Domáci Marshmallow

Autor receptu: honestka

Všimla som si, ze nase cukrarky na Vareche maju občas tazkosti dostat BIELE cukriky, z ktorych si dalej robia potahovu hmotu na TORTY. Preto pridavam recept na domacky vyhotovenu hmotu. Jej zlozenie a vyroba je velmi jednoducha, avsak velmi dolezite je dodrzat CISTOTU misky a šlahacej metly, podobne ako sa to vyžaduje aj pri blielkach, alebo šlahačke. Jednoducho pouzijem Vodku, alebo akykolvek iny alkohol a vytriem ju papierovym obruskom; 2. sposob je, ze na par minut ju dame do mraznicky.

24 ks
porcií
5 minút
príprava
5-10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Tato hmota sa robi najlepsie v mixeri, ktory ma pevny podklad na pracovnej doske a som si ista, ze ho dokazu vymiesat vsetky roboty, ktore mate k dispozicii, nielen KitchenAid. Predtym som ho robila tiez na inom stroji iba s rozdielom, ze to slahanie trvalo dlhsie. Ozaj zalezi len od vykonu stroja ktory mate k dispozicii avsak Rucny Mixer ma dost slaby vykonom a preto nie je najvhodnejsi na tuto vyrobu.
  2. V malej miske do ½ šálky studenej vody posypeme želatínovy prášok a nechame ju chvilu naboptnat. Medzitym si v rajnicke uvarime dalsi cukor s vodou na sirup a nechame ho len minimalne ochladit a prilejeme rozpustenu a naboptnatu zelatinu. Miiešame pokial sa všetko uplne nerozpusti a spoji.
  3. Teplu Zmes želatínoveho sirupu nalejeme do misky mixera so šlahacou metlou. Pridame kukuričný sirup /CORN SYRUP/, Sol a Vanilku a začneme šlahat pri VYSOKEJ rýchlosti. = Pretoze to ma tendenciu striekat na vsetky strany, ak mate na stroj KRYT, tak ho pouzite; alebo jednoducho prikryte si volne slahaciu misu plastikovou foliou, alebo vlhkou utierkou. V šlahani pokračujeme pokial zmes mierne ochladne, pricom sa nam zväčšuje jej objem, a tvoria sa mäkké vrcholky. /Konzistencia je podobna ako ked šlahame sneh nad parou do uplneho zhustnutia/. = Pretoze s chladnou hmotou sa zle pracuje, este taku letnu ju nalejeme do vopred pripravenej plochej misky, alebo plechu, ktoru sme celu velmi dobre vysypali praskovym cukrom, aby sa nam hmota neprilepila a dala pekne krajat na štvorce ked vychladne. Kludne to odlozte do chladnicky na niekolko hodin, cim pevnejsia tym menej problemov pri krajani. Noz si mozete nahrievat, alebo pomastit olejom, tak ako ked krajame fajny zakusok a chceme mat ostre okraje. Alebo mozete pouzit druhy sposob tak, ze hotovou hmotou si naplnite ozdobne vrecko so špičkou a na silikonovu podlozku, alebo peciaci papier ktory je tiez posypany praskovym cukrom striekame špičky alebo kopky, ktore nechame dobre zaschnut.
  4. Ak vsak chcete z nej robit ihned potahovu hmotu na tortu, tak pokracujete presne podla sposbu ako ste zvyknuti robit, ked si rozpustite kupenske cukriky. Ak chcete inu farbu ako bielu pridate si cukrarenske farbivo este pocas šlahania. Presny čas doby šlahania neviem doporucit, lebo to zalezi od vykonu vasho stroja. /moj ho ma hotovy za 5 minut/. Dakujem za pozornost. == Zelam uspech a krasne zdobenie. =================================== POZNAMKA: 1 balicek želatíny = 0,7 gr. == šálka = 2.5 dcl Z tychto surovin vam celkove vyjde 1 Lb hmoty. Prepocet ak mate kupensky sacek cukrikov oznaceny v tunajsich mierach je : 1 (Lb) pound = 45.36 Dkg = 10 oz = 28.34 dkg =================================== Ak nedostanete kupit v obchode tento sirup, prilozila som na poziadanie aj tento na DOMACI sposob. Tiez je to velmi jednoduche ked mate potrebne prisady. http://varecha.pravda.sk/recepty/domaci-kukuricny-sirup/14379-pouzi.html