Domáci syr (fotorecept)

Domáci syr  (fotorecept)
palokuchkiPalokuchki, recept pridal: 13. novembra 2010 7:03Ďalšie jeho recepty

Pred par tyzdnami niektori varechaci sa pytali pre recept na domaci syr. Zatial nikto neodpovedal na tuto vyzvu. Rozhodla som sa preto pridat moj recept. Mam ho uz vyskusany mnohokrat. Je to iny postup od toho, aky som videla robit na Slovensku.

Suroviny

210
minút
príprava

Postup prípravy receptu

Ja si mlieko vzdy pasterizujem. Tak je odporucane v knihe. Pasterizaciou zabijeme bakterie co su v mlieku a pridame tam iba tie ktore chceme mat v syre. Pasterizovane mlieko ohrejeme na teplotu 30C. Vlejeme do neho sadnute kysle mlieko, pomiesame a nechame 45 minut stat. Dolezite je udrziavat teplotu 30C. Potom zamiesame do mlieka pripravene syridlo. Vy na Slovensku mate iny druh syridla, tak musite pouzit take mnozstvo ake je odporucane vyrobcom. Mlieko nechame zase postat 45minut. Za ten cas sa sadne. Pokrajame ho na kocky 1cm a zo zaciatku ho jemne premiesavame.
Domáci syr  (fotorecept) - obrázok 1

Dolezite je udrziavat teplotu 32C. Sadnute mlieko premiesavame pravidelne zhruba kazdych 10 minut. Zo zaciatku jemnejsie, neskorsie ked su kusky syra tvrdsie, mozeme premiesavat rychlejsie. Celkovy cas premiesavania syra trva 2 hodiny. Po dvoch hodinach vsetko zlejeme cez sitko.
Domáci syr  (fotorecept) - obrázok 2

Nechame odtekat 15 minut.Potom dame do misky a pokrajame na 1cm pasiky.
Domáci syr  (fotorecept) - obrázok 3

Premiesame rukou a zase dame odtekat na sitko. Toto opakujeme este raz po 15 minutach. Tymto postupom sa docieli, ze syr bude dostatocne tvrdy. Na syr nasypeme lyzicu soli a premiesame.
Domáci syr  (fotorecept) - obrázok 4

Syr potom zabalime a dobre zatiahneme do vhodnej tkaniny-latky.
Domáci syr  (fotorecept) - obrázok 5

Syr polozime na mriezku a zatazime. Ja som zobrala chlapcom dve cinky a zabalila som ich do alobalu a este do vrecka. Takto zatazeny syr nechame do druheho dna.
Domáci syr  (fotorecept) - obrázok 6

Na druhy den syr rozbalime a mozeme jest. Z pat litrov mlieka obycajne dostaneme 500-700g syra. Zalezi to od kvality mlieka.



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

55 komentárov k receptu
  • xanadu1955, 13. novembra 2010 o 14:25
    Iste je ten domáci syrček chutný ale kde prosím môžem kúpiť syridlo, neviem v akom obchode. Ďakujem


  • lubjak, 13. novembra 2010 o 14:26
    ooo,vyzera krasne a urcite je vynikajuci


  • danculka, 13. novembra 2010 o 14:56
    Ako začali automaty na mlieko tak som začala robiť syr aj ja ,je to mlieko priamo od výrobcu.Tiež som mala problém, kde vziať syridlo.Našla som to na internete,volá sa HRUDKA a poslali mi ho na dobierku.Je dosť vo veľkom balení,asi 1/2 litra,takže ešte aj moje pravnúčence budú robiť syr.Nerobím ho tak zložito,ale tvoj recept sa mi páči a vyskúšam ho ,Tiež mi vychádza 900g ,zo 6 litrov,ďakujem.


  • danculka, 13. novembra 2010 o 15:01
    Je myslené 25 ml, alebo 250 ml kyslé mlieko,25 sa mi zdá málo,dík.


  • frezia68, 13. novembra 2010 o 16:32
    Krásny syr! U nás majú syridlo tí,čo plnia automaty,aj predávajú na požiadanie-tel.č.je pri automatoch uvedené.


  • palokuchki, 13. novembra 2010 o 16:34
    @danculka toho kysleho mlieka je naozaj len 25ml. Syr je potom prijemne kyselkavy. Ak das viacej, syr bude kyselsi a bude sa kyslostou viacej podobat tvarohu. Ak ti viacej chuti taky syr, tak si urcite mozes dat toho kysleho mlieka viacej. Suhlasim s tebou, moje recepty su zlozitejsie v porovnani s tym, ako robili syr niektori moji znami na Slovensku. Ja som sa to tu takto naucila robit a som s tym spokojna. Proces miesania mozes skratit, ale syr potom nebude dostatocne tvrdy. @xanadu dufam ze sa niekto ozve a poradi ti kde este mozes kupit to syridlo. @lubjak dakujem.


  • ringlota, 13. novembra 2010 o 16:40
    Aj ja robievam domáci syr, ale nie so syridlom, ale s octom. Dám si do hrnca variť surové mlieko , a keď vidím , že je už spenené, pridám do hrnca trošku octu, a miešam.Keď je málo seknuté, tak ešte pridám toho octu. Na vareche vidím ako sa mlieko zráža, nie sú to však nejaké veľké hrudky. Potom ho prelejem cez čistú plienku, zaviažem , zavesím na palicu a nechám odkvapkať do druhého dňa.Kto chce, môže si potom do precedenej syrovátky pridať soľ a odkvapkanú hrudu syra, ktorá je ešte v tej plienke do nej namočiť, aby mal ten syr slaný. Ale je dobrý aj neosolený.


  • palokuchki, 13. novembra 2010 o 16:40
    @frezia68 nase komenty sa prekrizili na editacii. Dakujem ze si poradila o kupe syridla.


  • marianne69, 13. novembra 2010 o 18:33
    @Palokuchki Boze Danka,ako sa mi slinky zbiehaju pripomina mi ovci syr,(ako sa povie po anglicky syridlo,to fakt neviem,mrknem do slovnika)@ringlota dakujem za tip,neviem,kde by som tu kupila syridlo a ten ocot je dobry napad:-)))


  • tati2008, 13. novembra 2010 o 18:37
    Predaj syridla na www.climax.sk a maju aj stranku ,v ktorych mestach maju pobocky.


  • enerrgizer, 13. novembra 2010 o 19:14
    zaujímavý spôsob, keď som robil syr, stále bol mäkký a teraz už viem kde bola chyba :-) ...ďakujem


  • palokuchki, 13. novembra 2010 o 21:29
    @marianne69 syridlo je renet a skus ho pozriet v Health food. @enerrgizer teplota pri vyrobe syra ja tiez velmi dolezita. Cim vyssia teplota, tym bude syr tvrdsi.


  • marianne69, 13. novembra 2010 o 22:36
    Dakujeeeeeeem,sak som to ani v slovniku nanasla.


  • dorisa, 13. novembra 2010 o 22:38
    Takéto dačo zbožnujem, a najlepšie z ovčieho mlieka, ale aj z kravského je vyborný.


  • michsamant, 14. novembra 2010 o 03:54
    K akemu syru chutovo by si to prirovnala? Mne to pripomina pripravu syra Paneer, ale ten robim len z cerstveho mlieka a citrona. Tento tvoj syr vyzera super,ale u nas som o syridlo este v obchode nezavadila a pochybujem, ze ho tu vobec predavaju.


  • palokuchki, 14. novembra 2010 o 05:48
    @marianne69 urobila som chybu rennnet sa pise spravne s dve nn. @michsamant tento recept je na syr White Wensleydale. Je dobry jest takyto cerstvy, ale pravy Wensleydale by mal zriet az tri mesiace. Ako cerstvy syr je trosku kyslasty a tvrdy dost na to ze "vrzga" pod zubami. Vsetky cerstve syry robene so syridlom chutia velmi podobne. Dozrievanim dostavaju potom svoju typicku chut.


  • marienka44, 14. novembra 2010 o 10:03
    @palokuchki ,pasterizacia mlieka znamena uvarit ho 5 min?


  • palokuchki, 14. novembra 2010 o 10:56
    @marienka44 , ja mlieko pasterizujem tak, ze ho zahrejem na teplotu 68C a podrzim ho na tej teplote 1minutu. Mlieko sa nesmie zahriat viacej ako 75C, lebo potom sa uz syridlo nesadne. Naucila som sa to na vlastnych chybach. Informovala som sa co sa stalo, ked sa mi niekedy mlieko nesadlo a takto mi to bolo vysvetlene.


  • sovka62, 14. novembra 2010 o 17:58
    Syridlo dostanete kúpiť aj v záhradkárskych obchodoch. Aj my ho predávame v 300 ml balení.


  • honestka, 14. novembra 2010 o 21:20
    ako som vyjadrila predtym, len sa do neho zahryznut


  • palokuchki, 14. novembra 2010 o 23:42
    Dostala som aj ten tvoj prvy komentar na email. Som rada, ze ti syr vysiel a ze si bola spokojna.


  • mery8658, 15. novembra 2010 o 18:00
    Syridlo aj ja kupujem v zahradkarskom obchode. Mozem este poradiť ak takto urobený a odtečený syr nechate v miske odstať pri izbovej teplote aspoň 3 dni /v lete stači len aj 2 dni/ pokiaľ prekysne a potom ho pomeliete na mäsovom mlynčeku, trocha osoliť a rukou vyhniest budete mať výbornu domácu bryndzu. EXPERIMENTUJTE!!!!!


  • evanaaa, 15. novembra 2010 o 21:40
    Mňa by zaujímalo, že či ten syr, ktorý sa vyrába zo sadnutého mlieka je syr, alebo tvaroh. Lebo ako postupuje napr. Ringlota, tak ja robím tvaroh, je to rýchlejší postup, alebo zvarím sadnuté mlieko. Ale tie ostatné postupy, zložitejšie a so syridlom sú asi niečo iné, nie ten tvaroh, je to ozaj syr a nie tvaroh,ja v tom vidím rozdiel, ale ako som už zistila, niekde je syr a tvaroh jedno, aj keď je tam podstatný rozdiel.


  • palokuchki, 15. novembra 2010 o 21:57
    @evanaaa tvaroh sa robi zo sadnuteho kysleho mlieka. Ked pridas do mlieka na sadnutie syridlo vyrobis z toho syr. Okrem syridla sa potom pridava trocha kysleho mlieka, rozne pliesne a tepelnou upravou, zalezi na teplote sadnuteho syra sa vyrabaju rozne druhy syrov. Tieto potom tiez maju svoju dobu na dozretie. Modry plesnovy syr sa da jest po dvoch mesiacoch vyroby, parmezan zreje az cely rok.


  • evanaaa, 16. novembra 2010 o 17:40
    Takže je predsa len rozdiel medzi syrom a tvarohom, nielen chuťou ale aj spôsobom prípravy, vďaka, Palokuchki.


  • stelli, 16. novembra 2010 o 20:51
    Tento domácí syr možno vylepšiť cesnakom a soľou.Tak že pred podávaním syridla pridáme podla chuti roztlačený cesnak.Nám to veľmi chutí.


  • palokuchki, 16. novembra 2010 o 21:57
    @stelli , mas pravdu urcite je to chutne. Aj ja tak niekedy robim, tiez niekedy pridam trochu celeho cierneho korenia.


  • danculka, 20. novembra 2010 o 18:35
    Tak,dnes som robila podľa teba syr,bol omnoho tvrdší ako som robila ja.Ked´somsi ho dala na chlebík a na chvílu do mikrovlnky tak sa mi ťahal a preto som z polovice urobila korbáčiky pomali som to nahrievala, muselo to byť mäkučké aby sa to dalo ťahať a ťahala som to do druhého hrnca so studenou vodou.Potom som zaplietla korbáčiky a ponorila do slaného nálevu,ale nie na dlho, lebo nemáme radi veľmi slané,také akurát,nemali chybu čauko dík.


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 27 komentárov)
  • palokuchki, 20. novembra 2010 o 21:14
    @danculka , dakujem. Velmi si ma potesila, ze si sa ohlasila. Mam z toho velku radost, ze ti syr vysiel a ze si bola spokojna. Na buduce, ked nebudes chciet mat syr taky tvrdy, nemiesaj ho tolko vela razy, alebo zniz teplotu pri vyrobe. To je sposob ako sa reguluje tvrdost. Korbaciky som este nerobila. Mohla by si niekedy vlozit na to samostatny recept?


  • tetrisss, 26. mája 2011 o 20:23
    Robila som vcera syr, este som kdesi citala, ze ho treba dat do slanej vody na 24 hod., tolko som nevydrzala :), vecer som ho uz jedla a je fakt super, mnam. Este by som sa chcela dozvediet, ako sa vyrobi termizovany natieraci syr, neviete?


  • palokuchki, 27. mája 2011 o 00:01
    @tetrisss , syr sa soli dvomi sposobmi. Tak ako som robila tu, ze si ho posolis podla vlastnej chuti ( v bode 4). Syr Gouda sa soli tak, ze sa namoci do slaneho 80% roztoku na 3-8 hohin, zalezi od velkosti. Robi sa to preto, lebo pri konecnom procese vyroby sa musi zatazit tak aby bol stale ponoreny v srvadke. Do slaneho nalevu sa da az na druhy den, ked sa vyberie z formy. Lutujem, ale neviem ako sa robia natieracie syry, ale skusim si to zistit. Potom ti dam vediet.


  • sefkuchar, 22. júla 2011 o 15:36
    Hladam recept na Plesnivy syr - Rokfort...mate niekto..???//


  • palokuchki, 22. júla 2011 o 20:28
    @sefkuchar , ja mam recept na Blue vein cheese aj ho robievam. Na vyrobu tohto syra potrebujes modru pliesen. Momentalne nie som doma, este tri tyzdne budem cestovat. Ked sa vratim do Australie, recept ti mozem poslat a ked budem mat cas urobim aj tento syr a pridam ho na Varechu.


  • wapity, 13. augusta 2011 o 14:09
    » jaknato.webpark.cz/html/index.html...

    velmi dobra stranka o syroch


  • palokuchki, 17. augusta 2011 o 02:44
    @wapity , je to vynikajuci link, dakujem. Goudu robim presne ako je to tam v recepte. Blue vein robim velmi podobne ako je tam recept na stilton. Ja pouzim ale tekutu modru pliesen. @sefkuchar , odporucam ti tento link, vyskusaj ten recept na stilton ja myslim, ze budes spokojny.


  • enerrgizer, 30. septembra 2011 o 17:31
    ...včera som ho robil, z 5 litrov mlieka som mal 525g syra a potom som ešte zo srvátky spravil ricottu. Do syra som pridal na záver aj sušené talianske bylinky, je výborný :-)


  • ancicka, 30. apríla 2012 o 12:07
    Ja mám kozičku,môžem podľa tohto rcp.urobiť aj z kozieho?


  • izabella929, 30. apríla 2012 o 12:40
    iba teraz som objavila tento prekrásny syr....) parádny...)


  • palokuchki, 30. apríla 2012 o 13:34
    @ancicka , urcite aj z kozieho mlieka mozes robit tento syr. Ked som bola na Slovensku jedla som takyto syr a bol vyborny. Len si daj pozor, ak budes pasterizovat mlieko. Nezahrej ho viac ako na 75C, lebo potom sa ti syridlo nesadne. @izabella929 , dakujem.


  • phancak, 24. mája 2012 o 22:17
    Potreboval by som poradit.Robil som syr myslim ze sa mi aj celkom podaril len som s neho chcel robit korbace tak som ho nechal 3 dni vykysnut. No ale ked som ho dal do vody tak sa my ten syr netahal ale zmenil sa na take nieco ako tvaroch a bolo po korbacoch. Neviete mi niekto poradit kde je problem?A ako dlho vlastne musi ten syr kysnut ako zistit kedy je spravne vykysnuty a ako zabranit tomu aby pocas kysnutia neobschinal. Dakujem.


  • ancicka, 24. mája 2012 o 23:41
    @phancak ,na korbáčiky syr nezreje-nekysne.Zo syrom sa hned pracuje.Ak chceš,aby ti počas kysnutia neobschýnal,tak potieraj slanou vodou,aspoň ja to tak robím.


  • phancak, 25. mája 2012 o 08:18
    Hm. Ale vsade pisu ze syr treba nechat vykysnut inak sa nebude tahat.


  • palokuchki, 26. mája 2012 o 07:44
    @phancak som velmi prekvapena! Kde si to cital? Syr sa natahuje vdaka zahrievaniu, nie kvoli kysnutiu. Tu mas vynikajuci recept od @cistinky » varecha.pravda.sk/recepty/domace-syrove-korbaciky-fotorec...


  • phancak, 26. mája 2012 o 09:20
    No napriklad tam kde som si objednaval veci na syr je napisane nechat min. 3 dni vykysnut. Cize hned po urobeni mozem robit korbace? Dakujem za radu.


  • ancicka, 10. júna 2012 o 13:14
    Danka.Včera som robila syr a pridala som pažitku.Je výborny.


  • redakcia, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 10. júna 2012 o 16:12
    Takto sa podaril používateľke @ancicka :


  • palokuchki, 12. júna 2012 o 08:09
    @ancicka , tento tvoj syr vyzera vynikajuco. Mas na odtekanie formu? S tou pazitkou bol urcite vyborny.


  • ancicka, 13. júna 2012 o 19:26
    Ano,mám takú formičku,ako vidíš na obrazku.Táto hrudka je z 5 l mlieka.Skúšam pridávať aj bylinky a aby sa nám neprejebol,tak chcem naložiť aj do oleja.Len či nájdem dobrý návod.


  • jansam, 14. júna 2012 o 18:24
    Aký typ syridla používate na tento recept?myslím tým na Slovensku:-)))


  • mesiar50, 24. novembra 2012 o 03:41
    Moja krstna to robila jednoduchsie
    Ohriala mlieko trepla tam syridlo a zrazenu
    masu dala odkvapat v cistom obveze
    alebo v cistej plienke.sorry mne sa to vidí moc zlozite
    Skoda ze mi to uz nemoze povedat


  • palokuchki, 24. novembra 2012 o 05:08
    @mesiar50 , uplne s tebou suhlasim. Moj sposob vyroby syra sa moze mnohym zdat zlozity a hlavne narocny na cas. Takto som sa to ucila na kurze pre vyrobu syrov a bolo nam vysvetlene aka dolezita je teplota a cas. Ja sama som uz robila tento syr vela razy a musim povedat, ze nie vzdy som ho urobila uplne rovnaky. Niekedy som ho mala maksi a niekedy tvrdsi. Vsetko to zalezalo od toho ako dlho, ako casto a pri akej teplote som to miesala. Samozrejme, ze tym ktorym nezalezi na kvalite syra si ho mozu urobit podla navodu aky spominas.


  • tazovka, 6. júna 2013 o 12:27
    @palokuchki neviete mi poradit prosim? muz vcera robil syr, ale vobec mu nesadol, tak to nechal v hrnci do rana a rano bol trochu sadnuty, no kedze isiel do prace, odlozil hrniec do ladnicky,moze ho pobede dorobit? Dakujem


  • jozka2, 21. septembra 2013 o 02:20
    Nemam syridlo,ale syr si robim pravidelne,iba z 2 l mlieka/moj muzto neje/podla receptu z roskeho casopisu,,zdorovy obraz zizni".Mlieko nahrejem skoro do vriaca,ale nevrie,necham postat chvilu zaniesam do neho maly jogurt udrzujem teply tak 30-35 stup.pomaly zamiesammecham prejst jogurtom a potom pridam z pol aj viac podla potrebystavu z citrona,pretoze si robim doma kefir tak ak mam nezuzitkovany dam tam aj ten/zistila som,odkedy pridavam kefir tvaroh neoslizne ani za4 dni/,po pridani citr.stavy sa zacne prekrasne zrazat udrzujem teply na el.sporaku c.2 necham v klude vyzrazat,nemiesam.ked skoro vychladne scedim,ak chcem mat tvrdsi po odkvapkani prilozim na neho nejaku zataz,vtedy ho pouzivam na pirohy,na pomazanky nechavam maksi a najlepsie na zaver servatku vypijem pocas 2dni je to stava plna mineralov,so syridlom by som asi nemala odvahu tu stavu vypit.Mozna niekomu posluzi aj tato verzia.


  • jozka2, 21. septembra 2013 o 02:25
    Som rada,ze si napisala nazov syridla zajden do health food store,uvidim ci to najdem.


  • jozka2, 21. septembra 2013 o 02:28
    Tento syr mi pripomina ovci syr,len ako do frasa sa vola boli to take velke kotuce a z nich sa odkrajovalo kto kolko chcel,najviac mi chutnal s cerstvou cibulkou.



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

Vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu kraslicu
Prezrite si TOP 10 kraslíc, ktoré sa vám najviac páčili.

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína! + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.


Magazín

Veľkonočný jazyk
Hovädzí jazyk, údený i neúdený, je veľká pochúťka. Môžete ho konzumovať „len tak“, uvarený a nakrájaný, s cviklou, čerstvým chrenom, duseným medvedím cesnakom alebo červenou kapustou.

Veľká noc v Egypte
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Náš seriál uzatvára Janaalizibolenova z Egypta.

Veľká noc v Nemecku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes Elixir z Nemecka.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist