Domáce tukové žemle

pusta - fotkapusta, 23. februára 2011
Domáce tukové žemle
Foto: pusta

Nekupujeme chlieb, ani pečivo už viac rokov. Pečiem vždy čerstvé žemle. Niet nad čerstvo upečené, teplé a chrumkavé pečivo, ktoré tak úžasne chutí s Zobraziť celý popisNekupujeme chlieb, ani pečivo už viac rokov. Pečiem vždy čerstvé žemle. Niet nad čerstvo upečené, teplé a chrumkavé pečivo, ktoré tak úžasne chutí s obyčajným maslom, ale aj rôzne obložené a používame aj ako prílohu k polievkam, ,šalátom, nátierkam...

12 ks
porcií
120 minút
príprava
15-20 minút
na 190-200 °C

Suroviny

550 g
21 g
1 čajová lyžička
1 čajová lyžička
350-400 ml
3 PL
 na potretie




Postup

  1. 1

    Múku preosejeme do misy, zmiešame so soľou, vyhlbime do nej jamku, do ktorej rozmrvíme droždie, pridáme cukor, zalejeme vlažnou vodou a pridáme olej. Po vykysnutí kvásku zarobíme zvyšnou vlažnu vodou hladké, nelepivé , mäkšie cesto, povrch poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme v teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 45 minút.

  2. 2

    Cesto v mise znovu prepracujeme, odoberáme z neho kúsky, z ktorých dlaňami vytvarujeme guľky, sploštíme a uložíme na plech s pečiacim papierom, necháme znovu 20 minút podkysnúť a potrieme olejom.

  3. 3

    Vložíme do trúby vyhriatej na 190-200 stupňov a pečieme do ružova 15-20 minút v závislosti od pečenia trúby. Na spodok trúby vkladám kastrolik s horúcou vodou. Vyberieme necháme vychladnúť. Spotreba vody je závislá od kvality múky.

    Domáce tukové žemle - obrázok 3

Diskusia k receptu

evanaaa
Keď idem napr. do Billy, tam čerstvé pečivo krásne rozvoniava, dala by som si, ale niekto čerstvé nemôže, ako aj ja a môj muž, ani biele nie, tak sa v tej vôni len vyžívam.
marianne69
...ja by som mohla aj castejsie pekavat,ako pekavam....a tieto zemlicky vyzeraju lakavo a skusim ich zamiesat zo spaldovou mukou.....a s tou vonou @evanaaa je to tazke,ten moj ma problem ist okolo chleba a rozkov,vzdy mu to vyvoniava,vtedy nesmie byt hladny:-)...cesnacky tak kraaasne rozvoniavaju....
sovka62
Aj ja pekávam doma,rôzne druhy chleba a pečiva, ale žemle mám zo všetkého najradšej. Pečiem ich trochu inak, aj s ražnou múkou, ale odkladám si aj tento recept, vyskúšam.
sovka62
@evanaaa , ani neľutuj. v Bille síce pečivo pekne rozvoniava aj vyzerá, ale s kvalitou je to poslabšie. Asi pred tromi týždňami manžel neodolal a priniesol štyri kaiserky. Vyzerali a voňali skvele, ale vnútri nič moc, akási dosť lepkavá striedka, pripadali ako zmrazené a potom dopečené. Škoda peňazí (a lacné teda nie sú!).
tothka
Domáce sú jednoducho tie najlepšie, ja tiež pečiem najradšej z grahamovej, či inej celozrnnej múky a @ sovka62 má pravdu v marketoch pečú kaiserky a iné pečivo z mrazených polotovarov a aj keď rozvoniavajú, nebýva to vždy to pravé orechové, preto vďaka za recept , určite vyskúšam.
pusta
evanaaa, nesmúť, už som piekla aj z inej múky, napr. celozrnnej, aj inej. iste sa dá aj z bezlepkovej múky a tiež sa neminuli úspechu. čo sa týka čerstvosti žemlí, skús ich dať zamraziť po vychladnutí a aj potom sú ako čerstvé, ale prakticky už čerstvé nie sú.
pusta
marianne, aj zo špaldovej múky sú dobré, už som z nej robila, vrelo odporúčam.
pusta
sovka, súhlasím s tebou, pečivo z billy je kvalitou poslabšie, z ražnej múky som piekla už chlieb, knäckebroad, ale pečivo tohto druhu ešte nie, ale aj na to príde...
pusta
tothka dakujem, a vdaka za info, nevedela som.
mariaklara
Rada pečiem z kysnutého cesta, podobné som sem dávala, porovnaj, pod názvom mini hamburgery. Skúsim aj tvoje.
kuchticka
Ja peciem doma zemlicky, i chlieb a pridavam tiez muku raznu i celozrnnu, rozne semienka. Uz som piekla i chlieb z rozmarinom namiesto kminu. Ten pekne vonia i chuti. @pusta , tie tvoje zemlicky su pekne. (-:
zdezda
odkladám rcp, lebo tiež rada pečiem pečivo doma, ja mám rada z celozrnnej alebo chlebovej múky, no môj muž má rád len takéto, tukové a z bielej múky, tak mu určite, vďaka tebe , ulahodím :-)
pusta
mariaklara, nepoznala som, páčia sa mi,uý ich mám v mojrj kuchárke a dakujem
pusta
andrea, garantujem ti, že ak by si predtým nepoznala pečivo z bielej múky, považovala by si za najlepšie práve pečivo bezlepkové, podstatné je však zo zdravotného hľadiska pre odkázaných, že sa bezlepkové pečivo pečie...
pusta
kuchtička, zdezda -dakujem vám...
olinka12
Receptík je pridaný do mojej KK určite ho vyskúšam. Ja tiež patrím medzi tie kuchtičky čo radšej robia všetko doma. Už mám v dome tri piecky na chleba aj pečivo si pečieme doma aspom človek vie čo do toho dá. Nie je to obchytkané ako to vidieť v obchodoch.
pusta
olinka, dakujem, tiež mám doma pekárničku a iné...ale najradšej robím klasicky ručne
marianne69
@pusta akurat som zemlicky vytiahla z rury,rozvoniava cely dom:-)muky spaldovej som dala 150g z mnozstva ,ktore si uviedla a nemala som slnecnicovy olej tak som pouzila olivovy...vonaju uzasne,chutia zrovna tak,ale musim pockat az vychladnu,lebo minule som neodolala,pojedla cerstvo upecenych dalamankov a moc slavne mi nebolo:-)))dakujem za recept,budu u nas castejsie....
pusta
marianne, to ma úprimne teší, ja tiež nesmiem ešte teplé čerstvo upečené pečivo, napriek tomu som neopdolala
pekarik
koľkomúka je schopná naviazať vody záleží od vlhkosti múky a popola .tj. ako je vymletá ,ale v tomto recepte si myslím,že 5O-55% podiell vody stáči,olivový olej do cesta myslím,že je prepych,
evanaaa
Pusta, ešte som nerobila kvások priamo do cesta, ak dám droždie do tej jamky aj s tým ostatným, tak to tak nechám - bez zamiešania - kým to nevykysne ( ten kvaások v jamke ) a až potom miesim?
marianne69
@pekarik v recepte bol napisany olej,ale mala so doma len olivovy,prepych-neprepych boli vyborne aj s nim,len sa po nich zaprasilo,urobila som 14 ks-70g zemliciek...@evanaaa ja som rovno dala drozdie do cesta bez kvasku a vykyslo fantasticky....
pusta
pekarik dakujem za vysvetlenie, užitočné nielen pre mňa
pusta
evanaaa, áno, počkáš až kvások vykysne v tej jamke a až potom miesiš. na tento zlepšovák som prišla tak, že nemám rada zbytočné riady, nevonia mi ich umývanie a osvedčil sa mi tento spôsob kvásku
pekarik
pre vyzratie kvasku je dôležitý vzduch pre kvasinky a cukor pre kvasenie,predtým sa davkovala diasta,sladová múčka,číže predsa doporučujem kvások trochu vyšlahať na boku nádoby aspoň s vidličkou,žemle obvykle sú 6O gr v surovom stave 72g-2O%prepek
cica2
veru niet nad čerstvo upečené, teplé a chrumkavé pečivo, receptík si ukladám :))
evanaaa
Pusta, aj mne sa zdá praktické využiť tú jamku v múke miesto ´dalšej nádoby, aj tak sa to musí dať dokopy.
pusta
evanaaa, ak niečo z duše nenávidím, tak je to umývanie tej nikdy nekončiacej haldy riadov
jjanosik
pekarik, a mas recept na take obycajne slane rohliky ktore som pred 30 rokmi jedaval s trescim salatom ako student v Bratislave ?
milo60
@Pusta - zdravím Vás. Před půlnoci jsem dle Vašeho receptu pekl housky (žemle). Jen jsem ještě přidal půl pytlíčku - 6g - prášku do pečiva. Housky jsou skutečně vynikající a takové nadýchané, měkoučké - jen co vychladly, hned jsem jednu namazal pomazánkou z Gervays sýru... Až jsem měl boule za ušima :-) ... Děkuji ta recept.
pusta
@milo60 , to je potešujúca správa veľmi, mne sa tiež stalo raz, že som omylom pridala okrem droždia miesto cukru do kysnutého cesta PDP a neuveríš, také fantastické cesto som hádam ešte nemala :D
viem si veľmi dobre predstaviť, aké nadýchané, +ahučké a vynikajúce žemle si mal. blahožeám.
dakujem za správu.
milo60
@pusta - "Ďakujem za pochvalu za domáce tukové žemle." - Mno... a abych Vás potěšil, tak před více jak hodinou jsem zase dle Vašeho receptu upekl "Jemné maslové bagety s ľanovými semienkami" ... opět nádherně nadýchané a měkoučké - prostě SUPER! (Škoda, že nevím, jak se sem vkládají fotky, nestydatě bych se pochlubil. :-) A to jsem před měsícem vůbec nevěděl, jak se zadělává kynuté těsto. Díky Vám a Vám podobným zkušeným "profíkům" a tomuto serveru můžeme my "amatéři" pronikat do tajů kulinářského umění. Ještě jednou děkuji za Váš recept.
milo60
@andreac - děkuji za nabízenou pomoc, nejprve se pokusím dle rád ve Vašem mailu sem vložit foto a jestli to nepůjde, tak Vám to zašlu do redakce... metelsku blesku... :-)
doloress
Moc dekuju za super recept,akorat jsem je dopekla...jeste horke ochutnala..jsou super! (taky jsem pridavala trosku Prdopece)
katarina64
Akurát som dopiekla,musím pochváliť,veľmi dobrý recept a dá sa dobre obmieňať...neodolala som a hneď som si dala s maslom a domacim džemom s marhúľ...nebeská manna




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia