Domáci králik à la Pčoch na divoko (fotorecept)

Autor receptu: sracz

V dobrom kolektíve, hlavne vojenskom, vznikajú priateľstvá, tie pravé, na celý život! V jednom z nich som strávil tri roky v ženijnom technickom učilisku (ŽTU). Medzi ostatnými spolužiakmi, ženistami pontoniermi, bol aj Mirek Vaško alias Pčoch z Přerova so spišskými koreňami. Touto prezývkou ho „obšťastnil“ Palino Žiljak alias Mača z BB, v septembri 1966. Recept, s odporúčaním „hóskového knedlíku“, mi prezradil po ½_storočnej známosti a ja Vám ho promptne predkladám na vyskúšanie a posúdenie.

4-6
porcie
25-30 minút
príprava
120-140 minút
na 180 °C

Postup

  1. Neľakajte sa! Obrázok, hlavne mäso, vzbudzuje predstavu veľkého množstva. Pravdou je, že králik mal niečo málo cez kilo; z neho som použil iba predné a zadné nohy, ďalších osem predných som mal v mrazničke „z predchádzajúceho lovu“. Hrudný kôš pôjde do polievky, o ktorej bude reč v niektorom z mojich nasledujúcich rcp a chrbát som zamrazil.
  2. ďalší sled prípravy je nenáročný a rýchly. Slaninu som pokrájal, vypražil, ku škvarkám pridal po 2 PL masti a slnečnicového oleja, prisypal pokrájanú bielu cibuľu a šalotku a po krátkom porestovaní na tento podklad rozložil
  3. umyté a odblanené králičie nôžky, obojstranne ich ~ po 5´ opiekol a preložil do pekáča
  4. umyté a odblanené králičie nôžky, obojstranne ich ~ po 5´ opiekol a preložil do pekáča
  5. posypal v pekáči rozložené opečené mäso, ktoré som okorenil čerstvo mletým čiernym aj novým korením, borievkou (jalovcom), mletou červenou sladkou aj štípľavom paprikou (posledne menovanú som nahradil vynikajúcou klobásovo-guľášouvou zmesou z Komárna), pridal 4 bobkové listy a 6 vetvičiek tymiánu, podlial litrom kuracieho vývaru (ale môžete použiť aj vodu); dôkladne „zadekloval“ prikryl alobalom a vložil na 99´ dusiť do rúry vyhriatej na 180 °C (350 °F); potom som fóliu odstránil, nôžky poobracal a odkryté nechal dopiecť ešte 33 ´
  6. mäkkú králičinu som preložil na pomocnú tácňu, bobkové listy a tymián odhodil do odpadu, kompletný vývar prelial do hrnca, priložil 350 ml kyslej a 250 ml šľahačkovej smotany, ponorným mixérom rozmixoval na hladkú omáčku,
  7. do ktorej som vrátil mäso,
  8. podľa striktného nariadenia kamaráta Pčocha, som ako prílohu pripravil „hóskové knedlík“ (rohlíkovú knedľu) – rcp i postup mám nafotený a následne ich zverejním aj pre Vás
  9. na nedeľňajší obed som túto dobrotu servíroval s domácim vlastnoručne vyrobeným brusnicovým džemom; chutilo nám a veľmi!!!