Domáce špaldové tortilla placky

Autor receptu: timeforacake

Úžasne jednoduché ´wrapy´, do ktorých môžete zabaliť všetko, čo dom dá. Chrumkavú zeleninu, štipľavé fazuľky, avokádo, špenátové listy, cesnakový dresing, arašidovú omáčku..alebo si do placky zabaľte banán, potrite sezamovým maslom tahini/arašidovým maslom/domácou nutellou a úžasný a výživný snack máte pred sebou skôr, ako by ste otvorili ten balík lupienkov na stole. :) (Recept na arašidovú omáčku nájdete u mňa na blogu: www.mygreenwonders.blogspot.com)

Suroviny

Postup

  1. V mise si spolu zmiešame múku a soľ. Pridáme olivový olej a 1/3 šálky vody. Rukami si vypracujeme jemné a nelepivé cesto. Ak sa cesto nebude chcieť pekne spojiť, pomaly pridávajte vodu - kvapku po kvapke. Ak je naopak cesto lepivé, tak ho podsypte múkou. Chcete pracovať s jemným a vláčnym cestom. Ak používate len špaldovú múku celozrnnú, s cestom sa bude trošku ťažsie pracovať, ale na chuti to vôbec neuberie! :)
  2. Rozpáľte si panvicu na vysokú teplotu. Cesto si rozdeľte na cca 5 rovnakých dielov. Každý dielik vyformujte do guličky. Pracovnú dosku si jemne poprášte múkou a postupne všetky guličky cesta rozvaľkajte valčekom na čo najtenšie placky.
  3. Keď je panvica horúca, jemne na ňu položte tortillu, opekajte na sucho asi 1 minútu. Tortillu otočte a opečte aj na druhej strane-na tortille by sa mali začať vytvárať bubliny. Neopekajte ich ale príliš dlho, potom by vám vaše placky mohli úplne oschnúť a len ťažko by sa vám dali ohýbať. Pokračujte s opekaním, dokým nespotrebujete všetko cesto. Teplé tortilla placky skladujte v ľanovej utierke a podávajte čo najrýchlejšie; najlepšie kým su ešte pekne čerstvé a teplé.
  4. Ak vám nejaké tortilly zvýšia, možete ich po dobu pár dní nechať na kuchynskej doske ´stvrdnúť´ a vychutnať si ich ako tortilla chipsy s vaším obľúbeným dipom. Dobrú chuť! :)