Domáci chlieb so zemiakovou kašou fotorecept

pusta - fotkapusta, 11. januára 2012
Domáci chlieb so zemiakovou kašou (fotorecept)
Foto: pusta

Zostala mi zemiaková kaša, nie veľa, rozmýšľala som, čo spravím. Chlieb pečiem často, ak zemiakový, tak pridávam varené nastrúhané zemiaky.Teraz som skúsila miesto toho Zobraziť celý popisZostala mi zemiaková kaša, nie veľa, rozmýšľala som, čo spravím. Chlieb pečiem často, ak zemiakový, tak pridávam varené nastrúhané zemiaky.Teraz som skúsila miesto toho zemiakovú kašu a oplatilo sa. Ušetrila som si prácu a chlebík bol výborný, vo výsledku rovnako chutný a dokonca jemnejší. Zemiakový chlieb zostáva dlhšie vláčny a nedrobí sa pri krájaní.

1 chlieb
porcia
200 minút
príprava
45 minút
na 230/15 min a 190/30  °C

Suroviny

500 g / chlebová
150 g čerstvá - zvyšok
1 Cl
2 Cl
21 g
1 Cl
250 ml vlažná




Postup

  1. 1

    Do vandlíka som preosiala múku a premiešala so soľou.

    Domáci chlieb so zemiakovou kašou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do múky som vyhlbila širšiu jamu a dala som do nej zemiakovú kaš, ktorú som predtým mierne zohriala.

    Domáci chlieb so zemiakovou kašou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na kašu som namrvila droždie,...

    Domáci chlieb so zemiakovou kašou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...pridala som kryštálový cukor...,

    Domáci chlieb so zemiakovou kašou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...zaliala som to vlažnou vodou a ...

    Domáci chlieb so zemiakovou kašou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...nechala som vykysnúť kvások.

    Domáci chlieb so zemiakovou kašou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridala som rascu a ...

    Domáci chlieb so zemiakovou kašou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...všetko spolu som dôkladne spracovala na hustejšie hladké a nelepivé cesto. Množstvo múky závisí od jej vlhkosti a kvality a tým aj potrebné množstvo vody. Prikryla som čistou utierkou a nechala som ho na teple vykysnúť na dvojnásobný objem, čo trvá 45 - 60 minút.

    Domáci chlieb so zemiakovou kašou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vykysnuté cesto som vyklopila na pomúčenú dosku, znovu som ho poriadne prepracovala, vyformovala som guľatý bochník,...

    Domáci chlieb so zemiakovou kašou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...ktorý som preniesla na plech vystlaný teflonovou foliou /pečiacim papierom/, prikryla som ho utierkou a nechala som ho kysnúť ešte 30 minút. Povrch som po tejto dobe potrela studenou vodou a vložila som ho do trúby piecť.

    Domáci chlieb so zemiakovou kašou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Chlieb som piekla v trúbe predohriatej na 230 stupňov 15 minút. Kto chce tmavšiu kôrku, pečie 20 minút. Po tejto dobe som teplotu znížila na 190 stupňov a piekla som ho ešte 30 minút. Chlieb som vybrala, potrela som ho znovu studenou vodou, dala na mriežku a nechala som ho vychladnúť. Správne upečený chlieb má dutý,bubienkový poklop.

    Domáci chlieb so zemiakovou kašou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Po vychladnutí som chlieb rozkrojila. Nakrájaný chlieb sa dá zmraziť a vždy je po ruke ako čerstvý.

    Domáci chlieb so zemiakovou kašou (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

damisa
teda si šikovná, krásny chlebík,ja pečiem chlieb v pekárni, kupujem hotovú zmes v Lidli a z jedného sáčku urobím dva chlebíky
tatranka
Chlebík je veľmi pekný.A veru ma nikdy nenapadlo použiť do múky zvyšnú zemiakovú kašu.Ďakujem ti za ten nápad.Tvoj recept som si už uložila, a príležitostne vyskúšam,keďže chlieb pečiem často.
bejgi
tento chlebík vyzerá veľmi dobre, určite vyskúšam ak je to overený receptík @Pusta , :)
anaska
Pekne si ho upiekla. Mne sa páči že si kvások nechala kysnúť priamo v nádobe s múkou.
najaa
krásny chlebík sa ti vydaril,urcite vyskusam...ja zo zvysnej zemiakovej kase zvyknem robit zemiakove pagace,no najblizsie urcite vyskusam tvoj chlebík...vdaka za inšpiráciu....
mamatata2
Prekrásny chlebík, v poslednom čase kupujem zemiakový, nejako nám zachutil, ale domácemu, ako vieš Ty urobiť, sa nevyrovná.
marcy
robievam ho rovno z kila múky,len sa tak zapráši po ňom :o)
evanaaa
Pekný chlebík, ale chcela by som upresniť - kaša a nie pyré s mliekom, alebo je to jedno?
sylvinka
@evanaa ...prosím,mám v tom zmätok,aký je rozdiel medzi zemiakovou kašou a pyré...mne to príde furt jedno,ale si to nie je tak...
redakcia
Odpoveď od @pusta : "použila som zemiakovú kašu, nie zemiakové pyré. Myslím, že môže byť kľudne aj zemiakové pyré, kde je mlieko."
erikapl
Ja používam polohrubú múku, obsahuje viac lepku ako hladká.
evanaaa
@sylvinka , pyré je, keď sa nejemno roztlačia zemiaky , pridá sa maslo, horúce mlieko a rozmieša sa na jemnú kašu. Zem. kaša môže byť napríklad aj " fučka", to sa uvaria zemiaky, ale voda sa nezleje, pridá sa hrubá(?) múka a vymieša sa. Vrch sa poleje masťou a posype dočervena opraženou cibuľkou na prúžky krájanou. Tá masť ( nie olejň je z toho praženia. Ale môže byť ai iná kaša, ako pri pyré, len bez mlieka.
betka11
Chlebík je ukážkovy,ja používam sušenú zemiakovu kašu pri pečení chlebíka a tiež je dobrý
jazavka
vyskúšam, zemiaky nám tiež často ostanú, mám rada dobré domáce chlebíky, cesto zamiesim v pekárni ale pečiem už v rúre, vyskúšané - je to takto lepšie, chlebík je taký nadýchanejší,
janger
@pusta , v minulosti som uz jeden chlebik podla teba piekla, bol vyborny. Takze vyskusam aj tento. Iste bude tiez taky dobry.
pacik
Hladká múka OO extra špeciál je koláčová, chlebová je T 650, ale určite aj z nej je dobrý chlebík, máš ho pekný, len sa zahryznúť :-)
bozulka
Tak to ma ešte nenapadlo.keď mi ostane kaša tak pridám polohr,múku,vajíčko a usmažím placičky.Použijem ako prílohu napríklad ku špenátu,alebo miesto chleba k polievke, ale máme ich radi aj len tak.
cica2
nádherný chlebík a zaujimavý recept :-)
fatima30
ahoj ja som pouzila 250g ale to uz je vela:-(ten chlebik nebol dobry takze 150g je asi akurat:-)len som chcela napisat aby ste jej fakt nedali vela.
najaa
Chlebík som včera upiekla v pekárničke,použila som zem.pyré a chleba je dokonalý,dnes na večeru sme ho dojedli a veru bol stále mäkkučký ako keď bol čerstvý.Ďakujem za super recept.
1katy1
ďakujeme za receptík.Chlebík včera večer upečený,dva z dvojitej dávky :-) Super!Dala som aj 4 varené zemiaky a možno aj 30 dkg cesta,čo mi zostalo z lokšou,lebo som ich mala viac.Takže to bola zem. kaša s mliekom,múkou a cesnakom...
marianna76
úplne super sa mi podaril, len som zbytok zemiakov roztlačila, mali sme varené. fajn, o dva dni spravím zas a na plech sa mi zmestia aj dva naraz. Teším sa, super, super, super... Ďakujem veľmi moc pekne za recept.
michsamant
Vdaka za radu ako vyuzit zostatu zemiakovu kasu. Dnes som chlebik s kasou piekla a bol vyborny.
cvikla
Tiez sa mi zvysila zem. kasa idem upiect mojim vnukom. Chlebik vyzera velmi dobre. Dakujem za recept.
stankakoki
vcera som robila tento Vas chlebik, je fantasticky, makky ako vata. Dakujem za recept, tento chlebik budem robit pravidelne, je velmi chutny.
kucharka
Chleba upečený a už aj zjedený, ale nevyšiel mi tak pekne ako tebe. Asi som mala dať viacej vody, lebo pri krájaní sa mi veľmi mrví. Chuťou je aj tak ale výborný.
Budem skúšať....
Ďakujem za recept.







SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia