Domáci sterilizovaný hrášok na zimu fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 28. júna 2013

Každý rok sa mi darí vypestovať na záhrade toľko hrášku, že si vždy odložím niečo do zásoby na zimu..kým minulý rok bol o niečo Zobraziť celý popisKaždý rok sa mi darí vypestovať na záhrade toľko hrášku, že si vždy odložím niečo do zásoby na zimu..kým minulý rok bol o niečo lepší, lebo som mala 25 pohárov, tento rok sa ukázal slabší, ale aj napriek tomu som si urobila 11 pohárov...

11
porcií
120 minút
príprava
60,30,15 minút
na 100,80,80 °C

Suroviny





Postup

  1. 1

    Po veľkej búrke, ktorá dosť zničila kvety, sa hrášok už neprebral, takže som ho musela celý vybrať aj koreňmi..

    Domáci sterilizovaný hrášok na zimu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    všetok hrášok som vylúskala...poriadne očistila od lístkov a smetí, umyla vo viacerých vodách...

    Domáci sterilizovaný hrášok na zimu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pripravila som si poháre, poriadne umyla...hrášok som naložila do pohárikov..

    Domáci sterilizovaný hrášok na zimu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    do každého pohárika som nasypala za pol kávovej lyžičky soli a za 1 kávovú lyžičku octu...

    Domáci sterilizovaný hrášok na zimu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    zaliala až po vrch čistou studenou vodou...

    Domáci sterilizovaný hrášok na zimu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a poháriky zatvorila..

    Domáci sterilizovaný hrášok na zimu (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    do veľkej rajnice som dala na spodok starú handru, uložila na ňu poháre a zaliala po vrch vodou...prvá sterilizácia: na 100st. trvá 60 minút.. do rána som nechala poháre tak v rajnici, ako sa dovarili ..druhá sterilizácia: na 80 st. trvá 30min. opäť nechám rajnucu zakrytú a poháre zostanú vo vode...tretí deň : tretia sterilizácia: na 80 stupňov trvá 15 min. po tretej sterilizácii, nechám poháre vo vode úplne vychladnúť, až potom ich uložím do police v špajzi...

    Domáci sterilizovaný hrášok na zimu (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    mne takto krásne vysterilizované vydržia, nikdy sa mi ešte nepokazili a naviac, neprekáža mi balík s hráškom v mrazničke..boli také roky, keď som mala veľmi dobrú úrodu aj 50 pohárikov...ktoré sa v ten rok neminuli, zostali na ďalší rok a takto som mala už aj 3 ročné a BOLI úplne čisté a chutné...dobrú chuť..

    Domáci sterilizovaný hrášok na zimu (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

ariela6
krasny maš ten hrašok dobre že si sem pridala tento recept aj mne sa urodil hrašok zatial som vždy len do mrazaku davala ale skusim aj tento tvoj sposob nezvikol sa ti pokazit mne sa to v minulosti niekedy stalo
angiek
iba raz som takto skusala a vsetky skysli tak uz len mrazim, neviem v com bola chyba..
jerica
Zaváraš? ja radšej mrazím , hrach mám ešte na koreni, v pondelok budem mať čas ho vytrhať. Sadila som neskôr, stále ma brzdilo počasie.
Máš ho krásny :-)
ancicka
Ja tiež posledné roky mrazím.Vždy je dobré,ked máš domáci.Pekne!
sracz
Poctivá práca pravej domácej gazdinky, milá pracovitá @izabella929 - kde sú tie dávno zašlé časy v Košiciach na Barčianskej 32! ... minden kiss borsocska, az egy nagy ... = každý malý hrášok, predchádza véééľkej "búrke" tak nás "kotňakov" podpichovala babička, leď pripravovala, s dcérami a vnukmi, zásoby na zimu! -:)))
izabella929
@ariela6...ak dodržíš zásady, čisto umytý hrášok, vytriedený od prímesí,čisté zaváracie poháre,sterilizáciu presne dodržíš, v žiadnom prípade sa nepokazí...mne by sa moja špajza nerátala, keby mi hneď pri otvorení dverí, nepadal zrak na pekne uložené zavárané hrášky...nikdy nemanipulujem s rajnicou v ktorej sa sterilizoval hrášok...skončím sterilizáciu a nechám na sporáku do druhého dňa aj s pohármi potom zase do tretieho dňa..neprekáža mi na sporáku...ešte niečo, ten ocot je tam veľmi dôležitý a ke´d sa trošku viac podarí naliať, nič sa nestane, vôbec ho necíťiť pri otvorení pohára, no soľ úplne stačí pol kávovej lyžičky..držím úalce. nech sa vydarí.-) vďaka za komentár...
izabella929
@angiek...chyba môže byť iba v týchto bodoch, o ktorých som teraz písala pre ariela6...treba poriadne zatvoriť poháre..ešte aj teraz mám 4 vlaňajšie poháriky na polici až kým tam neuložím nové tohoročné poháriky...špajza by mi pripadala prázdna bez nich..tak isto aj lečo a zelená fazuľka, vždy si niečo ušetrím , pokiaľ tam neprídu poháre z novej úrody..prakticky s tým zaváraním hrášku nie je ani tak moc práce,len kým sa výlupa, umyje, naloží do pohárov a potom už iba sledovať sterilizáciu..teda dĺžku sterilizácie...držím palce.-) vďaka za komentár...
izabella929
@jerica... áno Jarka všetko zaváram z jednoduchého dôvodu...mám farmára na dodaj bravčových výrobkov a mäsa...a teda radšej dám v mrazáku priestor pre krásne kusy mäsa, jaterníc, obarkovej slaninky, surových aj údených klobás, tlačenky, ako hrachu...a pôočas leta aj zmrzlinka a nanuky...mám iba dobré skúsenosti so zaváraných hráškom, takže zaváram všetko...vďaka za komentár.-)
izabella929
@ancicka ,@marianna76 , ďakujem pekne za komentáre...)@sracz...ja sa nepolepším ..takto ma to naučila moja maminka a teda zaváram všetko, aby sa police zapĺňali, lebo to čo máme na polici v špajzi sa ráta a vidím zároveň výsledok práce mojich rúk..a toto je pre mňa radosť..)však si mohol vidieť v mojom linku plné police v mojej špajzi...ďakujem ti za slová uznania a komentár.-)
pusta
@izabellka929 , je dobré mať odložený hrášok na zimu. ani som sa nenazdala a nadišiel čas zavárania. krásne sa ti vydaril :-)
dakujem za recept, domáce je domáce a recept sa mi veru zíde.
evusik
@izabella929 pripomenula si mi časy keď som aj ja zavárala hrášok a vo veľkom, mám taký zošit do ktorého som si ako mladá gazdinka písala recepty a z druhej strany som si zapisovala čo a koľko som zavárala, aby som mala prehľad... tak som si teraz ten zošit vytiahla a napr. rok 1984 - 85 pohárkov 3dl, rok 1985 - 36 pohárkov 3dl, rok 1986 - 62 pohárkov 3dl..... a veru sa mi nepokazil ani jeden...
zavárala som presne ako píšeš, aj s tým, že som nechala poháre v hrnci do druhého dňa a znova prevarila a tretí deň tak isto... teraz už hrach nezaváram, pretože tú trochu čo nasadím stihneme pojesť, ale veď nato to je...
milanko778
- Izka , to máš poháriky vo vode ponorené po viečka alebo zaliate celkom ?????
izabella929
@milanko778...poh áriky sú iba po viečka, lebo ke´d voda začne vrieť a hlavne pri prvej sterilizácii na 100st. by ju vystrekovalo na sporák...ale po prvej sterilizácii, časť vody vyvrie, ale do druhej sterilizácii nedolievam, lebo tam sa už voda pomalšie vrie na 80st. ale..do tretej sterilizácii, po úplnom vychladnutí vodu, opäť dolejem po viečka...nakopok, tretia trvá iba 15 min..takže je to v poriadku, lebo sa chladia úplne ponorené vo vode...vďaka za komentár, verím, že som odpovedala dostačujúco...ak niečo , opýtajte sa, rada odpoviem,poradím...
izabella929
@evusik...ve ľmi rada čítam vaše spomienky , príbehy na staré dobré časy...) ach jo, maminka mi toho vedela narozprávať a často sme jej ani neverili, že to bolo kedysi tak...som rada, že sa ti v tom čase vydarili s týmto spôsobom zavárania...)iste, máš pravdu, že sme si aj my zamaškrtili...idemem po záhrade, tu ďobnem ríbezlu, tam malinu, jednu čerešňu, trošku hrachu a kým obídem celú záhradu aj sme sa najedli...záhrada má svoje čaro a pre to, čo dopestujem aj s veľkou radosťou zaváram,,,krásne poháriky všetkých farieb sa na mňa z police usmievajú...vďaka za krásny príbeh aj za komentár.-)
evusik
@izabella929 mi sme mali kedysi nie záhradu ale roľu a aj sme sa na nej patrične narobili, bože ako som to neznášala to neustále okopávanie, ale keď sme už zberali hrášok, jahody, maliny, ríbezle, mladý karelábik to už bolo iné... keď si spomeniem, že som zavarila v jeden rok 85 pohárov hrachu a to sa ešte zavárali uhorky, rôzne šaláty, kápia, hríby, komóty, džemy a litre a litre sirupu, kečup, rajčinová šťava... niekto si dnes povie, že načo? no vtedy to tak bolo, obchody neboli tak natrieskané ako teraz tak sme škrečkovali... presne ako píšeš, keď som otvorila komoru tak to tam muselo byť, ako vojaci pekne v rade a do jari sa pojedlo a mohlo sa začať znova... dnes už toľko nerobím, veď aj uhorky mám ešte z minulého roku čo sme nepojedli, celý rok dostať čerstvé tak tie na kyselo sa tak nemíňajú :-) má to aspoň nejakú výhodu, nenarobím sa :-) ale záhradku mám stále, síce takú maličkú, ale pre nás akurát, nenarobíme sa a aj niečo dopestujeme....
izabella929
@evusik...a už iba dodám, že ste sa nemuseli obávať Ečiek, pokojne bez strachu ste všetko pojedli...čo obsahujú závarániny kúpené v obchode? samé gebuziny , aby to vydržalo v tých pohároch aspoň 30rokov...a vyradia to až vtedY, keď sa nedá rozoznať, čo to vlasne je v tom pohári.. a takto viem čo jem...vypestujem si iba toľko, koľko potrebujeme, takže žiadna veľká drina...ale špajzička je krásna a je tam od výmyslu sveta veru všetko.-))
anina6
podľa obrázku som hneď vedela, že ide o tvoj recept Izka. Škoda, že toho roku nemám zasadený hrášok, ale na druhý rok ho vysadím a tvoj recept sa mi veru zíde. precízna a krásna robota.kk.
salinka
Ja tiež hrach mrazím. Vidíš, aká si ty šikovná? Sama z celého chotáru, čo ešte usilovne zavára hrášok:-)
izabella929
@salinka...e šteže som ja jediná, čo zaváram klasickým spôsobom...))) nevadí, ja sa za to nehanbím...aspoň vedia aj iní, ako sa to delá.-))ďakujem...
medovnicek
mamina ho zvykla zavárať, ale viem, že sa jej niekedy nejaké poháre aj pokazili, ja som rada, že si recept pridala, lebo človek nikdy nevie, kedy sa mu takýto recept zíde, ja si ho odkladám
darina11
Ja keď som kedysi zavárala hrach,nechcelo sa mi toľko krát sterilizovať,tak som dala hrach do 7dcl pohárov , zaliala vodou+malá lyž. soli. Do tlakového hrnca som dala asi do výšky 3 cm. vodu do nej 2 poháre s hráškom počkala som kým hrniec nezačal fučať a od tej chvíle som sterilizovala pri minimálnej teplote 30 minút. Na spodok hrnca pod poháre som ešte dala podložku,aby nepukli.Tiež sa mi nikdy hrášok nepokazil. Žiaľ,toho roku sa mi neurodil.
izabella929
@darina11...ja zaváram klasickým spôsobom a nikdy sa mi nepokazil ani jedem pohár...máš osvedčené, vyskúšané zaváranie, takže to kvitujem.-)vďaka za komentár.-)
dajda
Mrazila som,ale vďaka Izabelle už len zaváram..hrášok je výborný !!!!!
Má dobré recepty-je to svelá gazdiná :-))))
vegas1207
Pekný jednoduchý a dobrý recept,už hrášok sice nemám ale odkladám na rok,dakujem ... )))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia