Domáci kečup po zdravšom

luckaprima - fotkaluckaprima, 21. augusta 2016

Keď chceme jesť zdravšie, priemyselne spracovaným potravinám je lepšie sa vyhnúť a u paradajok to platí dvojnásobne. Takže klasické kečupové suroviny ako repný cukor, Zobraziť celý popisKeď chceme jesť zdravšie, priemyselne spracovaným potravinám je lepšie sa vyhnúť a u paradajok to platí dvojnásobne. Takže klasické kečupové suroviny ako repný cukor, biely ocot som nahradila prírodnejšími a prospešnejšími. A tiež mám rada keď je kečup čo najviac paradajkový, preto v ňom nie je 500 g jabĺk, ani papriky, ani cibule, repy.... výsledok je výrazný, pre nás vynikajúci.

10
porcií
10 minút
príprava
100 minút
na 100 °C

Suroviny

3 kg
1 ks
2 ks
1 hlávka
1 ks
1 ks
1 PL
30 g
150 g
150 g
1 ČL




Postup

  1. 1

    Zeleninu nakrájame a spolu s ostatnými surovinami dáme variť čo širšieho hrnca, občas premiešame a varíme cca 2 hodiny kým sa masa zredukuje na polovicu. Potom vyberieme klinčeky, rozmixujeme, prepasírujeme a plníme do pohárov. Sterilizujem po bod varu a nechám vychladnúť v hrnci.

    Domáci kečup po zdravšom - obrázok 1

Diskusia k receptu

sovka62
Robím podobne, tiež sa jablkami a červenou repou. Jablká kečup zahustia a repa pridá krásnu červenú farbu. Je to najlepší kečup, aký som kedy ochutnala.
boxik
Trstinový verzus repný cukor
Existuje mýtus, že trstinový cukor je zdravší ako repný a hnedý lepšia voľba ako biely. „To nie je pravda,“ hovorí Halgašová. Dodáva, že sacharóza je sacharóza a je jedno, či je cukor získaný z cukrovej repy alebo trstiny. Rozdiel je napríklad v tom, že úroda cukrovej trstiny sa zbiera dvakrát do roka, úroda z cukrovej repy len raz. A pozor, častokrát sa vraj hnedý cukor získava len nástrekom, napríklad karamelom.
luckaprima
@Boxik (21.8.2016 12:07)

Áno hnedý verzus biely, čert ako diabol to je pravda, ale to platí len pri repnom, dokonca hnedý repný cukor je škodlivejší ako biely, keď je farbený karamelom a chemicky rafinovaný, ale trstinový, ktorý je nerafinovaný si zachováva vitamíny, minerály, vlákninu a enzýmy prospešné pre naše telo. Takže ak už chcem niekde pridať cukor tak trstinový, kokosový, prípadne sirupy: ďatlový, javorový, z agáve, topinamburu alebo jačnenný slad. Prajem krásny deň.
boxik
@Luckaprima (21.8.2016 13:13)
Sacharóza je sacharóza a je jedno, či je cukor získaný z cukrovej repy alebo trstiny.Podliehate nepravdivým informáciám pána „profesora“ Google.
Inak v podstate je recept na kečup dobrý akurát tvrdiť že je zdravší ako ostatné kvôli cukru z trstiny je pritiahnuté za vlasy.
kapucinka
@Boxik (21.8.2016 13:40)

Biely repný cukor, čo dostávame v obchodoch je rafinovaný, to znamená, že je zbavený dôležitých častí z rastliny, z ktorej sa získava a teda aj vitamínov atď. A je aj bielený a chemicky upravený. Netvrdím, že bežný trstinový cukor v obchodoch nie je upravený, ale ak si kúpite cukor z nejakej farmy alebo bio obchodu, je omnoho zdravší. A áno, podľa mňa je trstinový cukor, neprifarbovaný atď, zdravší. Dúfam, že nie ste Boxik nejaký zástanca iba bielych cukrov a múky, napr. Kvások z bielej múky mi splesnivel oproti ražnému, a to som ich skladovala rovnako, rovnako sa o nich starala. Viem, že sa bavíme o cukre, ale aj biela múka je bielená a zbavená dôležitých častí a je nezdravšia. Pri zdravšom kečupe ide aj o kvalitu zeleniny a iných prísad, či boli postrekované... Suroviny (druh) môžeš predsa použiť, aké chceš, ak ti tak ten tmavý cukor vadí. Ide tu o recept a množstvo. A áno je to jedno, aký cukor použijete, pokiaľ sú oba rovnako postrekované, rafinované, prifarbované alebo ani jedno z toho. Ak s kúpite repný nerafinovaný, neprifarbený ani nijak škodlivo upravovaný cukor, je naozaj zdraví. Ale tie veľkoobchodné nepreferujem ;-)
veronikkka
@Kapucinka , myslím, že si asi nepochopila základnú podstatu celej diskusie.
je úplne jedno, aký cukor sa použije, v podstate je reč o o sacharoze, t. j. disacharide, na ktorý sa cukor ako taký štiepi, ako správne napísal @boxik.
z hľadiska akéhokoľvek cukru je veľmi sporné diskutovať o tom, či je ktorýkoľvek cukor zdravý alebo zdravší ako iný cukor a či nie. zrejme aj tu platí, všetko s mierou.
iné aspekty, ktoré uvádzaš, neboli hodnotené, len cukor bol hodnotený.
a pokiaľ ide o kvások z bielej múky, mne ešte nikdy nesplesnivel /mám ho už 3 roky/, a síce preto, lebo po každom prikrmení a použití do pečenia, nezabudnem poctivo utrieť vrch pohára papierovou utierkou, lebo vždy niečo kvásku zostane i tam a až na suché hrdlo pohára vrátim suché viečko, ktoré som tiež predtým utrela do sucha. skús dať pozor na túto zdanlivú maličkosť.
misena92
chcem sa spytat na ten cesnak,len 1 strucik?alebo cela ta velka hlava strucikov?
Dakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia