovšími a drahšími ingredienciami ako je prosciutto a panceta :-)


  • tizian1cat, 22. januára 2011 o 19:29
    @dida99 :ten pes odpocíval zmámený vonami a cakal, kedy dostane svoju porciu!!! A ten sporheltový aj tak bol najlepsí!!!!!


  • palokuchki, 23. januára 2011 o 03:16
    Dobry recept, odkladam si ho. My sme jeden cas tiez chovali kralikov. Teraz momentalne nemame, ale ako si hovorila, da sa to uvarit aj s kuracinou.


  • tinca, 24. januára 2011 o 00:37
    @tizian1cat zajaca aj králika môžem, často som ho robila, keď bola maminka chorá, lebo je to diétne jedlo, mala som ho vždy od kamoškinej starkej. A veru odkedy mamina zomrela som ho nerobila, dosť mi ju to pripomína. Ale mne sa okrem tvojho skvelého rcp ľúbi moja láska bíglik, aký je krásny,spokojný ja by som povedala, že má už polku zajaca v sebe.


  • tizian1cat, 24. januára 2011 o 05:28
    @tinca : moja zlatá, si ma rozosmiala, polku zajka síce nemá v sebe ale jedno stehienko ano...:-)))



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

V Tescu milujeme čerstvosť, rovnako ako vy
V Tescu milujeme čerstvosť, rovnako ako vy. Len to najčerstvejšie dokáže rozohrať všetky zmysly.

Králik dedka Kosíka
V Skalici som si našiel manželku a do tohto kráľovského mesta podnes chodím rád. Sú tam dobrí a rázovití ľudia, dobré červené i biele víno, voňavučký trdelník a napokon i vyberaná gastronómia.

Varecha 34/2014: Letné koláče a dezerty
Časopis Varecha v piatok 22. augusta v denníku Pravda.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 34/2014: Letné koláče a dezerty Letné koláče a dezerty
Časopis Varecha v piatok 22. augusta v denníku Pravda.


TOPlist