Domáce tukové žemle

Domáce tukové žemle
Foto: pusta
pustaPusta, recept pridal: 23. februára 2011 14:43Ďalšie jeho recepty

Nekupujeme chlieb, ani pečivo už viac rokov. Pečiem vždy čerstvé žemle. Niet nad čerstvo upečené, teplé a chrumkavé pečivo, ktoré tak úžasne chutí s obyčajným maslom, ale aj rôzne obložené a používame aj ako prílohu k polievkam, ,šalátom, nátierkam...

Suroviny

12 ks
porcií
120
minút
príprava
15-20
minút
na 190-200 °C

Postup prípravy receptu

1

Múku preosejeme do misy, zmiešame so soľou, vyhlbime do nej jamku, do ktorej rozmrvíme droždie, pridáme cukor, zalejeme vlažnou vodou a pridáme olej. Po vykysnutí kvásku zarobíme zvyšnou vlažnu vodou hladké, nelepivé , mäkšie cesto, povrch poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme v teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 45 minút.

2

Cesto v mise znovu prepracujeme, odoberáme z neho kúsky, z ktorých dlaňami vytvarujeme guľky, sploštíme a uložíme na plech s pečiacim papierom, necháme znovu 20 minút podkysnúť a potrieme olejom.

3

Vložíme do trúby vyhriatej na 190-200 stupňov a pečieme do ružova 15-20 minút v závislosti od pečenia trúby. Na spodok trúby vkladám kastrolik s horúcou vodou. Vyberieme necháme vychladnúť. Spotreba vody je závislá od kvality múky.
Domáce tukové žemle - obrázok 3



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasoval 1 človek (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • evanaaa, 23. februára 2011 o 17:14
    Keď idem napr. do Billy, tam čerstvé pečivo krásne rozvoniava, dala by som si, ale niekto čerstvé nemôže, ako aj ja a môj muž, ani biele nie, tak sa v tej vôni len vyžívam.


  • marianne69, 23. februára 2011 o 17:30
    ...ja by som mohla aj castejsie pekavat,ako pekavam....a tieto zemlicky vyzeraju lakavo a skusim ich zamiesat zo spaldovou mukou.....a s tou vonou @evanaaa je to tazke,ten moj ma problem ist okolo chleba a rozkov,vzdy mu to vyvoniava,vtedy nesmie byt hladny:-)...cesnacky tak kraaasne rozvoniavaju....


  • sovka62, 23. februára 2011 o 18:03
    Aj ja pekávam doma,rôzne druhy chleba a pečiva, ale žemle mám zo všetkého najradšej. Pečiem ich trochu inak, aj s ražnou múkou, ale odkladám si aj tento recept, vyskúšam.


  • sovka62, 23. februára 2011 o 18:06
    @evanaaa , ani neľutuj. v Bille síce pečivo pekne rozvoniava aj vyzerá, ale s kvalitou je to poslabšie. Asi pred tromi týždňami manžel neodolal a priniesol štyri kaiserky. Vyzerali a voňali skvele, ale vnútri nič moc, akási dosť lepkavá striedka, pripadali ako zmrazené a potom dopečené. Škoda peňazí (a lacné teda nie sú!).


  • tothka, 23. februára 2011 o 20:21
    Domáce sú jednoducho tie najlepšie, ja tiež pečiem najradšej z grahamovej, či inej celozrnnej múky a @ sovka62 má pravdu v marketoch pečú kaiserky a iné pečivo z mrazených polotovarov a aj keď rozvoniavajú, nebýva to vždy to pravé orechové, preto vďaka za recept , určite vyskúšam.


  • pusta, 24. februára 2011 o 01:22
    evanaaa, nesmúť, už som piekla aj z inej múky, napr. celozrnnej, aj inej. iste sa dá aj z bezlepkovej múky a tiež sa neminuli úspechu. čo sa týka čerstvosti žemlí, skús ich dať zamraziť po vychladnutí a aj potom sú ako čerstvé, ale prakticky už čerstvé nie sú.


  • pusta, 24. februára 2011 o 01:24
    marianne, aj zo špaldovej múky sú dobré, už som z nej robila, vrelo odporúčam.


  • pusta, 24. februára 2011 o 01:28
    sovka, súhlasím s tebou, pečivo z billy je kvalitou poslabšie, z ražnej múky som piekla už chlieb, knäckebroad, ale pečivo tohto druhu ešte nie, ale aj na to príde...


  • pusta, 24. februára 2011 o 01:31
    tothka dakujem, a vdaka za info, nevedela som.


  • mariaklara, 24. februára 2011 o 01:51
    Rada pečiem z kysnutého cesta, podobné som sem dávala, porovnaj, pod názvom mini hamburgery. Skúsim aj tvoje.


  • kuchticka, 24. februára 2011 o 05:32
    Ja peciem doma zemlicky, i chlieb a pridavam tiez muku raznu i celozrnnu, rozne semienka. Uz som piekla i chlieb z rozmarinom namiesto kminu. Ten pekne vonia i chuti. @pusta , tie tvoje zemlicky su pekne. (-:


  • zdezda, 24. februára 2011 o 06:49
    odkladám rcp, lebo tiež rada pečiem pečivo doma, ja mám rada z celozrnnej alebo chlebovej múky, no môj muž má rád len takéto, tukové a z bielej múky, tak mu určite, vďaka tebe , ulahodím :-)


  • andrea77, 24. februára 2011 o 10:06
    kiež by boli aj tie bezlepkové také chutné !


  • pusta, 24. februára 2011 o 10:10
    mariaklara, nepoznala som, páčia sa mi,uý ich mám v mojrj kuchárke a dakujem


  • pusta, 24. februára 2011 o 10:15
    andrea, garantujem ti, že ak by si predtým nepoznala pečivo z bielej múky, považovala by si za najlepšie práve pečivo bezlepkové, podstatné je však zo zdravotného hľadiska pre odkázaných, že sa bezlepkové pečivo pečie...


  • pusta, 24. februára 2011 o 10:17
    kuchtička, zdezda -dakujem vám...


  • olinka12, 24. februára 2011 o 11:46
    Receptík je pridaný do mojej KK určite ho vyskúšam. Ja tiež patrím medzi tie kuchtičky čo radšej robia všetko doma. Už mám v dome tri piecky na chleba aj pečivo si pečieme doma aspom človek vie čo do toho dá. Nie je to obchytkané ako to vidieť v obchodoch.


  • pusta, 24. februára 2011 o 12:59
    olinka, dakujem, tiež mám doma pekárničku a iné...ale najradšej robím klasicky ručne


  • marianne69, 24. februára 2011 o 13:56
    @pusta akurat som zemlicky vytiahla z rury,rozvoniava cely dom:-)muky spaldovej som dala 150g z mnozstva ,ktore si uviedla a nemala som slnecnicovy olej tak som pouzila olivovy...vonaju uzasne,chutia zrovna tak,ale musim pockat az vychladnu,lebo minule som neodolala,pojedla cerstvo upecenych dalamankov a moc slavne mi nebolo:-)))dakujem za recept,budu u nas castejsie....


  • pusta, 24. februára 2011 o 15:42
    marianne, to ma úprimne teší, ja tiež nesmiem ešte teplé čerstvo upečené pečivo, napriek tomu som neopdolala


  • pekarik, 24. februára 2011 o 17:09
    koľkomúka je schopná naviazať vody záleží od vlhkosti múky a popola .tj. ako je vymletá ,ale v tomto recepte si myslím,že 5O-55% podiell vody stáči,olivový olej do cesta myslím,že je prepych,


  • evanaaa, 24. februára 2011 o 17:18
    Pusta, ešte som nerobila kvások priamo do cesta, ak dám droždie do tej jamky aj s tým ostatným, tak to tak nechám - bez zamiešania - kým to nevykysne ( ten kvaások v jamke ) a až potom miesim?


  • marianne69, 24. februára 2011 o 18:03
    @pekarik v recepte bol napisany olej,ale mala so doma len olivovy,prepych-neprepych boli vyborne aj s nim,len sa po nich zaprasilo,urobila som 14 ks-70g zemliciek...@evanaaa ja som rovno dala drozdie do cesta bez kvasku a vykyslo fantasticky....


  • pusta, 24. februára 2011 o 18:07
    pekarik dakujem za vysvetlenie, užitočné nielen pre mňa


  • pusta, 24. februára 2011 o 18:12
    evanaaa, áno, počkáš až kvások vykysne v tej jamke a až potom miesiš. na tento zlepšovák som prišla tak, že nemám rada zbytočné riady, nevonia mi ich umývanie a osvedčil sa mi tento spôsob kvásku


  • pekarik, 24. februára 2011 o 18:57
    pre vyzratie kvasku je dôležitý vzduch pre kvasinky a cukor pre kvasenie,predtým sa davkovala diasta,sladová múčka,číže predsa doporučujem kvások trochu vyšlahať na boku nádoby aspoň s vidličkou,žemle obvykle sú 6O gr v surovom stave 72g-2O%prepek


  • cica2, 24. februára 2011 o 23:26
    veru niet nad čerstvo upečené, teplé a chrumkavé pečivo, receptík si ukladám :))


  • pusta, 25. februára 2011 o 18:19
    pekarik, dakujem za cennú radu


  • evanaaa, 25. februára 2011 o 20:48
    Pusta, aj mne sa zdá praktické využiť tú jamku v múke miesto ´dalšej nádoby, aj tak sa to musí dať dokopy.


  • pusta, 27. februára 2011 o 17:32
    evanaaa, ak niečo z duše nenávidím, tak je to umývanie tej nikdy nekončiacej haldy riadov


  • jjanosik, 12. februára 2012 o 03:18
    pekarik, a mas recept na take obycajne slane rohliky ktore som pred 30 rokmi jedaval s trescim salatom ako student v Bratislave ?


  • milo60, 29. septembra 2013 o 00:18
    @Pusta - zdravím Vás. Před půlnoci jsem dle Vašeho receptu pekl housky (žemle). Jen jsem ještě přidal půl pytlíčku - 6g - prášku do pečiva. Housky jsou skutečně vynikající a takové nadýchané, měkoučké - jen co vychladly, hned jsem jednu namazal pomazánkou z Gervays sýru... Až jsem měl boule za ušima :-) ... Děkuji ta recept.


  • pusta, 29. septembra 2013 o 07:53
    @milo60 , to je potešujúca správa veľmi, mne sa tiež stalo raz, že som omylom pridala okrem droždia miesto cukru do kysnutého cesta PDP a neuveríš, také fantastické cesto som hádam ešte nemala :D
    viem si veľmi dobre predstaviť, aké nadýchané, +ahučké a vynikajúce žemle si mal. blahožeám.
    dakujem za správu.


  • milo60, 5. októbra 2013 o 05:31
    @pusta - "Ďakujem za pochvalu za domáce tukové žemle." - Mno... a abych Vás potěšil, tak před více jak hodinou jsem zase dle Vašeho receptu upekl "Jemné maslové bagety s ľanovými semienkami" ... opět nádherně nadýchané a měkoučké - prostě SUPER! (Škoda, že nevím, jak se sem vkládají fotky, nestydatě bych se pochlubil. :-) A to jsem před měsícem vůbec nevěděl, jak se zadělává kynuté těsto. Díky Vám a Vám podobným zkušeným "profíkům" a tomuto serveru můžeme my "amatéři" pronikat do tajů kulinářského umění. Ještě jednou děkuji za Váš recept.


  • andreac, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 5. októbra 2013 o 09:22
    @milo60 , pošlite mi fotku, ktorú chcete vložiť ku svojmu komentáru, na e-mailovú adresu andrea@varecha.sk.


  • milo60, 5. októbra 2013 o 12:42
    @andreac - děkuji za nabízenou pomoc, nejprve se pokusím dle rád ve Vašem mailu sem vložit foto a jestli to nepůjde, tak Vám to zašlu do redakce... metelsku blesku... :-)


  • andreac, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 5. októbra 2013 o 12:50
    @milo60 , tak držím palce. Tu je ešte zopár diskusií na tému vkladania obrázka ku komentáru:
    » varecha.pravda.sk/diskusie/fotky/5225-forum.html...

    » varecha.pravda.sk/diskusie/ako-pridat-ku-komentaru-fotku-...



  • doloress, 7. mája 2014 o 16:07
    Moc dekuju za super recept,akorat jsem je dopekla...jeste horke ochutnala..jsou super! (taky jsem pridavala trosku Prdopece)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Nebojte sa byliniek
Vy starší, len si spomeňte. Akými bylinkami voňala vaša záhrada pred polstoročím? Aké čerstvé rastlinky sa vtedy používali vo vašej kuchyni?

Slovenské gastronomické poklady
(2. časť)

Poznáte Zaručené tradičné špeciality zo Slovenska? Obohacujú náš každodenný jedálny lístok, no vieme o nich málo. Prečítajte si zaujímavosti o týchto potravinách.

Bonduelle Vapeur, zelenina upravená na pare!
- Inzercia -
Zelenina pri skladovaní stráca vitamíny. BONDUELLE Vapeur je skvelou voľbou pre tých z vás, ktorí chcú mať kvalitnú a chrumkavú zeleninu vždy po ruke.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 18/2015: Poklady slovenskej kuchyne Poklady slovenskej kuchyne
Časopis Varecha vo štvrtok 30. apríla v denníku Pravda.


TOPlist