Domáci celozrnný zemiakový chlebík (fotorecept)

Autor receptu: drobculiatko

Tento chlieb pečieme s manželom už vyše roka a chutí nám oveľa viac ako kupovaný a čo je podstatné, vydrží dlhšie a je bez konzervantov, éčiek a podobných prímesí.

12
porcií
180 minút
príprava
45-50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si všetky suroviny.
  2. Dáme variť zemiaky v šupke.
  3. Kým sa varia zemiaky, pripravíme si suchú zmes, teda zmiešame všetky suché suroviny: múka, soľ a semienka.
  4. Zemiaky roztlačíme.
  5. Pripravíme si kvások. V teplom mlieku rozmiešame cukor a pridáme polovicu kvasníc, premiešame a necháme približne 5 - 7 minút postáť.
  6. Roztlačené zemiaky, kvások a olivový olej pridáme k suchej zmesi a dobre premiešame. Podľa potreby prilejeme ešte trošku vlažného mlieka.
  7. Miesime aspoň 10 minút.
  8. Potom necháme v miske zakryté odpočívať najmenej jednu hodinu. Najlepšie v teple.
  9. Takto vyzerá cesto po hodine.
  10. Premiesime ho znovu najmenej 10 minút.
  11. Vyberieme si vhodnú ošatku, ktorá pekne vyformuje tvar chlebíka. Pri tomto konkrétnom chlebe používam ja na obrázku tú väčšiu vpravo ale použitie ošatky nie je nutné, ide to aj bez nej. Dodáva však chlebíku taký starodávny nádych.
  12. Vložíme do jemne vymúčenej ošatky a necháme minimálne dve hodiny zakryté kysnúť v teple. Na obrázku je cesto už nakysnuté.
  13. Vykysnuté cesto preklopíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Do trúby dávam vždy na spodok pekáč s vodou kvôli vlhkosti aj pre staršiu plynovú trúbu. Pečieme 45 - 50 minút približne na 180 stupňoch Celzia. Na našej trúbe nemáme číselník, len plný a polovičný chod - ja dávam na polovičný. Ale v zásade platí, že radšej piecť dlhšie na menšom stupni.
  14. Či je chlebík hotový zistím poklepaním naň - vydáva dutý zvuk a kôrka je už pekne hnedá. Po vybratí z trúby dáme chlieb vychladiť cca na jednu hodinu. Ak by ste ho začali krájať horúci - rozpadne sa Vám, preto radšej vydržte kým vychladne. Želám dobrú chuť! :)