Domáci syr fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 13. novembra 2010

Pred par tyzdnami niektori varechaci sa pytali pre recept na domaci syr. Zatial nikto neodpovedal na tuto vyzvu. Rozhodla som sa preto pridat moj Zobraziť celý popisPred par tyzdnami niektori varechaci sa pytali pre recept na domaci syr. Zatial nikto neodpovedal na tuto vyzvu. Rozhodla som sa preto pridat moj recept. Mam ho uz vyskusany mnohokrat. Je to iny postup od toho, aky som videla robit na Slovensku.

210 minút
príprava

Suroviny

5 l
25 ml




Postup

  1. 1

    Ja si mlieko vzdy pasterizujem. Tak je odporucane v knihe. Pasterizaciou zabijeme bakterie co su v mlieku a pridame tam iba tie ktore chceme mat v syre. Pasterizovane mlieko ohrejeme na teplotu 30C. Vlejeme do neho sadnute kysle mlieko, pomiesame a nechame 45 minut stat. Dolezite je udrziavat teplotu 30C. Potom zamiesame do mlieka pripravene syridlo. Vy na Slovensku mate iny druh syridla, tak musite pouzit take mnozstvo ake je odporucane vyrobcom. Mlieko nechame zase postat 45minut. Za ten cas sa sadne. Pokrajame ho na kocky 1cm a zo zaciatku ho jemne premiesavame.

    Domáci syr  (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dolezite je udrziavat teplotu 32C. Sadnute mlieko premiesavame pravidelne zhruba kazdych 10 minut. Zo zaciatku jemnejsie, neskorsie ked su kusky syra tvrdsie, mozeme premiesavat rychlejsie. Celkovy cas premiesavania syra trva 2 hodiny. Po dvoch hodinach vsetko zlejeme cez sitko.

    Domáci syr  (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nechame odtekat 15 minut.Potom dame do misky a pokrajame na 1cm pasiky.

    Domáci syr  (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Premiesame rukou a zase dame odtekat na sitko. Toto opakujeme este raz po 15 minutach. Tymto postupom sa docieli, ze syr bude dostatocne tvrdy. Na syr nasypeme lyzicu soli a premiesame.

    Domáci syr  (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Syr potom zabalime a dobre zatiahneme do vhodnej tkaniny-latky.

    Domáci syr  (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Syr polozime na mriezku a zatazime. Ja som zobrala chlapcom dve cinky a zabalila som ich do alobalu a este do vrecka. Takto zatazeny syr nechame do druheho dna.

    Domáci syr  (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na druhy den syr rozbalime a mozeme jest. Z pat litrov mlieka obycajne dostaneme 500-700g syra. Zalezi to od kvality mlieka.

Diskusia k receptu

xanadu1955
Iste je ten domáci syrček chutný ale kde prosím môžem kúpiť syridlo, neviem v akom obchode. Ďakujem
danculka
Ako začali automaty na mlieko tak som začala robiť syr aj ja ,je to mlieko priamo od výrobcu.Tiež som mala problém, kde vziať syridlo.Našla som to na internete,volá sa HRUDKA a poslali mi ho na dobierku.Je dosť vo veľkom balení,asi 1/2 litra,takže ešte aj moje pravnúčence budú robiť syr.Nerobím ho tak zložito,ale tvoj recept sa mi páči a vyskúšam ho ,Tiež mi vychádza 900g ,zo 6 litrov,ďakujem.
danculka
Je myslené 25 ml, alebo 250 ml kyslé mlieko,25 sa mi zdá málo,dík.
frezia68
Krásny syr! U nás majú syridlo tí,čo plnia automaty,aj predávajú na požiadanie-tel.č.je pri automatoch uvedené.
palokuchki
@danculka toho kysleho mlieka je naozaj len 25ml. Syr je potom prijemne kyselkavy. Ak das viacej, syr bude kyselsi a bude sa kyslostou viacej podobat tvarohu. Ak ti viacej chuti taky syr, tak si urcite mozes dat toho kysleho mlieka viacej. Suhlasim s tebou, moje recepty su zlozitejsie v porovnani s tym, ako robili syr niektori moji znami na Slovensku. Ja som sa to tu takto naucila robit a som s tym spokojna. Proces miesania mozes skratit, ale syr potom nebude dostatocne tvrdy. @xanadu dufam ze sa niekto ozve a poradi ti kde este mozes kupit to syridlo. @lubjak dakujem.
ringlota
Aj ja robievam domáci syr, ale nie so syridlom, ale s octom. Dám si do hrnca variť surové mlieko , a keď vidím , že je už spenené, pridám do hrnca trošku octu, a miešam.Keď je málo seknuté, tak ešte pridám toho octu. Na vareche vidím ako sa mlieko zráža, nie sú to však nejaké veľké hrudky. Potom ho prelejem cez čistú plienku, zaviažem , zavesím na palicu a nechám odkvapkať do druhého dňa.Kto chce, môže si potom do precedenej syrovátky pridať soľ a odkvapkanú hrudu syra, ktorá je ešte v tej plienke do nej namočiť, aby mal ten syr slaný. Ale je dobrý aj neosolený.
marianne69
@Palokuchki Boze Danka,ako sa mi slinky zbiehaju pripomina mi ovci syr,(ako sa povie po anglicky syridlo,to fakt neviem,mrknem do slovnika)@ringlota dakujem za tip,neviem,kde by som tu kupila syridlo a ten ocot je dobry napad:-)))
tati2008
Predaj syridla na www.climax.sk a maju aj stranku ,v ktorych mestach maju pobocky.
enerrgizer
zaujímavý spôsob, keď som robil syr, stále bol mäkký a teraz už viem kde bola chyba :-) ...ďakujem
dorisa
Takéto dačo zbožnujem, a najlepšie z ovčieho mlieka, ale aj z kravského je vyborný.
michsamant
K akemu syru chutovo by si to prirovnala? Mne to pripomina pripravu syra Paneer, ale ten robim len z cerstveho mlieka a citrona. Tento tvoj syr vyzera super,ale u nas som o syridlo este v obchode nezavadila a pochybujem, ze ho tu vobec predavaju.
palokuchki
@marianne69 urobila som chybu rennnet sa pise spravne s dve nn. @michsamant tento recept je na syr White Wensleydale. Je dobry jest takyto cerstvy, ale pravy Wensleydale by mal zriet az tri mesiace. Ako cerstvy syr je trosku kyslasty a tvrdy dost na to ze "vrzga" pod zubami. Vsetky cerstve syry robene so syridlom chutia velmi podobne. Dozrievanim dostavaju potom svoju typicku chut.
palokuchki
@marienka44 , ja mlieko pasterizujem tak, ze ho zahrejem na teplotu 68C a podrzim ho na tej teplote 1minutu. Mlieko sa nesmie zahriat viacej ako 75C, lebo potom sa uz syridlo nesadne. Naucila som sa to na vlastnych chybach. Informovala som sa co sa stalo, ked sa mi niekedy mlieko nesadlo a takto mi to bolo vysvetlene.
sovka62
Syridlo dostanete kúpiť aj v záhradkárskych obchodoch. Aj my ho predávame v 300 ml balení.
palokuchki
Dostala som aj ten tvoj prvy komentar na email. Som rada, ze ti syr vysiel a ze si bola spokojna.
mery8658
Syridlo aj ja kupujem v zahradkarskom obchode. Mozem este poradiť ak takto urobený a odtečený syr nechate v miske odstať pri izbovej teplote aspoň 3 dni /v lete stači len aj 2 dni/ pokiaľ prekysne a potom ho pomeliete na mäsovom mlynčeku, trocha osoliť a rukou vyhniest budete mať výbornu domácu bryndzu. EXPERIMENTUJTE!!!!!
evanaaa
Mňa by zaujímalo, že či ten syr, ktorý sa vyrába zo sadnutého mlieka je syr, alebo tvaroh. Lebo ako postupuje napr. Ringlota, tak ja robím tvaroh, je to rýchlejší postup, alebo zvarím sadnuté mlieko. Ale tie ostatné postupy, zložitejšie a so syridlom sú asi niečo iné, nie ten tvaroh, je to ozaj syr a nie tvaroh,ja v tom vidím rozdiel, ale ako som už zistila, niekde je syr a tvaroh jedno, aj keď je tam podstatný rozdiel.
palokuchki
@evanaaa tvaroh sa robi zo sadnuteho kysleho mlieka. Ked pridas do mlieka na sadnutie syridlo vyrobis z toho syr. Okrem syridla sa potom pridava trocha kysleho mlieka, rozne pliesne a tepelnou upravou, zalezi na teplote sadnuteho syra sa vyrabaju rozne druhy syrov. Tieto potom tiez maju svoju dobu na dozretie. Modry plesnovy syr sa da jest po dvoch mesiacoch vyroby, parmezan zreje az cely rok.
evanaaa
Takže je predsa len rozdiel medzi syrom a tvarohom, nielen chuťou ale aj spôsobom prípravy, vďaka, Palokuchki.
stelli
Tento domácí syr možno vylepšiť cesnakom a soľou.Tak že pred podávaním syridla pridáme podla chuti roztlačený cesnak.Nám to veľmi chutí.
palokuchki
@stelli , mas pravdu urcite je to chutne. Aj ja tak niekedy robim, tiez niekedy pridam trochu celeho cierneho korenia.
danculka
Tak,dnes som robila podľa teba syr,bol omnoho tvrdší ako som robila ja.Ked´somsi ho dala na chlebík a na chvílu do mikrovlnky tak sa mi ťahal a preto som z polovice urobila korbáčiky pomali som to nahrievala, muselo to byť mäkučké aby sa to dalo ťahať a ťahala som to do druhého hrnca so studenou vodou.Potom som zaplietla korbáčiky a ponorila do slaného nálevu,ale nie na dlho, lebo nemáme radi veľmi slané,také akurát,nemali chybu čauko dík.
palokuchki
@danculka , dakujem. Velmi si ma potesila, ze si sa ohlasila. Mam z toho velku radost, ze ti syr vysiel a ze si bola spokojna. Na buduce, ked nebudes chciet mat syr taky tvrdy, nemiesaj ho tolko vela razy, alebo zniz teplotu pri vyrobe. To je sposob ako sa reguluje tvrdost. Korbaciky som este nerobila. Mohla by si niekedy vlozit na to samostatny recept?
tetrisss
Robila som vcera syr, este som kdesi citala, ze ho treba dat do slanej vody na 24 hod., tolko som nevydrzala :), vecer som ho uz jedla a je fakt super, mnam. Este by som sa chcela dozvediet, ako sa vyrobi termizovany natieraci syr, neviete?
palokuchki
@tetrisss , syr sa soli dvomi sposobmi. Tak ako som robila tu, ze si ho posolis podla vlastnej chuti ( v bode 4). Syr Gouda sa soli tak, ze sa namoci do slaneho 80% roztoku na 3-8 hohin, zalezi od velkosti. Robi sa to preto, lebo pri konecnom procese vyroby sa musi zatazit tak aby bol stale ponoreny v srvadke. Do slaneho nalevu sa da az na druhy den, ked sa vyberie z formy. Lutujem, ale neviem ako sa robia natieracie syry, ale skusim si to zistit. Potom ti dam vediet.
palokuchki
@sefkuchar , ja mam recept na Blue vein cheese aj ho robievam. Na vyrobu tohto syra potrebujes modru pliesen. Momentalne nie som doma, este tri tyzdne budem cestovat. Ked sa vratim do Australie, recept ti mozem poslat a ked budem mat cas urobim aj tento syr a pridam ho na Varechu.
palokuchki
@wapity , je to vynikajuci link, dakujem. Goudu robim presne ako je to tam v recepte. Blue vein robim velmi podobne ako je tam recept na stilton. Ja pouzim ale tekutu modru pliesen. @sefkuchar , odporucam ti tento link, vyskusaj ten recept na stilton ja myslim, ze budes spokojny.
enerrgizer
...včera som ho robil, z 5 litrov mlieka som mal 525g syra a potom som ešte zo srvátky spravil ricottu. Do syra som pridal na záver aj sušené talianske bylinky, je výborný :-)
1x pata99
ancicka
Ja mám kozičku,môžem podľa tohto rcp.urobiť aj z kozieho?
palokuchki
@ancicka , urcite aj z kozieho mlieka mozes robit tento syr. Ked som bola na Slovensku jedla som takyto syr a bol vyborny. Len si daj pozor, ak budes pasterizovat mlieko. Nezahrej ho viac ako na 75C, lebo potom sa ti syridlo nesadne. @izabella929 , dakujem.
phancak
Potreboval by som poradit.Robil som syr myslim ze sa mi aj celkom podaril len som s neho chcel robit korbace tak som ho nechal 3 dni vykysnut. No ale ked som ho dal do vody tak sa my ten syr netahal ale zmenil sa na take nieco ako tvaroch a bolo po korbacoch. Neviete mi niekto poradit kde je problem?A ako dlho vlastne musi ten syr kysnut ako zistit kedy je spravne vykysnuty a ako zabranit tomu aby pocas kysnutia neobschinal. Dakujem.
ancicka
@phancak ,na korbáčiky syr nezreje-nekysne.Zo syrom sa hned pracuje.Ak chceš,aby ti počas kysnutia neobschýnal,tak potieraj slanou vodou,aspoň ja to tak robím.
phancak
Hm. Ale vsade pisu ze syr treba nechat vykysnut inak sa nebude tahat.
phancak
No napriklad tam kde som si objednaval veci na syr je napisane nechat min. 3 dni vykysnut. Cize hned po urobeni mozem robit korbace? Dakujem za radu.
ancicka
Danka.Včera som robila syr a pridala som pažitku.Je výborny.
ancicka
Ano,mám takú formičku,ako vidíš na obrazku.Táto hrudka je z 5 l mlieka.Skúšam pridávať aj bylinky a aby sa nám neprejebol,tak chcem naložiť aj do oleja.Len či nájdem dobrý návod.
jansam
Aký typ syridla používate na tento recept?myslím tým na Slovensku:-)))
mesiar50
Moja krstna to robila jednoduchsie
Ohriala mlieko trepla tam syridlo a zrazenu
masu dala odkvapat v cistom obveze
alebo v cistej plienke.sorry mne sa to vidí moc zlozite
Skoda ze mi to uz nemoze povedat
palokuchki
@mesiar50 , uplne s tebou suhlasim. Moj sposob vyroby syra sa moze mnohym zdat zlozity a hlavne narocny na cas. Takto som sa to ucila na kurze pre vyrobu syrov a bolo nam vysvetlene aka dolezita je teplota a cas. Ja sama som uz robila tento syr vela razy a musim povedat, ze nie vzdy som ho urobila uplne rovnaky. Niekedy som ho mala maksi a niekedy tvrdsi. Vsetko to zalezalo od toho ako dlho, ako casto a pri akej teplote som to miesala. Samozrejme, ze tym ktorym nezalezi na kvalite syra si ho mozu urobit podla navodu aky spominas.
tazovka
@palokuchki neviete mi poradit prosim? muz vcera robil syr, ale vobec mu nesadol, tak to nechal v hrnci do rana a rano bol trochu sadnuty, no kedze isiel do prace, odlozil hrniec do ladnicky,moze ho pobede dorobit? Dakujem
jozka2
Nemam syridlo,ale syr si robim pravidelne,iba z 2 l mlieka/moj muzto neje/podla receptu z roskeho casopisu,,zdorovy obraz zizni".Mlieko nahrejem skoro do vriaca,ale nevrie,necham postat chvilu zaniesam do neho maly jogurt udrzujem teply tak 30-35 stup.pomaly zamiesammecham prejst jogurtom a potom pridam z pol aj viac podla potrebystavu z citrona,pretoze si robim doma kefir tak ak mam nezuzitkovany dam tam aj ten/zistila som,odkedy pridavam kefir tvaroh neoslizne ani za4 dni/,po pridani citr.stavy sa zacne prekrasne zrazat udrzujem teply na el.sporaku c.2 necham v klude vyzrazat,nemiesam.ked skoro vychladne scedim,ak chcem mat tvrdsi po odkvapkani prilozim na neho nejaku zataz,vtedy ho pouzivam na pirohy,na pomazanky nechavam maksi a najlepsie na zaver servatku vypijem pocas 2dni je to stava plna mineralov,so syridlom by som asi nemala odvahu tu stavu vypit.Mozna niekomu posluzi aj tato verzia.
jozka2
Som rada,ze si napisala nazov syridla zajden do health food store,uvidim ci to najdem.
jozka2
Tento syr mi pripomina ovci syr,len ako do frasa sa vola boli to take velke kotuce a z nich sa odkrajovalo kto kolko chcel,najviac mi chutnal s cerstvou cibulkou.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia