Domáce tukové žemle

pustaPusta, 10 ročné dievča, Bratislava, 23. februára 2011 14:43
Ďalšie jej recepty »

Domáce tukové žemleFoto: pusta

Nekupujeme chlieb, ani pečivo už viac rokov. Pečiem vždy čerstvé žemle. Niet nad čerstvo upečené, teplé a chrumkavé pečivo, ktoré tak úžasne chutí s obyčajným maslom, ale aj rôzne obložené a používame aj ako prílohu k polievkam, ,šalátom, nátierkam...

12 ks
porcií
120 min
príprava
15-20 min
na 190-200 °C

Suroviny

550 g
21 g
1 čajová lyžička
1 čajová lyžička
350-400 ml
3 PL
 na potretie

Postup prípravy

  1. 1

    Múku preosejeme do misy, zmiešame so soľou, vyhlbime do nej jamku, do ktorej rozmrvíme droždie, pridáme cukor, zalejeme vlažnou vodou a pridáme olej. Po vykysnutí kvásku zarobíme zvyšnou vlažnu vodou hladké, nelepivé , mäkšie cesto, povrch poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme v teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 45 minút.

  2. 2

    Cesto v mise znovu prepracujeme, odoberáme z neho kúsky, z ktorých dlaňami vytvarujeme guľky, sploštíme a uložíme na plech s pečiacim papierom, necháme znovu 20 minút podkysnúť a potrieme olejom.

  3. 3

    Vložíme do trúby vyhriatej na 190-200 stupňov a pečieme do ružova 15-20 minút v závislosti od pečenia trúby. Na spodok trúby vkladám kastrolik s horúcou vodou. Vyberieme necháme vychladnúť. Spotreba vody je závislá od kvality múky.

    Domáce tukové žemle - obrázok 3
ohodnoť recept:
Hlasoval 1 človek (5,0 hviezdičiek)
Recept je zaradený do tagov:


Inšpirácie z nových receptov
TOPlist