Domáce tukové žemle
Autor receptu: pusta
Nekupujeme chlieb, ani pečivo už viac rokov. Pečiem vždy čerstvé žemle. Niet nad čerstvo upečené, teplé a chrumkavé pečivo, ktoré tak úžasne chutí s obyčajným maslom, ale aj rôzne obložené a používame aj ako prílohu k polievkam, ,šalátom, nátierkam...
12 ks porcií |
120 minút príprava |
15-20 minút na 190-200 °C |
Postup
- Múku preosejeme do misy, zmiešame so soľou, vyhlbime do nej jamku, do ktorej rozmrvíme droždie, pridáme cukor, zalejeme vlažnou vodou a pridáme olej. Po vykysnutí kvásku zarobíme zvyšnou vlažnu vodou hladké, nelepivé , mäkšie cesto, povrch poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme v teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 45 minút.
- Cesto v mise znovu prepracujeme, odoberáme z neho kúsky, z ktorých dlaňami vytvarujeme guľky, sploštíme a uložíme na plech s pečiacim papierom, necháme znovu 20 minút podkysnúť a potrieme olejom.
- Vložíme do trúby vyhriatej na 190-200 stupňov a pečieme do ružova 15-20 minút v závislosti od pečenia trúby. Na spodok trúby vkladám kastrolik s horúcou vodou. Vyberieme necháme vychladnúť. Spotreba vody je závislá od kvality múky.