Domáci kečup ( fotorecept )

mariaklara - fotkamariaklara, 18. októbra 2011

Úroda bola tento rok taká dobrá, že kečup sme robili už druhý krát. Pomáhal mi aj manžel, pretože mňa práve bolela ruka.

30 - 50 minút
príprava
3hodiny minút
tepelná úprava

Suroviny

3 kg
3 ks veľká
1 celá hlavička
2 - 3 ks
3 - 4 ks
2 - 3 ks ( dľa veľkosti )
potom pridáme:
6 KL
350 g
150 ml
 na špic
1 PL




Postup

  1. 1

    Musím sa priznať, že úvod som nestihla odfotiť. Paradajky zalejeme vriacou vodou a zbavíme šupky. Takto " vyzlečené " paradajky si ešte pokrájame na menšie kúsky a postavíme ich variť.

    Domáci kečup ( fotorecept ) - obrázok 1
  2. 2

    Do paradajok pridáme očistené jablká, cibuľu, cesnak. Do vajíčka na čaj dáme bobkový list a korenie.

    Domáci kečup ( fotorecept ) - obrázok 2
  3. 3

    Toto spolu varíme 2 hodiny.

    Domáci kečup ( fotorecept ) - obrázok 3
  4. 4

    Jablká sa nám celkom rozvaria. Vajíčko s korením vyberieme a ponorným mixérom rozmixujeme. Potom prepasírujeme, aby sme pretlak zbavili paradajkových zrniečok.

    Domáci kečup ( fotorecept ) - obrázok 4
  5. 5

    Do takto pripraveného pretlaku pridáme: ocot, soľ, cukor, mleté korenie a mletú papriku.

    Domáci kečup ( fotorecept ) - obrázok 5
  6. 6

    Takto to ešte varíme do zhustnutia asi 30 - 45 min.

    Domáci kečup ( fotorecept ) - obrázok 6
  7. 7

    Potom nalievame do pohárikov alebo fliaš, hneď zatvoríme a odkladáme do tzv. " suchého dunctu ".( Do vaničky dám hrubšiu deku a hneď prikrýva druhou. Takto to nechám 2 - 3 dni v garáži pomaličky vychladnúť. ) Počas roka máme dobrý domáci kečup. Veď aspoň vieme, čo sme do neho dali.

    Domáci kečup ( fotorecept ) - obrázok 7

Diskusia k receptu

vierik
Určite je výborný,ak ešte zoženiem paradajky uvarím,ak nie bude na rok.
Domáci je len domáci...:-)
zdenka1009
Tento recept mi je sympatický. Preto, lebo tam idú len také základné suroviny a korenia. Na budúci rok vyskúšam.
mariaklara
@vierik , aj @zdenka , ak máte navarený pretlak, tak sa dá aj tak, vtedy ho netreba variť tak dlho. Vlastne len rozvariť tie ostatné prísady.
dorisa
Domáci kečup je príma, aj ja som varievala, ale paradajky nám chytili pleseň.
alena45
vyzerá vierohodne - myslím ako kečup. O rok sa recept zíde, mne už všetko zmrzlo.
akeber
vyzerá vynikajúce...tento rok som ani ja nerobila tiež paradajky chytili pleseň
frona
ja som veru tento rok mala málo rajčín, tak sme kečup nevarili. Mám trochu z vlaňajška....ale neviem, či vystačíme. Moja dcéra miluje len ten, čo máme doma. pridám aj môj recept, hneď ako prídem domov z práce
vierik
Určite je výborný,ak ešte zoženiem paradajky uvarím,ak nie bude na rok.
Domáci je len domáci...:-)
zdenka1009
Tento recept mi je sympatický. Preto, lebo tam idú len také základné suroviny a korenia. Na budúci rok vyskúšam.
mariaklara
@vierik , aj @zdenka , ak máte navarený pretlak, tak sa dá aj tak, vtedy ho netreba variť tak dlho. Vlastne len rozvariť tie ostatné prísady.
dorisa
Domáci kečup je príma, aj ja som varievala, ale paradajky nám chytili pleseň.
alena45
vyzerá vierohodne - myslím ako kečup. O rok sa recept zíde, mne už všetko zmrzlo.
akeber
vyzerá vynikajúce...tento rok som ani ja nerobila tiež paradajky chytili pleseň
frona
ja som veru tento rok mala málo rajčín, tak sme kečup nevarili. Mám trochu z vlaňajška....ale neviem, či vystačíme. Moja dcéra miluje len ten, čo máme doma. pridám aj môj recept, hneď ako prídem domov z práce




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia