Domáci biely chlieb s mliekom fotorecept

pusta - fotkapusta, 22. septembra 2014
Domáci biely chlieb s mliekom (fotorecept)
Foto: pusta

Dnes som pridala do kvásku na domáci chlieb aj mlieko a výsledkom bol jemnejší a chutnejší biely chlieb. Pridávam další recept z mojej série Zobraziť celý popisDnes som pridala do kvásku na domáci chlieb aj mlieko a výsledkom bol jemnejší a chutnejší biely chlieb. Pridávam další recept z mojej série domácich chlebov, možno príde vhod niekomu z Vás :-)

1 chlieb
porcia
170 minút
príprava
50 minút
na 170 °C

Suroviny

500 g
2 CL
18 g
1 CL
1 PL
140 ml
140 ml




Postup

  1. 1

    Do misy som preosiala múku a zmiešala som ju so soľou.

    Domáci biely chlieb s mliekom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do jamky v múke som rozdrobila droždie, posypala som ho cukrom,...

    Domáci biely chlieb s mliekom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...zaliala som ho zmesou vlažného mlieka s vlažnou vodou v pomere 1:1 a nechala som vykysnúť kvások - asi 15 minút.

    Domáci biely chlieb s mliekom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridala som olej,...

    Domáci biely chlieb s mliekom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...všetko som dôkladne spracovala na polotuhé pružné cesto, kým sa na povrchu nezačali tvoriť pľugieriky, povrch som jemne poprášila múkou, prikryla čistou utierkou...

    Domáci biely chlieb s mliekom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...a nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.

    Domáci biely chlieb s mliekom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na jemne pomúčenej doske som cesto len zľahka prepracovala,vytvarovala bochník, ostrým nožom som spravila na povrchu priečne zárezy asi 1 mm hlboké, preložila som ho na plech vystlaný teflónovou fóliou, znovu prikryla čistou utierkou ...

    Domáci biely chlieb s mliekom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...a nechala som ho na teple znovu podkysnúť ešte 30 minút. Vložila som ho piecť do trúby vyhriatej na 170 stupňov bez potierania vodou pred, počas a po pečení, na spodok trúby som dala hrnček s horúcou vodou - ide o tzv. vlhké pečenie, piekla som 50 minút, kým na povrchu nebola pekná chrumkavá červeno - hnedá kôrka. Piekla som na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom.

    Domáci biely chlieb s mliekom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Upečený chlieb som dala vychladnúť na mriežku.

    Domáci biely chlieb s mliekom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Prierez hotovým chlebom, akože ináč - patka bola zase moja :-)

    Domáci biely chlieb s mliekom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Skúsila som fotiť viac zblízka, aby bolo vidno chrumkavú dobre vypečenú kôrku na povrchu, vo vnútri početné dierky a nadýchanú ľahkú striedku - ešte dierky fotiť neviem, musím sa ešte veľa učiť, skúsila som piecť stále pri rovnakej, ale nižšej teplote, do kvásku som pridala mlieko, oboje sa oplatilo, chlieb bol veľmi chutný a jemnejší, pričom zostal zachovaný jeho rustikálny charakter a nádherne dráždivo rozvoniaval po celej kuchyni.

    Domáci biely chlieb s mliekom (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

finczi
Veľmi pekný chlebík. Hádam sa podarí aj v plynovej rúre. S mliekom som ešte nerobila, ale rada ho vyskúšam-mám veľmi rada chlieb. Tento bude super s maslom a medom, mňam! KK
ocko
ta vona ma prinutila ho vyskusat a uz aj kysne dakujem a samozrejme dava ******:)
anina6
nádherný chlebík si upiekla, tiež si pečiem chlieb sama a rada skúšam nové recepty. určite vyskúšam aj chlebík podľa tvojho receptu.
kukulienka71
Krásne podarený chlebík. Iste jemný z tej múky a mlieka, taký koláčový sa mi zdá.
pusta
@marcel83 , už som vám písala, že váš názor mi vôbec nevadí :-)
zopakujem, venujte sa, prosím, prepáleným a zle upraveným fotkám iných a skúsenejších autorov - unikli vašej pozornosti snád???
napíšem aj pre vás znovu, že som vo fotení začiatočník a len sa učím.
ako ich upravím, to sa vás netýka. :-)))
a znovu, komu sa páči pán farár a komu farárová žena.
váš vkus nie je totožný s mojim.
a to "parte" ako ste to nechutne nazval, znovu skúsení vybrali medzi recepty s krásnymi fotkami.:-)
rozhodol ste sa kaziť mi recepty, vy ma nemôžete uraziť, ani znechutiť. na to nemáte totiž. :-)))
ešte som vám dlžná odpoved za víno, absolútne sa vo víne nevyznáte - vybral ste ťažké vína, ktoré sa nehodia k mojej krkovičke, zmenia charakter jedla, môžete si z nich usrknúť leda ak k sladkému dezertu.
podľa všetkého vyberáte podľa ceny, vkus vám chýba rovnako ako aj znalosti. pán @Marcel3 /tretí/ v poradí DDD
k vašej otázke, ani múky vám nič nehovoria. :-)
práve od bielej pšeničnej múky extra špeciál dvojnulka /nie nulka/ je chlieb ľahký a nadýchaný, pre vaše info sa bežne používa na jemné koláče, ale aj na chlieb a pečivo.
prečítajte si komentár od @kukulienka71 !!!
marcel83
Ale ja som sa Vám aj adekvátne za to prirovnanie k parte ospravedlnil. To ste si nevšimli?

Ja Vám nič nekazím - slušne som sa spýtal na hutnosť chleba. To Vy hneď na mňa útočíte, neviem za čo.

"Nulkou" volám tú múku, ktorú ste Vy použili v recepte. Na koláče a torty si ju samozrejme predstaviť viem. No na chlieb mi neštímuje.

A aký tretí v poradí. Nerozumiem. Niečo mi ušlo?
pusta
@marcel83 , ja na vás neútočím.
odpovedala som vám len vašim spôsobom :-) tak prepáčte.
a aj som vysvetlila a slušne.
marcel83
Ja Váš komentár pod týmto receptom dnes o 15:20 považujem za útočný a bol aj nahlásený ako nevhodný.

To sa správate ku každému tak milo?
pusta
@marcel83 , nech sa páči, mal ste nahlásiť najprv seba :-)
neprovokujte, ok?
dakujem.
pacinka
@marcel83 to ste sa skutočne zaregistroval len aby ste tu provokoval? Bol tu dlho kľud? Čo všetko vám tu na vareche za takú chvíľku vadí? Nejako sa tu dobre vyznáte po pár hodinách :-) Aj keď @pusta nie je môj šálok kávy, toto čo predvádzate pod jej receptami je úbohé.
marcel83
Ale veď ja som sa slušne spýtal na múku a vyjadril názor na fotku. Nič zlé som nenapísal, ale odpoveď som teda dostal riadnu, asi "aby mi málo nebolo".
pusta
@finczi , určite sa ti podarí upiecť tento výborný chlebík aj v planovej trúbe :-)
ak ti smiem poradiť, tak peč na strednom stupni, ale to ty iste vieš :-)
dakujem za uznanie a 5*.
1x pusta
pusta
@ocko , prekvapil si ma veľmi príjemne, tak rozvoniaval až k tebe, že ty už aj pečieš tento chlebík :-)
potom poprosím pekne aj o spätnú odozvu :-)
dakujem za pochvalu a za 5*
pusta
@anina6 , osobne už niekoľko rokov pečiem chlieb výhradne doma, nekupujem, rada skúšam nové recepty, tak ako aj ty :-) budem veľmi rada, ak vyskúšaš aj ty :-)
potešila si ma, dakujem.
pusta
@kukulienka71 , áno, ten chlebík je jemný od múky, ktorú som použila a od mlieka, je taký koláčový, ako si ho správne nazvala :-)
dakujem ti za peknú pochvalu.
pusta
@tatranka - Martuška milá, som rada, že tebe sa môj chlebík tiež páči :)
dakujem za uznanie - vážim si to.
pusta
@pacinka , ty si dôkazom toho, že aj ked si niektorí varecháči nesadnú a vzájomne nie sú jeden pre druhého tá pravá šálka kávy, vychádzať spolu môžu v mieri :-)
dakujem za tvoj názor,súhlasím s tebou.
pusta
Milá@babkamt , teší ma, že aj tebe sa môj chlebík páči :-)
veru, niet nad domáci voňavý chlebík :-)
dakujem za pekné uznanie, vážim si tvoj názor, je pre mňa smerodatný a dakujem aj za 5*.
sracz
Ak sa na nejaký rcp vždy rád pozriem, tak je to určite rcp na chlebík alebo pečivo, doma namiesené, vykysnuté a upečené! Zdedil som to asi po prarodičoch, hlavne po babičke z mamkinej strany; dokonca aj jeden z mojich strýkov, Bartolomej (tiež otcov brat), bol vynikajúci pekár so starou "židovskou" školou v Sabinove. Už ako "šrác džumigár", chlapča predškolského veku, som bol poverený (už pred 6. ráno) vozievať k nemu do klasickej pekárne, babičkou pripravené cesto na upečenie "týždňového chleba" skoro s metrovým priemerom. Chlieb si aj tu pripravujem a pečiem zásadne osobne, ale aj z tohoto Tvojeho, @pusta milá, opäť *****, by som naozaj rád ochutnal! Pozn.: mlieko, okrem kvásku, pre určité druhy chleba používam aj ja a môžem ho zodpovedne odporúčať aj širokej laickej verejnosti, odborníkom i začiatočníkom!
kecemis
Krasny chlebik. Chlieb mam rad, a ten tvoj vyzera skutocne pekne a verim tej vone v celom byte. Ja mam sice radsej celozrnny aledo razny, ale mojej zvysnej rodinke by si urcite ulahodila.
1x pusta
gubics
@pusta , ten chlebík tak dobre vyzerá, že hneď by som do neho aj zahryzla. Môžem niečo poradiť, nechcem sa miešať do sporu medzi varecháčov, ale ja by som sa nad takou kritikou povzniesla a vôbec na ňu nereagovala, možno, že to píše @marcel85 len preto aby provokoval,zabáva sa na reakcii toho koho provokuje. Možno ignorácia by bolo prospešnejšia, ako odpoveď na každú jeho provokáciu. Ja čítam Tvoje recepty, sú podľa mňa dobré, aj keď mi niektoré nevyhovujú, ale keď ich nevyskúšam, tak ich nechcem ani kritizovať. Pekný deň!
1x vierik
pusta
@gubics , si veľmi milá, jasne, že si ho nevšímam.
však som otvorene a jasne napísala, že kto to v skutočnosti je :-)
predpokladám, dokonca to viem s absolútnou istotou, že to isté presne vedia aj ostatní :-)))
samozrejme, že je to len provokácia:-)
som rada, že si myslíš, že moje recepty sú dobré a je úplne prirodzené a pochopiteľné, že nie každý sa ti musí páčiť, však ani mne sa nepáčia všetky recepty, ktoré čítam :-)
neboj, povzniesla som sa :-))) mne za to nestojí, aby som mu venovala svoj čas a pozornosť.
dakujem za tvoj pekný a milý komentár.
1x vierik
pusta
Milý@sracz - ferikém drágám, toto všetko krásne si mi už písal pod viacerými mojimi receptami na domáci chlieb, vždy si to rada s úprimným obdivom znovu prečítam :-)))
nesmierne ma teší tvoje zodppvedné odporúčanie odborníkom, laikom, ostatným od teba - skúseného chlebového znalca a môjho milého súpútníka životom, aby sa mlieko pridávalo do kvásku pri výrobe domáceho chlebíka :-)
dakujem za tvoj krásny komentár, milé sprievodné slovo a 5*
pusta
Milá@svedka , budem len rada, ked aj ty upečieš tento môj domáci chlebík :-)
potešila si ma :-)
dakujem.
pusta
Milý Mirko - @kecemis , som veľmi rada, že sa ti môj chlebík páči :-)
tá nádherná dráždivá vôňa čerstvo pečeného chlebíka doma je vôňou domova :-)
však tvojej milej rodinke ulahodíš týmto mojim chlebíkom a pre seba môžeš upiecť vynikajúci domáci chlebík z takej múky, ktorá chuté tebe :-)
dakujem za tvoju pochvalu, veľmi si to vážim od teba.
ocko
..no co insie mozem napisat len pravdu chlebik sa uz aj ziedol omasteny masielkom a rajcinou poprikou a ta vona juj a to znaci ze BOL velmi vynikajuci dakujem :)********
kadely
Vypadá skvěle,zatím peču jen ze směí (žitná,hladká,chlebová) budu muset upéci i z této samotné mouky a mléka...
jarunka
Pekny vydareny chlebik. Mimochodom vianocka sa mi vydarila :-)
pusta
@ocko , to mám veľkú radosť, že tak úžasne chutil :-)
dakujem za skvelú správu :-)
pusta
@kadely , ja pečiem chleby z rôznych múk i kombinované?.)
poteší ak, vyskúšate aj z tejto múky sólo a potom poprosím pekne o odozvu :-)
dakujem.
pusta
@jarunka , to som veľmi rada, že sa Šafránová vianočka tak vydarila :_)
dakujem za úžasnú správu.
veľmi ma potešila aj pochvala tohto môjho chlebíka :-)
dakujem ti.
deer
Práve som ho s menšími obmenami dopiekla a už polovica z neho nie je :) Výborný, ďakujem za recept! :)
pusta
@deeer , som rada, že si vyskúšala tento môj chlebík, teší ma, že tak úžasne chutil :-)))
verím, že sa rýchlo míňa.
dakujem za skvelú správu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia