Domáci šípkový čaj fotorecept

rennatte - fotkarennatte, 7. októbra 2013
Domáci šípkový čaj (fotorecept)
Foto: rennatte

Najlepší a najlacnejší prírodný zdroj vitamínu C, pri ktorom zaručujem, že ak si ho budete zalievať, vybavíte si jesennú prírodu v ktorej ste šípky Zobraziť celý popisNajlepší a najlacnejší prírodný zdroj vitamínu C, pri ktorom zaručujem, že ak si ho budete zalievať, vybavíte si jesennú prírodu v ktorej ste šípky zbierali.

Suroviny





Postup

  1. 1

    Pri prechádzke jesennou prírodou si nájdeme miesto ďaleko od cesty, dobre je vystihnúť slnečné počasie po prvých prízemných mrazoch, natiahneme záhradné rukavice a pustíme sa do zberu šípok

    Domáci šípkový čaj (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    nazbierané šípky umyjeme pod tečúcou vodou a necháme uschnúť na utierke

    Domáci šípkový čaj (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pomelieme, alebo nasekáme v robote a rozložíme na plytký plech s papierom na pečenie a necháme do druhého dňa voľne sušiť pri izbovej teplote

    Domáci šípkový čaj (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    potom dosušíme v rúre pri teplote do 50°C, pri otvorených dvierkach aspoň hodinu, šípky zblednú a stvrdnú, necháme vychladnúť, uskladníme do pohárov a zaviečkujeme.

    Domáci šípkový čaj (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Jednu čajovú lyžičku sušených šípok zalejeme horúcou vodou a necháme prikryté vylúhovať 10-15 minút, premiešame a precedíme cez husté sitko, dochutíme medom

    Domáci šípkový čaj (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

marianne
Minuly tyzden som prisla taka dodriapana,koli 8 poharikom dzemu,ze som si povedala kaslem na ne,ale tento cajik sa mi paci.Neviem,ci to este raz neotocim....sipiek je vela toho roku,kde sa pozries same sipky....
luss44
tie ostré chĺpky vo vnútri šípky - čo s nimi? nepomôže ani sitko, nemá niekto dobrú radu?
afataga
ja ich mam na zahrade pod nosom, ale prave kvoli tej sklenenej vate vo vnutri ich nezbieram
margaretka28
aj ja ich suším, ale nedrvím, nechávam ich vcelku, najskôr ich namočím do studenej vody a potom nechám zovrieť, raz to hovorila v rádiu nejaká doktorka, tak som si to zaužívala
paploska
ja už mám nasušené, ale @rennatte ďakujem za nápad s pomletím, to som ešte neskúšala. u nás už bolo -6, takže to čo mám, viac nebude :-) ja ich namočím do vody a na druhý deň len prehrejem, nenechávam zovrieť. takto si čaj zachová naj vitamínov.
mariamka
tiez to poznam ako @margaretka , a plody sa daju pouzit este raz, cajik je vraj este chutnejsi, inak @marianne ma pravdu, tento rok im praje, nahodime skafandre a hor sa na ne :) je to velmi chutny cajik tak ci tak..
jozka2
prosim vas neukazujte tu taku krasu sipok,lebo od zavisti mi je zle.ze ich nemozem mat,jaj to je krasa,poslite aspon trosku.
jozka2
este chcem povedat,ze v druhej a po druhej svet.vojne sipky boli jednym z mala zdrojom vit.C v byv.Rusku.
marcy
ešte mám zádery od černíc.....bez mučenia priznám,že chcela som sa vykašľať....no,po tomto recepte a komentároch,neodignorujem a premôžem sa :-D
ampara
Aj som chvíľku pri bode č.3 rozmýšľala,prečo si mám zobrať tie šípky do práce,ale potom mi došlo,že to je "robot" a nie robota. Asi som sa ešte nezobudila......
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Aj ja som tohto roku zase bola zbierať šípky. Ja ich posuším na balkóne a keď zmäknú tak ich rozrežem a vyberiem vnútro. Potom dosuším len na balkóne. Jednak sa zmenší ich objem a dobre sa vysušia. Keď varím čaj tak ich nechám len zovrieť a potom 20 min. lúhovať. Precedím cez husté sitko. V čaji nie sú žiadne chĺpky.
olinka12
No po rokoch som sa aj dala na zber šípoch práve včera som ich dočistila podotýkam strašná robota :D ale už sa sušia teším sa na dobrý čajík.
elena
Ja som počula, že tie ihličky vnútri šípok sa môžu dokonca zapichnúť a zostať v obličkách. Preto by som ich nedrvila. Tohto roku som si nazbierala v záhradke a budem ich najprv lúhovať a potom prevárať na čaj. Vlani som ich nechala pre vtáčikov, ale vykašľali sa na ne, tak tento rok som ich pooberala.
aroooo
dnes práve vravela u nás jedna pani, že varila šíp.lekvár, dala variť celé šípky, prepasírovala cez hrubšie sito,potom cez jemnejšie a nakoniec cez silonku a dovarila normálne lekvár a že tam neboli tie chĺpky. Keď to domyslím pri tomto čaji tak sa úsmevu neubránim, aby som nakoniec nerobila čaj z "ponožiek", ale idem radšej nazbierať vzorku šípok na skúšku....
milina
aroooo - suhlasim s tebou takto varim aj ja šip.lekvar a necitit ziadne pi chanie odporučam...
abdul
Oné,ľudiááá, veď ale zadržte, šípky najprv musí poštípať mráz, sú sladšie, potom pozbierať a vyčistiť od " bordelu " balastu a podobných zvyšných zbytočností a nechať sušiť. Najlepšie voľne na peci, radiátore, kuchynskej linke a obývačkovej stene . Potom pomlieť, podrviť a v tom plechovom zrádniku na bylinky zapariť na 20 minút v len ‹ skoro› vriacej vode. 11- ročná skúsenosť. Toho roku som zatiaľ nazbieral okolo 8 kg šípok. Rodina veľká, a ako jediný to mám platené zo štátneho rozpočtu.
jozka2
nerozumiem preco sa zalievaju vriacou vodou resp.nechavaju skoro zovriet ved sa do vody vylucia drahocenne vitaminy,aky to ma zmysel?!nerozumiem.
hubata
Šípky na lekvár čistím pod vodou: ostrým nožíkom rozrežem pod vodou šípky a potom ich ešte prepláchnem v čistej vlažnej vode.

Na čaj nečistím, len dobre usušené podupem v igelitovom sáčku (najlepšie to urobí Hubatý, lebo je ťažší). Pred varením čaju šípky namočím na cca 20 minút do vody (ale najlepšie cez noc) a v tej vode aj zohrejem do bodu varu. Precedím cez husté sito a kým sa čaj dá piť tak chĺpky sa usadia na dne.
smorko
Čaj je vynikajúci. Ďakujem za skvelý recept.
julanda
arooo@ tak varím aj ja, len už cez silonku nie a aj tak je lekvár výborný. Je to len hlúpy predsudok o tých chĺpkoch,či v lekváre, či v čaji. Treba skúsiť a na palacinky či maslový chlebík nebudete už chcieť žiadny iný lekvár.



krtko461
...každý máte kus pravdy. Ja ich drvím po vysušení tĺčikom. Zbavujem sa chĺpkov tak, že čaj precedím cez papierový filter na kávu, ktorý dám do lievika. Máte niekto naj pomer, koľko šípok na pol litra vody?
jayro
Matcha je druh zeleného čaju, ktorý vznikol pred viac ako 800 rokmi. Zo začiatku ho používali hlavne budhistickí majstri a samurajovia a až pred nedávnom sa začal konzumovať aj v Európe. Čerstvé čajové lístky sa rozomelú na jemný prášok a výsledkom je pozoruhodne zelená farba s úžasnou chuťou a výnimočnou arómou. Čaj Matcha obsahuje unikátne katechíny a aminokyseliny. Viac o Matcha čaji v našom E-shope:  matchatea.sk?a_aid=5313482b46d4c&a_bid=6c2558be
kuko1965
Rozmýšľam nad tým koľko vitamínu C zostane po sušení pri 50 stupňoch a varení vo vode? Vitamín C sa pri vyšších teplotách rozkladá. Myslím si že varené alebo pečené ovocie nemá hodnotu čo sa týka vitamínu C - ale hodnota je v iných zložkách čo toto varené ovocie (event. zelenina) obsahuje.
Čo myslíte?
1x hubata
hubata
Ja dávam za pravdu @kuko1965 : upečiete si vitamíny. Suším celkom jednoducho vcelku v krabici, v chládku. Pred tým ako idem variť čaj ich rozmixujem v troške vody tyčákom a doplním vodou koľko potrebujem a prevarené nechám chvíľu vyluhovať. Varím ich vo väčšom sklenenom čajníku viacej a každý si do šálky precedí cez husté sito koľko chce, ale zo sitka hodí naspäť zbytok do čajníka. Zbytok sa zatiaľ vyluhuje a vlastne ten ktorý pije posledný hrnček má najkvalitnejší čajík. A k tým chĺpkom ak sa ich bojíte : stačí dať na sitko starú utierku. Určite zjete alebo vypijete viac bordelu ako pár mokrých chĺpkov zo šípok ....................
hubata
@luss44 (7.10.2013 19:05)

A prečo sa tak bojíš pár mokrých chĺpkov, veď zješ alebo vypiješ aj väčší bordel.............. Inak stačí dať na sitko staršiu utierku keď ste hákliví.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia