Domáci tvaroh fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 2. novembra 2014
Domáci tvaroh (fotorecept)
Foto: babkamt

Minulý týždeň bol manžel zobrať na družstve čerstvé mlieko. Vzal ho 2 litre. Pýtal sa ma , či by som z neho nespravila tvaroh. Zobraziť celý popisMinulý týždeň bol manžel zobrať na družstve čerstvé mlieko. Vzal ho 2 litre. Pýtal sa ma , či by som z neho nespravila tvaroh. Ten tvaroh bol taký dobrý, že sme ho na posedenie zjedli samotný. Mlieko sa tu predáva len v piatok a v sobotu. Túto sobotu vzal 4 litre. Dnes som z neho urobila tvaroh.

30 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 litre




Postup

  1. 1

    Ráno nadojené mliečko manžel kúpil na družstve. Boli ho 4 litre.

    Domáci tvaroh (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Preliala som ho do väčšieho hrnca, nechala som ho na kuchynskej linke skysnúť. Na druhý deň som z neho lyžičkou zobrala smotanu.

    Domáci tvaroh (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na tretí deň som kontrolovala, či je už mlieko dobre skysnuté.Na povrchu sa začala tvoriť žltá syrovátka.

    Domáci tvaroh (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dala som ho variť na najmenší horák. Mlieko nesmie vrieť. Varila som ho asi 30 minút. Na spodku hrnca sa začali robiť hrudky tvarohu. Nechala som ho trochu vychladnúť.

    Domáci tvaroh (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Uvarené som scedila cez sitko.

    Domáci tvaroh (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Musela som použiť dve sitká, lebo do jedného sa mi všetko nevošlo. Srvátku som použila pri príprave kysnutého koláča, dala som ju aj do kyslej zemiakovej polievky. Vhodná je aj na pitie namiesto mlieka.

    Domáci tvaroh (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Čistá váha výborného domáceho tvarohu bola 757 gramov. Možno ho bolo aj viac, ja som z neho ochutnávala pred vážením:-) Nevieme sa s mužom dohodnúť, či bude tvaroh na slíže, alebo na buchty.

    Domáci tvaroh (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

paploska
Paráda, milujem domácu výrobu bez všetkých nezdravých ochucovadiel ai. Dávam 5*
afataga
si mi pripomenula babku, aj ona tak robila, JRD bolo za rohom, jaj to boli z neho buchty :-)
babkamt
@afatafa presne si to vystihla. Keď bol u nás syn na návšteve, objednal si dopredu tvarohové buchty. Tak som sa na to pripravila a spravila som si domáci tvaroh. Nevedeli si ich vynachváliť:-)
valeri
áno voľakedy sme si tvaroh bežne pripravovali doma a z plnotučného mlieka kupovaného v obchode vo fľašiach :-)). Tak isto jogurt .... to bola fakt celkom iná chuť
dogagador
Kedysi davno, ked este neexistovalo mlieko v sackoch a bolo iba vo vratnych flasiach, varievali sme tvaroh doma tiez. A aj polievku z kysleho mlieka. Zial, nepamatam si recept. Nevie ho nahodou niekto?
babkamt
@valeri robievam aj jogurt. Chuť domáce s tým kúpeným je neporovnateľná.
@izabella929 ak máš v blízkosti farmára, ktorý ti predá čerstvé mlieko,z ktorého si spravíš domáci tvaroh, tak vieš porovnať chuť s tým kúpeným.
@dogador určite sa tu nájde niekto, kto ti poradí, ako sa varila polievka z kyslého mlieka.
gubics
Za totality, som stále robievala tvaroch doma, lebo ten z obchodu bol väčšinou neskutočne kyslý, a ochutnať sa nedal, takže veľakrát išiel do smetí.Vždy som si k tomu kúpila 4 litre mlieka,v zime som ho dala na radiátor v kuchyni, keď sa silne kúrilo nemusela som ho dávať, zraziť ani na sporák, aj tak sa urobil tvaroh, ktorý som potom scedila do šatky , ktorý mi ostal po šití záclon. V lete som to zase dávala na sporák ale do vodného kúpeľa, lebo raz som naň zabudla a môj tvaroh bol bol vysušený ako piliny. Mám to vyskúšané, že najlepší tvaroch sa doma urobí, keď hrniec s kyslým mliekom vložíme do väčšieho hrnca s vodu,a tak ho dáme zohrievať na sporák, a nič sa mu nestane, aj keby sme naň zabudli.
rea1
dobrý tvaroh nemá chybu. občas si robievam, na trhovisko mi nosí pani odniekiaľ z maďarov čerstvé mlieko, len niekedy mi je ľúto minúť ho na výrobky. obvykle v piatok či sobotu od nej mám 3 - 4 litríky. polovicu so synom vypijeme, druhú polovicu si nechám "skysnúť", to ja veľmi rada na večeru. ešte dobre, že pani je milá a chápavá a robí aj tvaroh a dokonca mi nosí aj smotanu. rozprávkové chute, také, ako pamätám z detstva.
babkamt
@gubics si milá, že si sa s nami podelila o svoje skúsenosti s prípravou domáceho tvarohu. Ja som sa už naučila, že keď varím, musím zostať v kuchyni. Raz som dala variť vajíčka a kľudne som išla do obývačky pozerať televíziu. Voda z hrnca sa vyvarila a ja som namiesto varenia, vajíčka piekla:-)
babkamt
@rea1 tak potom máš šťastie, že si natrafila na zdroj dobrého mlieka, smotany a tvarohu. Tie chute z detstva sa nedajú zabudnúť. Manžel má tiež rád kyslé mlieko. Robí dobre na žalúdok. Našťastie, ja mám zdroj mlieka blízko, nosia ho sem v piatok a v sobotu.
rea1
@babkamt , ani nevieš, ako ti to mlieko závidím. čo sa týka mojej mliečnej julky, naozaj mám šťastie, koľkokrát sa mi ujde mlieko "ráno dojené". :-) oni majú nie veľmi ďaleko od BA smerom na maďare veľké hospodárstvo, predávajú hlavne zeleninu, na jar planty, teraz pred dušičkami aj kvety, robia výborné zabíjačkové špeciality, slaninu - ale to nosia iba po troche a pre známych. a ja som celá unesená, že ma k nim počítajú a že sa mi z tých dobrôt ujde. kyslé mlieko je moja spomienka na mládí, mamička síce mlieko kupovala, sme bratislavčania bez dedinských príbuzných, ale to fľaškové, keď sa dalo po príchode z práce na kredenc, ráno do chladničky, tak na druhý deň s čerstvým chlebom to bola báječná večera, ja som k tomu ani maslo ani šunku nepotrebovala. lenže to je tak spätne, keď privriem jedno oko, 50 rokov. :-((( a tá julčina smotana!!! segedín z nej, ten úplne spieva. syn potom tiež. :-) škoda, že v BA už zlikvidovali skoro všetky mliekomaty, to sa tiež dalo piť.
babkamt
@rea1 ja som z BA, aj manžel, no často spomína, že chodil na prázdniny do Čiech a tam pil čerstvo nadojené mlieko. Tá ich rodina mala menšie hospodárstvo. Mali aj kravy, kone. Ja ti zase v dobrom závidím dobré domáce jaterničky, tlačenku, že máš možnosť dostať sa k nim. Z obchodu mi moc nechutia. Tiež sa ešte pamätám na to fľaškové mlieko, predávali sa v nich aj jogurty.No čo už, môžeme len s nostalgiou spomínať na staré časy.
mima40
Dnes som robila tvaroh podla tohoto receptu.Mam asi 3 litre cmaru a cca 200 g tvarohu.Zda sa mi to malo, mala som nechat viac skysnut mlieko?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia