Domáci jogurt

Autor receptu: daniella9

Jednoduchý recept na jogurt:-)

Postup

  1. Predtým ako nalejeme do hrnca mlieko, dáme na dno trochu vody. Následne pridáme mlieko. Takto nehrozí, že by sa mlieko pripálilo. Zohrievame približne do teploty 80 stupňov. Pri takejto teplote mlieko začne peniť, ale ešte nevrie.
  2. Odstavíme ho z tepla a necháme vychladnúť na asi 40 stupňov.
  3. Pridáme jogurt. Na jeden liter úplne stačí 80 gramov bieleho jogurtu. Dôležité je, aby jogurt obsahoval živú kultúru.
  4. Hrniec uložíme k nejakému zdroju tepla, napr. do rúry alebo na radiátor. Teplotu udržujeme na minim. 30 stupňoch. Jogurt sa však vytvorí aj pri nižšej teplote, ale bude to trvať oveľa dlhšie, cca. 12 hodín.
  5. Ked už je jogurt hotový, zlejeme z neho prebytočnú vodu a uložíme do chladničky. Hotovo:-)