Domáci jogurt

Autor receptu: lekorica

Výroba domácich produktov je v dnešnej dobe veľmi rozšírená. Tiež som sa pridala ku skupinke ľudí, ktorí doma radi experimentujú s domácimi výrobkami. Výsledkom takéhoto experimentu je aj domáci jogurt. Džem je vyrobený s ovocia, ktoré mám v záhrade a ovocie na ozdobu je tiež vlastná produkcia. Čo nezužitkujem v lete, namrazím na zimu.

7
porcií
5 minút
príprava
6-7h minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Do misy vylejeme 1 liter plnotučného čerstvého mlieka, 1 smotanový jogurt, sušené mlieko (mne sa jogurt urobí aj bez sušeného mlieka) a všetko spolu dobre premiešame. Nalejeme do fľaštičiek (dôležité je, aby boli fľaštičky dobre poumývané) a necháme v jogurtovači vyzrieť 6-7 hodín, najlepšie cez noc.
  2. Potom necháme jogurt vychladnúť pri izbovej teplote (keď ho dáte do chladničky teplý, bude sa naťahovať). Po vychladnutí ho odložíme do chladničky. Jogurt je hustý. Z tejto dávky vyjde 7 fľaštičiek jogurtu. Jednu si vždy odložím na ďalšie použitie. Takto si domáci jogurt otočím aj na 5 krát a potom znova kúpim nový. Ja ho najradšej jem na desiatu s ovsenými vločkami, džemom alebo medom a ovocím, či orechami. Fantázii sa medze nekladú.