Domáce žemle

tassiedevil - fotkatassiedevil, 26. februára 2015

Pokúšam sa upiecť žemličky aké sme kedysi kupovali v pekárňach za 20 halierov....určite si mnohí pamätáte..Tieto boli zatiaľ k tým najbližšie...

Suroviny

500 g
100 g
320 g
2 lyžičky
2 lyžičky
2 lyžičky (alebo jogurt)
2 lyžičky
20 g




Postup

  1. 1

    Kvások rozriedime s vodou, asi 120 g a pridáme rozdrobené droždie a necháme na teplom mieste nakysnúť /4-5 hodín alebo cez noc/. Potom pridáme ostatné suroviny, okrem soli, tu pridáme až pri konci miesenia,krátko zamiešame a necháme 30minút prikryté utierkou postáť. Miesime 8 - 10 min, v prvej polovici miesenia na menšie obrátky a v druhej polovici miesenia obrátky trochu zvýšime. Utierkou prikryté necháme na teplom mieste l hodinu kysnúť. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rukami jemne roztlačíme približne na 2 cm hrúbku a prehneme ako lístkové cesto, zakryjeme a necháme dalších 30 min odpočívať. Cesto rozvážime na približne 100 g časti, necháme 5-10 minút odpočinúť a formujeme do tvaru gule a rozložíme na pomúčený plech, prikryjeme a necháme dalších 35 min podkysnúť. Povrch vykysnutých žemlí potrieme vodou posypeme makom a vložíme do vopred vyhriatej rúry na 220 stupňov a pečieme asi 20 min, z toho prvých 5 min. s parou. Paru si vytvoríme tak, že tesne pred pečením do horúceho pekáča na spodku rúry nalejeme trochu vriacej vody./asi 1 dcl/. V polovici pečenia pekáč pootočíme aby sa nám žemličky upiekli rovnomerne.

    Domáce žemle - obrázok 1
  2. 2

    Tvarovanie žemlí je tiež dôležité, pokúsim sa to vysvetliť, nakoľko fotiť som nevedel, lebo som potreboval obe ruky na tvarovanie....odvážené cesto si približne vytvarujeme do gule a potom sa cesto snažíme napnúť a podhnúť na spodok žemle a tento proces zopakujme 3 krát. Je dôležité aby cesto bolo napnuté na povrchu a tým si žemle držia pekný guľatý tvar.

    Domáce žemle - obrázok 2

Diskusia k receptu

hubata
Jasné, že pamätáme: volali sme ich vodové a boli bez maku na vrchu. Máš ich krásne baculaté, len do nich zahryznúť. Dávam päť hviezd a ukladám do KK, pre strýčka príhodu. Len neviem aká je to múka Farina.
pusta1
to je nádhera, vonia domovom, len zakusnúť :-)
úžasné foto :-)
*****
afataga
vyzeraju vydarene, na kvasok som este nenasla odvahu
havino
máš ich krásne @tassiedevil , s pridaním kvásku sú o niečom inom, chlebová chuť, autolýza 30 min bez soli, uvoľní lepok a výborne sa s cestom pracuje. Občas obmieňam kváskový chlieb za kváskové pečivo. pekný recept, kto má ražný kvások. Viem pestujú aj pšeničný, ja len raz na vianočku, ale na udržiavanie je náročný.
safran
šikovné ruky máš a výsledok perfektný!
tassiedevil
dakujem Vám všetkým za komentáriky...a tie za hviezdičky:)
@havino ,máš pravdu, ten kvások dá tomu ten šmrnc ako sa hovorí:) vidím, že vieš o čom hovoríš..:)ešte pred nedávnom aj ja som bol trochu skeptik okolo tých kváskov, ale čím viac s tým experimentujem, prichádzam tomu na chuť...mám ražný aj pšeničný, ja ich držím v chladničke a nemám žiadne problémy, raz za týždeň prikrmim a je to...je dobré do toho pšeničného pridať aj trochu ražnej, tak za lyžičku, to mi poradil jeden pekár....ináč vdaka za pochvalu.) Happy baking...:)
@hubata , ako kimlo hovorí, talianska múka, na sáčku je napísané 00 Farina:) neviem či je u Vás k dostaniu, pokiaľ nie hľadaj 00 s obsahom proteínu medzi 11 a 12 g na 100 g múky..good luck..:)
@pr íroda, postupov na kvások je tu hodne ako dodala @smejkad , ak budeš mať problém, vdačne poradím.:)
kukulienka71
Hotová veda, ale výsledok je očarujúci, na pohľad chrumkavé žemličky. Pekne si to vysvetlil, ukladám si recept, keď sa rozhodnem venovať kváskom a experimentom s nimi. Zaslúžene 5*
gubics
Chápem, že pekárenské výrobky sú chutnejšie s kváskom, len tomu nerozumiem, prečo je ešte potrebné aj droždie?
tassiedevil
@gubics , pri pečení pekárskych výrobkov sa takmer všade používa droždový kvások, ja som tento nahradil žívým a tým som zmenšil množstvo droždia a zrýchli celý proces kysnutia... máš pravdu dajú sa pekárske výrobky vyrábať aj bez droždia, lenže proces je hodne dhlší , výrobky chutia vynikajúco, len nie sú také ľahké a nadýchané ako vyrobené z droždím...to sú moje skúsenosti, som len predsa amatér pekár...:)
mariaklara
vyzerajú nádherne, nečítala som všetky komentáre, len čo je to za múku, tá farina, ukladám.....:-)))
marienka44
@Tassiedevil , vidim na prilozenom linku, že sa jedná o bezlepkovú múku Farina. My, čo nedržíme bezlepkovú dietu, čím ju môžeme nahradit?
Pekné žemličky, musím začať vyrábať kvások.:-)
tassiedevil
@marienka44 , nie, ja som nepoužil bezlepkovú múku, možno že tá istá firma vyrába aj bezlepkové múky...podľa môjho názoru 00 múka, u Vás na Slovensku je hladká špeciál...dakujem za pochvalu a hodne šťastia pri pečení..:)
evanaaa
Farina nie je názov múky, ale talianske slovo , ktoré u nás v preklade znamená - múka......a myslím, že naša 00 hladká alebo aj T 650 sa na tento recept hodí.
Tie žemličky sú krásne, @tassiedevil , také "skutočné" je radosť sa na ne už len dívať, nieto ich ešte chutnať. Ja by som také nespravila.
1x jarca
evanaaa
A ešte - na tej bezlepkovej je názov - Shar, to je značka bezl. múk a myslím si, že túto istú majú aj v kauflande. A iste je aj normálna farina - múka v predaji........
jarunka
Krasne, vydarene zemlicky, zivy kvasok som este neskusala, ale chystam sa. Peciem chlebik zo sucheho kvasku ako moja babicka robievala ( odlozim kusok z cesta na dalsie pecenie)
marienka44
Kupila som v predajni DM suchý kvasok pod nazvom Sauerteig. Treba rozpustit a este pridat obycajne kvasnice, Ale chlieb sa mi s tym nepodaril. Neviem, ako dho nechat cesto kysnut, kedze kvasok je uz tam, netvorí sa pocas kysnutia. Poradi mi niekto, ako s tym kvaskom z DM pracovat?
smejkad
ani mne, ja uz ho pridavam len pre vonu kym sa minie
ale tie mensie vrecka - chlebove korenie, to kupujem, to doda kvaskovemu chlebu smrnc :-)
nyja
Žemle sú nádherné ! Práveže veľa záleží od múky a talianske múky sú super. A tiež múka Manitoba a podobné, obsahujú veľa lepku. Z toho sa potom pečie. U nás bežne takúto múku neviem zohnať :-( Mám pocit, že v okolitých krajinách je to so sortimentom oveľa lepšie ako tu.
Ale vlastne som sa chcela spýtať na kvások. Prečo ste ho dávali, keď sú v recepte aj kvasnice? Ak sú kvasnice, tak kvások nemôže dostatočne pracovať, on potrebuje oveľa viac času ako kvasinky droždia. Možno ste ho dávali pre chuť cesta, však? Ja ho pridávam aj keď pečiem buchty, ale oveľa menej (2 PL), lebo cesto je potom moc lepkavé.
Skúsim tieto vaše žemle so slovenskou farinou 00 :-) , dúfam, že sa vydaria.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia