Domáci hamburger

Autor receptu: ziziak

Tento jednoduchý recept je z jednej anglickej reštaurácie. Postup je jednoduchý. Pripravujem ho každé leto na grilovačky, alebo jednoducho keď dostanem chuť na burger, ktorý nieje ako špongia z rôznych fastfoodov.

4
porcie
80 minút
príprava
20 minút
na 190 °C

Postup

  1. Žemle: Zarobíme si kvások: Vlažné mlieko, kvasnice a cukor zmiešame v poháriku a vytvoríme kvások. Keď je kvások spenený, múku, olej, soľ zmiešame pre vytvorenie cesta. Vymiešané cesto odložíme nakysnúť na cca 60 minút pod utierku do tepla. Po hodine cesto nakrájame na 4 kúsky a vyrobíme bochníky (4 robím ja). Necháme ďalej stáť asi 20 minút a potom cesto potrieme mliekom či vajíčkom, pečieme 20 minút na teplote 190 stupňov.
  2. Mäso: Nadrobno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, soľ, korenie, kečup a bazálku pomaličky zmiešavame spolu. Ja osobne na to mierku nemám a robím si to podla chuti. Niekto nemá rád korenisté alebo slané. Určite sa vám tam kečup nehodí no skúste to. Dodáva tam veľmi dobú chuť keď sa maso spraví. Ak máte mäso zamiešané tak ho naporcujte taktiež na počet kusov žemlí. Ja ho formujem v guľatej miske nech to dobre vyzerá. Odložíme ho na hodinku do chladničky nech sa chute spoja.
  3. Príprava: Žemľe rozrežeme a vnútorné časti opečieme na panvici. Na spodnú časť žemľe dávam kečup a tatársku omáčku. Mäso spravíme na panvici a nastrúhame na vrch syr aby sa roztiekol. Na mäso dáme šalát a zakryjeme vrchnou častou žemle. Ja osobne mám rád aj opečenú slaninku, cibulku alebo aj jalapeño papričky. Dobrú chuť.