Domáci syr (fotorecept)
Autor receptu: akeber
Doma si z času na čas , urobíme domáci syr . Najčastejšie na sviatky alebo rodinnú oslavu .
Je vynikajúci a veľmi chutný . Používam ho aj na vyprážanie.....tento syr sa určite
neroztečie .
Postup
- Potrebujete ešte: teplomer, gázu, sitko.
Z 5 litrov máme bochníček syra ( nevážila som ) viď. na foto . Samozrejme že môžeme urobiť aj z menšej aj z väčšej dávky . Vždy platí ....na 1 liter mlieka , 1 ml syridla a 1 dcl. zakysanky .
Mlieko a zakysanku zohrejeme na 35 až 45 C , odstavíme zo sporáka . Pridávame syridlo a miešame . Miešame stále aj keď sa nám začne zrážať . Aspoň 15 minút . Syrenina začne byť hustá ako puding .
- Potom ponecháme usadnúť na 20 minút aby syrenina usadla na spodok hrnca . Znova premiešame aspoň 5 minút a znovu ponecháme usadnúť . Srvátku zlejeme , syreninu vyžmýkame a dáme ju do sitka alebo gázy odkvapkať na 24 hod . Nakoniec ho osolíme .
- Je vynikajúci aj na vyprážanie . Obalíme v troj obale múka , vajce , strúhanka .
- Prierez.
- DOBRÚ CHUŤ !