Domáci syr (fotorecept)

Autor receptu: palokuchki

Pred par tyzdnami niektori varechaci sa pytali pre recept na domaci syr. Zatial nikto neodpovedal na tuto vyzvu. Rozhodla som sa preto pridat moj recept. Mam ho uz vyskusany mnohokrat. Je to iny postup od toho, aky som videla robit na Slovensku.

210 minút
príprava

Postup

  1. Ja si mlieko vzdy pasterizujem. Tak je odporucane v knihe. Pasterizaciou zabijeme bakterie co su v mlieku a pridame tam iba tie ktore chceme mat v syre. Pasterizovane mlieko ohrejeme na teplotu 30C. Vlejeme do neho sadnute kysle mlieko, pomiesame a nechame 45 minut stat. Dolezite je udrziavat teplotu 30C. Potom zamiesame do mlieka pripravene syridlo. Vy na Slovensku mate iny druh syridla, tak musite pouzit take mnozstvo ake je odporucane vyrobcom. Mlieko nechame zase postat 45minut. Za ten cas sa sadne. Pokrajame ho na kocky 1cm a zo zaciatku ho jemne premiesavame.
  2. Dolezite je udrziavat teplotu 32C. Sadnute mlieko premiesavame pravidelne zhruba kazdych 10 minut. Zo zaciatku jemnejsie, neskorsie ked su kusky syra tvrdsie, mozeme premiesavat rychlejsie. Celkovy cas premiesavania syra trva 2 hodiny. Po dvoch hodinach vsetko zlejeme cez sitko.
  3. Nechame odtekat 15 minut.Potom dame do misky a pokrajame na 1cm pasiky.
  4. Premiesame rukou a zase dame odtekat na sitko. Toto opakujeme este raz po 15 minutach. Tymto postupom sa docieli, ze syr bude dostatocne tvrdy. Na syr nasypeme lyzicu soli a premiesame.
  5. Syr potom zabalime a dobre zatiahneme do vhodnej tkaniny-latky.
  6. Syr polozime na mriezku a zatazime. Ja som zobrala chlapcom dve cinky a zabalila som ich do alobalu a este do vrecka. Takto zatazeny syr nechame do druheho dna.
  7. Na druhy den syr rozbalime a mozeme jest. Z pat litrov mlieka obycajne dostaneme 500-700g syra. Zalezi to od kvality mlieka.