Domáci marcipán fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 3. apríla 2015

Z kvalitných surovín a veľmi rýchlo...@frezia68, sľúbila som, že ak nájdem ľahší spôsob, pridám, tak nech sa páči!

25 minút
príprava

Suroviny

50 g
100 g
2 - 3 PL




Postup

  1. 1

    Po prejdení viacerých receptov na prípravu domáceho marcipánu vám prinášam spôsob, ktorý je súčtom všetkých dobrých rád, ktoré som našla. Robila som ho dnes prvýkrát a keďže sa podaril, pridávam postup prípravy. Tento marcipán sa robí z jemne mletých olúpaných mandlí, práškového cukru, trochy vody a pár kvapiek arómy z horkých mandlí. Ak budete mať pár kúskov horkých mandlí, netreba použiť arómu. Je to dôležité kvôli autentickej chuti marcipánu. Obyčajný marcipán je zmesou mandlí a cukru v pomere 1:1, používa sa aj dvojitý a trojitý marcipán, násobok je podľa množstva pridaného cukru, teda v dvojitom je pomer mandlí k cukru 1:2. Práve takýto som dnes pripravila, pretože je plastickejší, môžu sa z neho vytvárať aj drobné ozdoby či figúrky.

    Domáci marcipán (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ak nemáte lúpané mandle, sparte ich vriacou vodou a potom sa ľahko zbavia šupky, treba ich nechať presušiť. V obchodoch bežne dostať aj bielené mandle. Na ich mletie som použila kávový mlynček mixéra, je to trieštivý mlynček. Treba si dať pozor na čas mletia, vystihnúť okamih, keď je mandľová múčka ešte sypká a nezačína sa zlepovať. Trvalo mi to asi 15 sekúnd. Múčku som preosiala, kúsky mandlí odstránila a pomleté mandle som znova premlela, teraz už kratšie. Až teraz som si odvážila presné množstvo 50 g. Presypala som ich do misky a pridala som také isté množstvo preosiateho práškového cukru, teda 50g a dôkladne som zmes premiešala.

    Domáci marcipán (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do druhej polovice cukru(50g) som pridala toľko vody, aby sa dal cukor dobre rozmiešať a uvarila som z neho sirup, počkala som pár minút, kým dobre prevrel a začal peniť, zhustol a zredukoval sa.

    Domáci marcipán (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    K mandľovo-cukrovej zmesi som pridala 3-4 kvapky mandľovej arómy, kúpila som ju už dávnejšie v Lidli. Názov Bittermandel na fotke ťažko rozoznať.

    Domáci marcipán (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Priliala som cukrový sirup po častiach a lyžičkou som všetko spájala.

    Domáci marcipán (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď som zhruba premiešala sypkú a tekutú zložku, presypala som ju do mikroténového sáčka a tak som ju mačkala, zhutňovala, netrvalo to dlho.

    Domáci marcipán (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zhutnenú guču som vyložila na nelepiacu podložku

    Domáci marcipán (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a pokračovala v miesení rukou

    Domáci marcipán (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ono to išlo celkom dobre a rýchlo, teplo dlane pôsobilo dobre na hmotu.

    Domáci marcipán (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Takto vyzerala po pár minútach, kúsok som z nej odštipla a zgúľala, aby som videla, či ešte mám miesiť.

    Domáci marcipán (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Skúšala som aj šúľať, tvarovať, na prvom obrázku vidieť, aký je tento marcipán plastický. A toť je moja prvá domáca marcipánová ružička:-)

    Domáci marcipán (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Hmotu som malým valčekom rozvaľkala na hrúbku asi 0,5-1 mm, z tohoto množstva vyjde veľkosť veľkého taniera, takže na pokrytie torty by trebalo viac. Ale aj pri nadvihnutí vidieť, že sa netrhá, aj keď s ním treba narábať opatrne. Prípadné trhlinky sa dajú šikovne spojiť.

    Domáci marcipán (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    A tu je zvinutý, tiež sa nepotrhal, nepopraskal

    Domáci marcipán (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Ak s ním budete pracovať, treba to robiť rýchlejšie, vysychaním stráca na pružnosti. Zabalila som ho do fólie a myslím, že nepotrebuje chlad, nie je tam surové bielko. To ma vždy od prípravy marcipánu odrádzalo, keďže sa v niektorých receptoch dáva. Táto verzia so sirupom sa mi viac páči. Marcipánový valček môžete vziať aj ako darček pekne zabalený nejakému marcipánoholikovi:-) určite sa poteší domácej kvalite. A takto vyzerá v reze, zvonka pekne hladký, lesklý

    Domáci marcipán (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

katerin
@kukulienka71 ,presne takto robím aj ja,len poner 1:1
Máš pravdu,je tuhšie,Vyskúšam ubrať cukor ako ty
Vďaka za radu!
5 h KK
pusta1
@kukulienka71 , robievam tiež, poctivo si sa vyhrala s prípravou pravého marcipánu, naozaj vyžaduje trpezlivosť, ktorá tebe nechýba, pridávať cukrový sirup po lyžičkách, lepšie po kvapkách, oceňujem podrobný popis, dôkladné spracovanie.
krásna práca :-)
zaslúžených ***** i viac by som dala za toto.
svedka
Ja davam bielok do hmoty :) pred par dnami som robila nugatove gulky na styl Mozart, tak mam narobeny zeleny marcipan v mrazaku :))) vynikajúce. Skusim aj podla teba
kukulienka71
Mozartove gule sú fajnotka:-)) potom mi napíš, či sa ti tento marcipán páči, vďaka:-)
svedka
No tvoj vyzera lepsie a foremnejsie :) napisem
tassiedevil
pekný marcipán....s tými Mozartovými gulami to myslíš vážne...sorry, ale ten názov mi pripadá trochu čudný....))za marcipán *****
frezia68
Dobre,že som tu nakukla a ďakujem,že si na mňa nezabudla.Mám mandlovú múku,musím overiť jej presné zloženie,či sa dá využiť na marcipán,takže ukladám a dávam 5* za uľahčenie práce :-) .
kukulienka71
@frezia68 , mandľová múka by mala byť 100% z mandlí, ja inú nepoznám, ale pozri si ju. Je to dobré uľahčenie pre prípravu marcipánu, netreba sa moriť s mletím a preosievaním. Ja som ale dosť nedôverčivá, radšej vidím tie mandle aj pred pomletím;-) práve čítam, že je dobré olúpané mandle dať zmraziť, pri mletí tak vraj určite nepustia olej. Ako píšem v recepte, treba ustriehnuť moment, kým je múčka sypká, lebo ten olej by spôsobil hrudkovanie a mandle by sa nespojili dôkladne s práškovým cukrom. Ďakujem za hviezdičky, budem rada, ak sa ti marcipán vydarí k spokojnosti. Je síce sladší ako ten z obchodu, ale práve preto je tvarovateľnejší. Príjemné sviatky prajem:-)
rikinka33
aj mna to zaujalo, kedže moje pokusy boli nanič...v obchodoch dostať už mleté mandle...aj tie bby mohli byť?
kukulienka71
@rikinka33 , neviem ako jemne sú namleté tie mandle z obchodu, čím jemnejšie budú zrnká, tým hladší budeš mať marcipán. takže ak treba, zomeľ si ho ešte aj doma a preosej, aby tam neboli väčšie kúsky. Prajem veľa úspechov, aby si bola spokojná.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia