Domáci chlieb z tradičného kvásku fotorecept

bimbasko - fotkabimbasko, 14. augusta 2013
Domáci chlieb z tradičného kvásku (fotorecept)
Foto: bimbasko

V poslednej dobe sme kŕmení neskutočným množstvom éčiek vo všetkom, čo už človek kúpi. Preto som sa rozhodol definitívne bojkotovať chlieb z obchodov, v Zobraziť celý popisV poslednej dobe sme kŕmení neskutočným množstvom éčiek vo všetkom, čo už človek kúpi. Preto som sa rozhodol definitívne bojkotovať chlieb z obchodov, v ktorom sa éčiek nachádza kľudne aj 12, ako som zistil, a vrátil som sa k pečeniu domáceho. Lenže už nie, ako kedysi, z kvásku z mlieka, cukru a kupovaných kvasníc, ale vychoval som si svoj vlastný živý kvások, ktorý žije odvtedy s nami v spoločnej domácnosti. Môžem vám povedať, že kváskový chlieb je úplne iná kategória.

30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

700 g
600 g
1 PL kopcová
1 PLkopcová
100 ml
50 g na vymastenie hrnca
300 - 400 ml




Postup

  1. 1

    Podotýkam ešte raz, že tento chlebík je z tradičného "živého" kvásku, takže aj postup je o dosť iný. Múku si môžeme nakombinovať podľa chuti - niekedy robím len z celozrnnej, niekedy zo špaldovej, resp. miešam v pomere ako sa mi zachce a mám chuť. Ak pridáte do tohto receptu tri uvarené, vychladnuté a nastrúhané zemiaky, budete mať fantastický zemiakový chlebík :)

    Domáci chlieb z tradičného kvásku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najlepšie je začať prácu večer, keďže kváskový chlebík kysne dlhšie. Všetky suroviny pridáme do dostatočne veľkého vandlíku, okrem masla a asi 100g polohrubej múky na vysypanie formy, či hrnca na pečenie. Pridáme potrebné množstvo vlažnej vody a dobre premiesime. Kváskový chlieb sa vraj nemusí miesiť, ale ja to každopádne aspoň 15 minút robím. Cesto má byť redšie, a pokiaľ budete piecť vo forme a nie na pekáči, vôbec sa toho nemusíte obávať.

    Domáci chlieb z tradičného kvásku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vandlík s cestom vložíme do mikroténového vrecka dostatočne veľkého, a celú noc necháme kysnúť. Takto cesto vypadá ráno.

    Domáci chlieb z tradičného kvásku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď nám cesto dostatočne nakyslo, vyklopíme ho na pomúčenú podložku, a zopár krát ho len poprekladáme z okrajov ku stredu (4-8x)

    Domáci chlieb z tradičného kvásku (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vytrieme hrniec, formu maslom a vymúčime - ja ho pečiem vo veľkom hrnci kde robievame kačku, či hus - dôležité je, aby k tomu hrncu bol aj vrchnák. Poprekladané cesto trochu vyformujeme a vložíme do formy, zvrchu pomúčime, prikryjeme vrchnákom, a necháme kysnúť podľa potreby a teploty. Zvykne to byť tak 2-3 hodiny, ale už sa mi stalo, že kysol pomaly, a trvalo mu aj dovečera - kváskový chlieb je živý organizmus, a časy skutočne závisia na tom, akú má zrovna náladu :)

    Domáci chlieb z tradičného kvásku (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kuk pod pokrievku - už je tak na polceste, môžeme ho narezať zvrchu, a prikryť znova. V poslednom čase som dostal zákaz narezávať, lebo môj syn miluje obrovské praskliny, tie sú vraj najchutnejšie :)

    Domáci chlieb z tradičného kvásku (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď je už dostatočne podvihnutý, šupneme ho do rúry. Ja pečiem v slabej plynovej, takže to trvá tak 1h:15min pod uzavretou pokrievkou, potom otvoríme, potrieme slanou vodou (kto chce lesklú zlatistú kôrku, môže vlažnou slanou vodou s vyšľahaným žĺtkom) a dopečieme ešte asi 15-20 min. bez pokrievky, kým sa pekne nevyfarbí kôrka.

    Domáci chlieb z tradičného kvásku (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pokiaľ ale máte dobrú elektrickú rúru, kompletné upečenie vám bude trvať 50-60 minút, takže časy si treba odsledovať a prispôsobiť. Keď je chlebík hotový, je potrebné ho vyklopiť z formy, zabaliť ho do čistej utierky, a dať vychladnúť na nejakú drevenú či kovovú mriežku aby sa nesparil zospodu. NEKRÁJAŤ TEPLÝ

    Domáci chlieb z tradičného kvásku (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Kváskový chlebík krásne pri kysnutí vyfermentuje, striedka sa nedrolí, a ostáva pružná aj po dlhšom čase. Tento sa mi nepodaril na 100% takže vrch je trochu spľasnutý, ale chutil vynikajúco.

    Domáci chlieb z tradičného kvásku (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ku 50tke mám vysnívaný darček - pec na chlieb postavenú na záhrade, takže verím, že potom pribudnú iné fotky, keďže sa chystám aj na pečenie pečiva :)

    Domáci chlieb z tradičného kvásku (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

frezia68
Gratulujem :-) chlebík krásny (ja pečiem už pár rokov a predsa sa mi občas vrch zvlní a neviem dôvod,hoci ináč vydarený ) a tak si sa zaradil skoro medzi varecháčov,ktorí bojkotujú pekárne :-) vítaj na Vareche :-)
jarusska
Chcem sa spýtať,čo je to živý kvások? Podľa mňa by to malo byť čerstve droždie ,mlieko cukor.Či????
afataga
no panabeka, nadhera :-) a ma ten kvasok aj meno ked uz s vami byva? :-)
daguska
Nadherny. Aj ja skusam, ale sa mi este nedari. Nevzdavam sa...
ywett
chlebík sa ti krásne vydaril a držím palce, nech sa ti vysnívaný darček splní :)
@bimbasko a vitaj!
margaretka28
chlebík sa Ti krásne vydaril, blahoželám a udelujem 5*, len ma trošku prekvapila tá polohrubá múka, ja som doteraz len z hladkej
luss44
no parádny chlebík, o kvásku stále len čítam, dokonca existuje aj kvásková mapa, našla som zaujímavú stránku pecempecen.cz
methi
Krasny chlieb! Kvasok ti vypapuloval z pohara von? Clovek si mysli, ze taka troska a rano je kvasok na stole :)
bimbasko
ďakujem všetkým za komentáre, a skutočne to funguje tak, že keď ho človek pečie za účelom receptu a fotenia, zrovna sa nepodarí, ako inokedy bežne :)
- "jarusska" nie, to čo píšeš je klasický kvasnicový, tento kvások sa "robí" tak, že dáš cca 100ml celozrnnej múky do zaváraninového pohára 0,7l a vymiešaš to s vlažnou vodou na hustotu, ako je cesto na lievance, a potom každý deň počas dvoch týždňov pridáš 1PL múky a primerane vlažnej vody.. ono to začne kvasiť, a cca po dvoch týždňoch už to "žije" a môžeš to použiť na pečenie chleba, pečiva atď.
Potom to uzavrieš do pohára a dáš do chladničky, a vždy deň pred pečením ho oživíš pridaním múky a vlažnej vody, primerané množstvo podľa potreby použiješ, a kvások zase odložíš do chladničky :)
-"afataga" volá sa Quasimódo :))
-"daguska" nevzdávať sa je základ, mne sa aj kvások podaril až po troch pokusoch
-"ywett" ďakujem
-"margaretka28" akosi mi lepšie chutí, keď tam pridám polohrubej, ale často miešam aj s celozrnnou.. podľa momentálnej chute a nálady
-"luss44" ano, pečempeceň.cz odporúčam, v čechách majú tradíciu a dá sa tam prísť k dobrým radám
"methi" presne, vypapuloval mi von veru, bol nejaký rozkokošený :)

Inak, kvások môžem poskytnúť, keby niekto mal záujem, ale je to jednoduché, len to trvá chvíľku, kým je pripravený :)
kika1212
pekný darček si si vysnívam a chlebík máš vydarený, foto č. 10 nemá chybu:)
renulienka
...presne ako hovoris, kvaskovy je uplne ina kategoria, tiez peciem z kvasku a to je teda ,,loteria,, hlavne co sa tvaru tyka, ale chut nikdy nesklame ;-)
havino
chválim tvoj chlebík, tvoju snahu, ja tiež hovorím, že kváskový chlieb je iný, vždy som mala pocit, že je to loteria, aj ked som ho robila úplne rovnako, aj ked som menila, nikdy nebol podľa mojej chuti, zjesť sa dal, nevyhodil sa, preto som to nevzdala, čo som už mala v pláne pri 3 mesačnom kvásku. Pred mesiacom som objavila múku semolinu, semolinovú z tvrdej pšenice, tá múka je zázrak, čo sa týka pečenia a čo sa týka prospešnosti pre zdravie. Mám dia polovičku a kvôli nemu chcem piecť chlebíky. Odkedy ju mám, nepoznám klesnutie cesta, nepoznám nevykysnutie, akoby som chcela. Chlieb je vždy, ako má byť. pridám len jedno foto, ale tých chlebíkov mám omnoho viac, pretože pečiem každý druhý deň z pol kila múky. Miešam zásadne len grahamovú, alebo celozrnnú, ražnú a semolinovú. Počítaj si o nej a ver, že budeš spokoný.




janger
Paradny chlebik si upiekol. Ja tiez pekavam, ale len tak, z kvasnic. Nejako sa mi nedari vypestovat si kvasok. Vyhodila som uz treti pohar. Najprv mi dobre nekysol, naposledy zase kysol dobre, ale nejako smrdel...Asi este raz skusim, lebo kvaskovy chlieb je fakt najlepsi. A tvoj syn ma pravdu, tie praskliny v korke su strasne chutne :-).
sracz
... aj ja som zástancom doma vymieseného, vykysnutého a upečeného chleba a Ten, Tvoj vážený @bimbasko je a bude "šperkom" každej slovenskej tradičnej kuchyne! ***** a blahoželám Ti k perfektnej robote!
tetuska
chlebík je krásny, už sa teším na ďalšie... pečiem...
tetuska
tiež som pozerala tú stránku, sú tam vynikajúce rady...
karky
Velmi pekny chlieb, ja peciem tiez rozne druhy chleba, no este som nikdy neskusala z kvasku. Vypada tak lakavo, ze sa na to odhodlam. Vdaka za receptik.
heliana
Krásny chlebík, super vypracovaný postup. Tiež som piekla kváskový, ale môj kvások je (alebo asi bol) ešte pomerne mladý. Dnes ráno som ho vybrala z chladničky, ale nepáčila sa mi jeho vôňa :(. Asi musím založiť nový.
anna70
Milý bimbasko a mne sa páči tvoje komentár k tomu pečeniu, jój to je podľa môjho gusta, že kuk pod pokrievku, alebo kvások kysne podľa toho akú má náladu, to je hudba pre moje uši, tento recept určite vyskúšam. Mám známeho čo si robí vlastný kvások, dokonca aj v záhrade si tvorí vlastnú zeminu, je to šikovný chlap. ty si predsa šikovnejší a vieš to aj podať, veľmi pekne ďakujem, trúbu mám malú provizórnu tak uvidíme ako dlho sa to bude piecť, ale skúsim určite... Díky...
antonio
chcem sa opýtať : môžem použiť aj droždie na pečenie??? dakujem
manya
aj po 40 rokoch si viem spomenúť na chuť kváskového chleba, čo piekla moja starká doma v peci, vtedy ma ale varenie a pečenie vôbec nezaujímalo a vždy keď si spomeniem na starkú, chuť jej chlebíka sa mi pripomenie. Ako sa poznám, tak na prvý raz sa mi to nepodarí.
mafee148
Bimbasko tvoj chlebík je úžasný,tak ako si napísal hlavne bez éčkovy,ja som pekávala vela rôznych druhov chlebíkov vrátane aj bezlepkovych,ale všetko to bolo s droždím,je to určite lepšie bez a preto asi začnem aj zdravšiu verziu,dakujem Ti za dobry nápad a želám vela zdaru v dalšej praci v kuchyni
amelie
krásny chlebík, tú chlebovú pec na záhrade si zaslúžiš, nech ti dlho robí radosť:-) tiež pečiem chlieb, DP už kdesi driemka, lepší je ručne vymiesený a upečený v rúre. okrem tohto receptu som si uložila do kk aj tvoju Sabu:-), rozhodne vyskúšam, zajtra idem na trh po papriky:-) mimochodom, vitaj na Vareche:-)
bimbasko
ďakujem pekne za pochvalné slová.. keď sa podarí taký, aký býva obvykle keď sa podarí :) ešte doplním foto
-antonio, áno, môžeš použiť aj droždie, upečieš dobrý chlebík aj s ním, ale chutí inak aj má inú konzistenciu, ale vždy lepšie ako kúpený
-ku tomu kvásku.. tiež to chvíľku trvalo, kým sa podaril, a začal fungovať.. povedal by som to tak, že sa človeku podarí až vtedy, keď ho pochopí, a prestane tlačiť na pílu..
určite to ale stojí za to, nevzdať sa po nejakých neúspechoch
bimbasko
o tej semolinovej múke som už počul, určite ju vyskúšam.. máte niekto skúsenosť, kde sa dá kúpiť, resp. kúpiť v BA?
irenaw
super, ďaľší kváskovateľ ;-) pekné, pekné. semolinovú múku majú oproti trhu na Miletičovej v škole varenia. majú klasickú a jemne mletú. tuším aj miešanú s hladkou. máš na nej uvedené, ktorá sa na čo najlepšie hodí. majú túto značku, aj tu sa dozvieš, ktorá je na čo:  www.molinochiavazza.it/pr_fclassiche.html...
pri tomto recepte bolo viac informácií o semolinovej  varecha.pravda.sk/recepty/bagetky-so-semolinou-a-ovsenymi...
držím ti palce
kimlo
Dnes sa mi podarilo ziskat od jednej dobrej duse razny kvasok, tak uvidim ako si s nim porozumiem a rad sa stanem clenom vasho "klubu kvaskovatelov"...
2010
Pridal si velmi pekny recept :-) toto je len taka inspiracia vedla nas si otvorili chalani taku tradicnu pekaren s drevenou pecou (a v pondelok nepecu lebo pripravuju kvasok), a pecu aj variacie ako tento s olivami ( zatial len pre restauracie ).



zizi1
Pekny chlebik!
rada sa pridam do rodiny "kvaskochlebopeckov" :-))) Ja som si zabezpecila po niekolkych neuspesnych pokusoch kvasok od pani z kvaskovej mapy. vsetko prebehlo rychlo aj s dobrymi radami pre start asi pred 2 mexiacmi. Kvasocek zije jedna basen a pecie tie najuzastnejsie chlebiky.Velke male gulate aj ovalne zrnieckove severskeho typu vo forme aj "Šumavu"!
Je to vasen! A mala by byt sekta KVASKAROV :-)))
1x jarca
ivetac
Help...
Obdivujem vsetkych, ktori pecu doma chlebik, ja som na uvode tohto dobrodruzneho putovania za domacim chlebom, mam zalozeny 10. den domaci kvasok, ktory ma dnes rano prekvapil ostrou vinovou vonou. Kde som urobila chybu, cim to bolo sposobene... Zijem v USA 10 rokov, skusala som piect chlieb z kvasnic, rodina je prejedena americkeho, ako ho my volame ,,vreckoveho,, chleba. Volam preto o pomoc a radu. Vopred dakujem.
boise
@ivetac ak sa neoddeluje od neho voda, ma stale bublinky, tak je vsetko ok...pravdepodobne len bol riadne vyhladovany. Treba dokrmit a sledovat ci pekne porastie ;)
frenkie34
dnes som asi po 5-6 dnovom krmeni prisiel ku kvasku, zistil som ze je nejaky vodovy, bez bubliniek... to je asi chyba co? naposledy som ho prikrmil vcera okolo obeda adnes som nemohol tak som ho chcel dokrmit okolo 20.00 h. zapacha nakysnutym zapachom. nie velmi vyraznym. viete mi niekto poradit?
frenkie34
este mam otazku... nikde som sa nedocital na aku teplotu chlebik peciete.?
bimbasko
mne sa kvások občas tiež "uleží" hlavne keď ostane dlhšie bez povšimnutia v chladničke (dovolenka a pod.) ale vždy postačilo prikŕmiť a nechať vonku na teple, a naštartoval sa do 24 hodín.. nakyslý pach nieje na škodu, vadí, keď cítiť plieseň, to už sa kazí.. stalo sa mi to niekoľkokrát, a potom som objavil súvislosť medzi okolitými vystavenými potravinami (ovocie, zelenina v miske blízko) takže odvtedy kvások dávam úplne preč z kuchyne..
@frenkie34 - ja pekávam zatiaľ v slabej plynovej rúre bez teplomeru, intuitívne, ale ak máš elektrickú rúru, na začiatok treba piecť cca 20-30 minút pri 210-220 stupňoch, a potom ostatok pri cca 150-170 stupňoch, a nakoniec otvorené, ale všetko záleží od typu a sily rúry, musíš nájsť svoju cestu :)
ivetac
Je tomu rok, co peciem kvaskovy chlieb. Nie, netreba sa bat. Na zaciatku je to ako s babatkom, ale neskor to uz pekne frci. Rok mi kvasok perfektne fungoval, nedavala som ho nikdy do chladnicky odpocivat. Praktizovala som systemom tri dni "krmit" po trosku a pravidelne, na stvrty den upiect chleba. V priebehu poslednych troch tyzdnov som kvasok musela uz dvakrat vyhodit, lebo sa na stenach sklenenej nadoby vytvorila pliesen. Poradte prosim, co sa stalo, co som urobila zle, co je pricina. Rodina konzumuje iba tento chlieb, ten v obchode, zijeme v USA, sa veru neda jest. Dakujem
ivetac
Skoda, ze komentare a rady boli ukoncene. Pekari, kde ste? Nikto neporadi?
doktorina
Ja mam svoj kvasok uz druhy rok.......vo flaske staci nechaj jednu lyzicku kvasku a pridat lyzicku raznej muky a trocha vody aby vznikla kasicka.Nechavam ho po nakrmeni asi dve hodinky na kuchynskej linke a potom ho davam do chladnicky.Vecer pred pecenim ho rozmiesam s mukou a vodou a na druhy den si zas odoberiem lyzicku rozkvaseneho kvasku a so zbytkom peciem.Ja mam svoj kvasok ulozeny v chladnicke.Niekto z kvasku robi kyseli,alebo lievance.....proste snad vsetko len to potrebuje trocha viac casu na kysnutie.Kvasok je kvasok.
martamm
Mozem sa spytat, nepochopila som z postupu, ci robis rozkvas pred hnetenim cesta a z akeho mnozstva surovin? Dakujem za odpoved.
aleana
@Martamm , pozri si stránku www.varimezdrave.cz, sú tam dobré postupy na kváskový chlieb. Ja pečiem podľa nich.
biba1111
Určite máš v recepte správne uvedené množstvo múky a vody? Na 400 ml vody je podľa mňa 1300 g múky strašne veľa. Ja dávam 900 g múky a 600 ml vody a je to akurát.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia