Domáci králik (zajac) - na smotane (fotorecept)

Domáci králik (zajac) - na smotane (fotorecept)
mariaklaraMariaklara, recept pridal: 3. februára 2011 21:11Ďalšie jeho recepty

Môj manžel chová králiky ( u nás ich voláme jednoducho zajace). Zajaca robím na smotane, druhý raz na paprike, ďalší raz v cestíčku, potom prešpikujem slaninkou, plním plnkou a pečiem. Dokonca už som robila aj fašírku. Zajačik je vždy na iný spôsob, je to veľmi chutné mäsko.

Suroviny

6-8
porcií
15-20
minút
príprava
25
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Zajaca rozkrájame na menšie kusy.
Domáci králik (zajac) - na smotane (fotorecept) - obrázok 1

2

Pokrájame cibuľku, speníme na oleji alebo na masti. Postupne dáme na cibuľku každý kúsok mäsa a z oboch strán obielime. Pridáme gulášové korenie, papriku, solčanku, rascu, bobkový list a soľ.
Domáci králik (zajac) - na smotane (fotorecept) - obrázok 2

3

Podlejeme vodou a prikryjeme pokrievkou.
Domáci králik (zajac) - na smotane (fotorecept) - obrázok 3

4

Varíme v tlakovom hrnci, čím skrátime dobu varenia. Keď sa pokrievka prisaje o hrniec a vieme variť v tlakovom hrnci, potom postupujeme ako obvykle. Za 20min. je zajac uvarený.
Domáci králik (zajac) - na smotane (fotorecept) - obrázok 4

5

Počkáme, aby sa nám dala pokrievka otvoriť, pripravíme zátrepku z múky (solamylu) a smotany, za stáleho miešania ju vlejeme (cez sitko, aby sa nám neurobili hrčky), do hrnca. Krátko povaríme.
Domáci králik (zajac) - na smotane (fotorecept) - obrázok 5

6

Podávame z knedľou alebo s haluškami. Želám "Dobrú chuť!"



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasoval 1 človek (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • dajanca, 4. februára 2011 o 09:58
    narobila si mi chuť...rodičia tiež kedysi dávno chovali zajace a mávali sme ich, ako aj ty píšeš na všetky možné spôsoby, veľmi mi chutila aj polievka, teda klasický vývar so zeleninou. Varíš ju aj ty?


  • mariaklara, 4. februára 2011 o 10:17
    Áno, dajanca, varím ju tiež a dosť často, je to jemná chutná polievka. A teraz manžel chová aj holuby, to je tiež výborná polievka, tak striedam polievky, ja vôbec nekupujem žiadne drobky do polievky. Tie holuby, to nie sú také obyčajné, to sú riadne kusy a skoro vôbec nelietajú, pohybujú sa len okolo domu a v záhrade zbierajú rôzne semienka. Keď jedného zabije, čistá váha je 500g.


  • tatranka, 4. februára 2011 o 10:29
    @mariaklara.Tvoj recept je naozaj chutný a pekne spracovaní.Najkrajšie holúbky máš ty na fotke.Sú to traja nádherný synovia.Ešte ťa len čaká veľké varenie do budúcna.Poznám to podľa dcérky.Už ma synov dospelých,no kým vyrástli navarila a navysmážala sa toho neúrekom.Želám ti všetko dobré.


  • tothka, 4. februára 2011 o 12:00
    Domácho králika môžem obdivovať iba vo virtuálnej podobe. Ale ten tvoj vyzerá veľmi chutne no a polievku z holubov? V živote som také niečo nejedla. Pozerám, že dnes si sem dala komplet obed aj s knedlou, vďaka.


  • gittka, 4. februára 2011 o 13:28
    zajace sú fajn.máme ich radi a tie holuby tiež dobréé.sused ich chová a prechádzajú sa po dvore ako pávi!pekné aj tá knedla...


  • veronika353, 4. februára 2011 o 15:05
    Holuby jsem jedla strašně dávno, ale králíky chováme a taky jsem je dělala na všechny možné zpúsoby.Ten na smetaně je taky dobrý.Vykostěný používám na šunku i čínu a z kostí taky vařím polévku.Minule jsem ho plnila kaštanovou plnkou a taky byl velmi chutný.


  • jerica, 4. februára 2011 o 17:01
    Veľmi chutne fotopostupom spracovaný recept, zajačie mäsko s omáčkou môžem mať aj dva dni za sebou, tie knedle sú ako vyšité, to si robila Ty , ak áno popíš čím su také predierkované, ako paličkované.


  • sovka62, 4. februára 2011 o 17:57
    Narobila si mi chute, aj na králika, ale najviac na tie holúbky. Manžel ich pred rokmi choval na farme, kde šéfoval. Rodičov doviezol z Maďarska z Devecseru, boli to krížence Strasser x King. Pre mňa bolo až neuveriteľné, aké kusy narástli (naozaj tých 500g) a to sa porážali len kým boli kŕmené z hrvoľa. Varievala som z nich polievočku, mali sme malé deti a pre tie to bol priam balzam. A to mäso z nich bolo výborné, tmavé, ale veľmi jemné vláčne.... U nás sa nepredávali, všetko, čo sa dochovalo, sa vyvážalo do Talianska.


  • danculka, 4. februára 2011 o 20:29
    Zajka sme už dávno nemali,asi ani nebudeme mať,tie časy su už tatam...


  • mariaklara, 4. februára 2011 o 21:21
    Som rada, že som vám tak trochu narobila chute. Tatranka, na tejto fotke mám dvoch holúbkov a jednu holubienku, no a pred mesiacom nám pribudla druhá holubienka. Gittka, máš pravdu, skutočne sa prechádzajú ako pávi. Veronika353, mohla by si ten recept s plnkou zverejniť. Jerica, to je tá knedľa, čo som zverejnila. Včera som ju robila znovu, tá bola ešte lepšia, večer som si ju natrela slivkovým lekvárom, posypala grankom a poliala maslom, to bola paráda, náhrada za parenú buchtu. Sovka62, ten môj tie holuby tiež chová k vôli vnúčatám. A to mäsko, ako vravíš fajnéé, ja z neho občas robievam rizoto.


  • mariaklara, 5. februára 2011 o 10:15
    Sovka62, tie naše sú Texany, tvoj manžel bude určite vedieť aké sú to.


  • wegar, 9. februára 2011 o 14:33
    Domáci králik, to musí byť lahoda! Preto nechápem, načo ho "zabiť" vegetou, je to predražená soľ, čo každému jedlu dodá umelú pachuť. A to gulášové korenie nie je zbytočné, keď už je tam cibuľa, paprika a rasca? Čo obsahuje navyše? Majoránku či cesnak, to možno pridať aj bez gulášového korenia. Všetky zmesi sú skoro z polovice zložené zo soli, si to prerátajte, koľko zaplatíte za majoránku, za papriku, za rascu, za soľ a koľko vyjdú tieto zmesi.


  • mariaklara, 13. februára 2011 o 23:28
    wegar, veď nemusíš použiť vegetu, ja osobne používam solčaku.( aj som ju uviedla ). No a do tohoto sa nehodí majoránka, aspoň podľa mňa. Myslím, že tá KL gulášového korenia nieje až tak veľa.


  • wegar, 14. februára 2011 o 13:51
    Mariaklara, majoránku spomínam preto, že je v zložení gulášového korenia. Príde mi tam zbytočné, vzhľadom na jeho zloženie a na koreniny, ktoré si použila (paprika, rasca) - ako zdvojenie.


  • jerica, 18. februára 2011 o 22:45
    ďakujem za prijatie do Tvojho zoznamu.Vo Vrábloch mám spolužiačku Gitku Šabíkovú,perfektná holka:-)


  • mariaklara, 9. apríla 2011 o 01:31
    @jerica , stále rozmýšľam, kto to môže byť, ale neviem, opýtam sa švagrinej.


  • chutnaaa, 5. apríla 2012 o 11:16
    Tak dnes idem vyskusat,lebo to vyzera neodolatelne.... Kralika som este nikdy nepripravovala,jedla som ho posledne ako male decko,mozno aj 20 rokov vzad.Som zvedava.DAKUJEM ZA RECEPT.


  • chutnaaa, 6. apríla 2012 o 09:14
    Tak zajac bol na 1 s hviezdickou....... suprove,este raz dakujem.


  • mariaklara, 6. apríla 2012 o 21:24
    Som rada, že ti chutil, želám ti krásne veľkonočné sviatky.


  • mariana33, 31. júla 2012 o 15:01
    super receptík...práve sme ho jedli...hotová mňamka...aj manžel si pochvaľuje...ďakujem za tip


  • mariaklara, 5. augusta 2012 o 14:17
    @marianka , som rada, ďakujem.


  • polovnicka, 20. augusta 2013 o 19:47
    bol vinikajúci..a s nokami..mňaaam... :-) super receptík..


  • mariaklara, 21. augusta 2013 o 00:05
    Ďakujem, som rada, že chutil....:-))



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Varecha 40/2014: Hus a kačka
Časopis Varecha v piatok 3. októbra v denníku Pravda.

Fernando Perez Arellano: Šéfkuchár a majiteľ najlepšej reštaurácia na ostrove Malorka
Srší energiou a nešetrí slovami. Pracoval v najlepších európskych reštauráciách, až nakoniec založil svoju.

Bôčik na čiernom pive
Strýko Milan prežil takmer celý svoj život v Sudoměriciach. Len kúsok od dnešných slovenských hraníc, len dve míle od Skalice.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 40/2014: Hus a kačka Hus a kačka
Časopis Varecha v piatok 3. októbra v denníku Pravda.


TOPlist