Domáci syr z kravského mlieka z automatu (fotorecept)

Domáci syr z kravského mlieka z automatu (fotorecept)
Foto: ckatka
ckatkaCkatka, 28 ročná žena, recept pridala: 31. októbra 2013 3:10Ďalšie jej recepty

Objednala som si origoš syrársku súpravu pre začiatočníkov, ku ktorej bol aj podrobný návod, ako a prečo sa veci robia tak, ako sa robia. Takže zdieľam pre tých, koho to zaujíma, a hlavne pre seba, aby som nezabudla :)

Suroviny

60
minút
príprava

Postup prípravy receptu

Prevaríme vodu a necháme zatiaľ chladiť. Pasterizujeme mlieko (je viacero spôsobov, ja som použila č.2) 1. dlhodobá pasterizácia = 60 - 62 °C, 20-30 minút 2. krátkodobá (šetrná) = 71 - 72 °C, 30 sekúnd 3. vysoká = 85 - 95 °C pár sekúnd Mlieko ochladíme na 30-40°C (ja som naberačkou prelievala do hrnca, ktorý stál v lavóri so studenou vodou a ochladila som ho ma cca 38°C, potom som hrniec s mliekom preložila z lavóra normálne na sporák - zatiaľ vypnutý).
Domáci syr z kravského mlieka z automatu (fotorecept) - obrázok 1

Do mlieka pridáme na skvalitnenie syreniny chlorid vápenatý (množstvo je cca 1 - 2 ml na 5l mlieka). Pridáva sa na zvýšenie obsahu vápnika, ktorý sa stráca pasterizáciou, alebo napríklad v zimnom mlieku je ho menej. Dobre premiešame. Aby syr dobre kysol a vytvorila sa kvalitná syrenina, do tepelne ošetreného mlieka je potrebné pridať tekutý zákvas smotanovej kultúry, alebo kyslú smotanu, alebo kyslé mlieko v množstve 1 percento celkového objemu mlieka (10ml smotany na 1l mlieka). Po "zaočkovaní" smotanovou kultúrou necháme mlieko 30 minút stáť pri teplote 30-40 °C. Použite hrubý hrniec, nevychladne tak rýchlo. Teplota nesmie presiahnuť 40°, kvôli mikroorganizmom.
Domáci syr z kravského mlieka z automatu (fotorecept) - obrázok 2

Zatiaľ si rozmiešame syridlo v pol deci prevarenej vlažnej vody (1,5 - 2,5 ml na 5l mlieka), a za stáleho miešania vlejeme do mlieka, miešame chvíľu (2-3 min), necháme pod pokrievkou stáť. Nastavíme si budík o 30 minút. Skontrolujeme, či hustne, pokývame hrncom a ak sa syreninia oddeľuje od stien a po prerezaní nožom má lesklý tvrdý lom, necháme ešte 10 minút postáť a potom metličkou na šľahanie "pokrájame" zmes. Dávame pozor, aby teplota bola stále 30 -40 °C, ak je menej, prikúrime pod hrncom.
Domáci syr z kravského mlieka z automatu (fotorecept) - obrázok 3

Po ďalších cca 10 minútach syreninu premiešavame. Vystupuje a oddeľuje sa srvátka, "syr" sadá na dno. S krátkymi prestávkami zmes premiešavame ďalších 15 - 20 minút, až kým nie sú zrná uzavreté = ako na obrázku.
Domáci syr z kravského mlieka z automatu (fotorecept) - obrázok 4

Necháme syreninu chvíľku usadiť, srvátku z vrchu zlejeme a syreninu precedíme cez sitko (gázu, plátno....). Srvátku zachytíme a použijeme na ricottu, do pečenia, a pod.
Domáci syr z kravského mlieka z automatu (fotorecept) - obrázok 5

Do syreniny môžme teraz primiešať trochu soli alebo bylinky.
Domáci syr z kravského mlieka z automatu (fotorecept) - obrázok 6

Premiešanú syreninu dáme do syrárskej plachty, utierky alebo rôznych foriem a necháme odkvapkávať pri izbovej teplote (18-22°C ) 12-24 hodín. Po odkvapkaní položíme na papierovú utierku na tanierik, prikryjeme - napr. väčšou šálkou a uložíme do chladničky. Zo 4 l mlieka mi vyšlo 0,66 kg fantastického vŕzgajúceho syra. Srvátku som zohriala s ďalším litrom mlieka na 95°C, pridala 1,2 dcl octu, zamiešala a nechala do rána stáť v kuchyni. Ráno som ocedila cez gázu (tú istú kde sa cez noc odkvapkával syr) ricottu.
Domáci syr z kravského mlieka z automatu (fotorecept) - obrázok 7

Srvátku som zohriala s ďalším litrom mlieka na 95°C, pridala 1,2 dcl octu, zamiešala a nechala do rána stáť v kuchyni. Ráno som ocedila cez gázu (tú istú kde sa cez noc odkvapkával syr) ricottu.
Domáci syr z kravského mlieka z automatu (fotorecept) - obrázok 8



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 8 ľudí (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

11 komentárov k receptu
  • duskousko, 31. októbra 2013 o 03:17
    Ta pani, co to robila vsak taji zakladnu vec..: kde sa da kupit a zohnat "chemia" tak potrebna pre vyrobu syra...tzn.syridlo + chlorid vapenaty??
    Ostatne by mi uz moja fantazia robila zrozumitelnym...:)


  • valsohalb, 31. októbra 2013 o 05:23
    duskousko,
    » www.syridlo-predaj.sk


  • gordonko, 31. októbra 2013 o 08:10
    @duskousko ta chemia sa dá kúpiť priamo vtom mliečnom automate ....


  • ckatka, 31. októbra 2013 o 08:23
    netajim, netajim :)))) v nasom mliecnom automate chemiu nemaju, tiez som dlho zhanala...ale nakoniec mi google poradil - » www.syridlo-predaj.sk

    cez internet som si objednala a kurier mi to doniesol normalne na dobierku...nic strasne, a nie je to ani drahe


  • receptarka, 31. októbra 2013 o 13:50
    Ahojte prave mi prisla syrarska sada na vyrobu syra,idem to vyskusat.som tu nova.dakujem za recept pani Katka velmi mi pomohol .Pekny den prajem


  • izabella929, 31. októbra 2013 o 14:44
    tvoj syr vezerá super ))a presne viem ako chutí...dostávam každý týždeň čerstvý z farmy...máme ho veľmi radi...


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 5 komentárov)
  • paeva, 31. októbra 2013 o 22:19
    robím syr, ale bez chloridu vápenatého, je tam dôležitý? tiež ho mám vrzgajúci, robila som z neho aj korbáčiky, ale už som spohodlnela.


  • ckatka, 4. novembra 2013 o 09:18
    neviem, pisu ze zvysuje obsah vapnika, ak ho je v mlieku malo, vapnik je pre nas dobry, lebo v tom "krabicovom mlieku" ho vela nie je...tak davam ako pisu a hotovo :)


  • klaudia968, 8. novembra 2013 o 16:41
    Ten syr vyzerá super, ja sa ho chystám vyskúšať odkedy sem dal recept @gordonko. Ale raz určite.


  • emdy, 15. novembra 2013 o 22:45
    úplne šialene zložité... načo... stáročia sa vyrábal syr v najprimitívneších podmienkach a nepotrebovali ani chlorid, ani syridlo miešané vo vode a podobné ... predajcovia majú dobrý marketing, nabaláchať ludí aby kupovali blbosti ktoré nie je treba :/


  • ckatka, 31. januára 2014 o 13:32
    @emdy - ak mas nejaky jednoduchsi recept - pokojne ho sem pridaj, rada sa poucim... aj ked nie kazdy ma pivnicu spravnej vlhkosti resp salasnicke podmienky, aby si mohol syr spravit v "najprimitivnejsich" podmienkach



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Recept je v kategóriach:

Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína!
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.

Recept mesiaca: Súťaž na apríl 2014
Aj tento mesiac hľadáme najlepší a najobľúbenejší recept. Vyhlasujeme súťaž, v ktorej víťazí recept uložený počas apríla 2014 do kuchárskych kníh na portáli Varecha.sk najviac krát.


Magazín

Veľká noc v USA
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes z USA od Babav.

Veľká noc v Turecku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Archaa o Turecku.

Veľká noc v Indii
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. O Indii píše Methi.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 16/2014: Veľkonočná hostina Veľkonočná hostina
Časopis Varecha vo štvrtok 17. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist