Domáci tvaroh fotorecept

niniatko - bez fotkyniniatko, 15. februára 2012
Domáci tvaroh (fotorecept)
Foto: niniatko

Tvaroh, ktorý som sa naučila robiť v škole + menší návod na prípravu domáceho miláčika

Suroviny

2 l
2 PL




Postup

  1. 1

    Prichystáme si surovina. Zakysanku a mlieko vo vrecku (je najlepšie UHT mlieko sa nezrazí).

    Domáci tvaroh (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do mlieka pridáme 2 poriadne polievkové lyžice zakysanky. Zakysanka vylepší mikroflóru (lebo mlieko môže byť všeliaké a nemuselo by sa zraziť tak ako by sa malo) a zrýchly priebeh kyslého zrážania.

    Domáci tvaroh (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mlieko zahrejeme na teplotu 28°C (ideálna teplota pre smotanovú kultúru, ktorú obsahuje zakysanka).

    Domáci tvaroh (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takto zohriate mlieko prikryjeme a necháme 20-24 hodín zrážať pri izbovej teplote.

    Domáci tvaroh (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zrazenina je vtedy ideálna, keď sa oddeľuje od bokov hrnca a "púšťa" srvátku.

    Domáci tvaroh (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nožom robíme zvislý rez. Zrazenina má nožu ustupovať. Nôž po vytiahnutí má byť mokrý a môžu vyskytovať vločky.

    Domáci tvaroh (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zrazeninu nakrájame na kocky cca 10x10 cm veľké.

    Domáci tvaroh (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Začneme zohrievať. Pokiaľ máte plynový sporák, je dobré zohrievať na platničke. (pokiaľ máte doma ešte starý sporák na drevo, stačí, keď hrniec položíte na okraj a necháme tak) Uvoľňujúca srvátka začne peniť, bublať a prskať, preto je potrebné hrniec otáčať (ako volant pri šoférovaní).

    Domáci tvaroh (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zohrievame na teplotu maximálne 40°C. Ak by sme zohrievali na vyššiu teplotu, tak tvaroh bude suchý a gumový.

    Domáci tvaroh (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Kocku sa pokúsime nožom prevrátiť, buď ju len nadvihneme a prevráti sa sama alebo sa neprevráti a tak ju necháme tak a vyskúšame neskôr.

    Domáci tvaroh (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vpylvom teploty sa zrazenina začne rozpúšťať (kyslé zrážanie je vratný proces) až zo všetkých kociek vzniknú zhluky.

    Domáci tvaroh (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Tvaroh nalejeme do plachtičky. Pokiaľ nemám pri sebe niekoho, kto by mi ju podržal, tak si vložím do hrnca sitko, doňho plachtičku a tak nalejem tvaroh. Potom zviažeme dva konce oproti sebe.

    Domáci tvaroh (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Tvaroh necháme odkvapkať do druhého dňa v chladnejšej miestnosti.

    Domáci tvaroh (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Tvaroh môžeme priamo konzumovať alebo ho použiť do jedál alebo si z neho spraviť "domáceho miláčika". Tvaroh spolu so šľahačkovou smotanou, vanilkovým cukrom a kakaom (alebo grankom alebo bez, pokiaľ chcete len vanilkový) poriadne vymiešate mixérom.

    Domáci tvaroh (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

aroooo
A koľko deka si mala z 2 litrov mlieka?
ela77
@Niniatko , neskúšala si robiť ten tvaroh z mliečka z teraz novovymyslených mliekomatov??? Lebo priznám sa mliečko v sáčku som už dávno nevidela. Koľkopercentné je to čo i použila ty ? To asi nebolo trvanlivé, že?
matata1
@ela77 myslím si, že mliekomatové mliečko môžeš určite použiť. Tu je dôležité, aby nebolo tepelne upravené. Moja starká nepridávala ani zakysanku.
používateľ nemá avatar
foo
foo
eej, určite vyskúšam :) tvaroh ozaj môžem...
niniatko
@aroooo vyjde tak 350-400g, záleží na akú vysokú teplotu budete zohrievať a ako dlho budete zohrievať (či zrazeninu necháte roztopiť na úplne drobné kúsky alebo nie) a ako dlho necháte odkvapkávať

@ela77 toto sáčkové predávajú v Tescu za 0,52€ a aspoň u nás v Nitre ho tam majú stále, je polotučné, čiže 1,5%. Z mliekomatov som neskúšala robiť, no robila som čerstvonadojeného mlieka a tam je to v pohode. Ono je najlepšie na syry a tvarohy, len ho treba zohriať na minimálne 72°C s výdržou aspoň 3 minúty a potom nechať vychladnúť na požadovanú teplotu.
Trvanlivé mlieko by sa vám nevyzrážalo (ale to chémie mlieka tu radšej nejdem zabŕdať).
A v prípade čerstvo nadojeného alebo mlieka z automatu by som skutočne doporučila použiť aj tú zakysanku, lebo tam tá mikroflóra môže byť všeliaká a nemuselo by to dobre dopadnúť.
tiginko
Celkom som nepochopila naco robit tie stvorce...moja mama kedysi robievala domaci tvaroh, ale len zohrievanim a cedenim a bol fantasticky. Inak ja robievam domaci jogurt a ako najlepsie mlieko sa mi osvedcilo Tatranske horske mlieko od Tami (cervene stvorcove krabice), kupujem ich v Bille alebo Terne.
niniatko
@tiginko tie štvorce, čiže krájanie syreniny sa robí pre lepšie uvoľňovanie srvátky, vyššiu výťažnosť, lepšiu konzistenciu...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia