Domáce slané palice

Autor receptu: ceresnicka1

Recept som dostala od kamarátky potom,ako sme tieto palice ochutnali. Ona ich vraj pečie každý víkend. U nás by sa tiež minuli,len mne sa akosi nechce. Ale na výnimočné akcie a príležitosti sa to skutočne oplatí. Hlavne tam,kde je niečo dobré na vypitie...ako víno a pivko.

10 minút
príprava
15-20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Všetko si zmiešame v jednej miske. Ak máme čerstvé kvasnice rozmiešame v časti vody s cukrom,ak sušené nasypeme rovno do misky. Môžeme použiť aj pekárničku,ale ja som dnes robila z dvoch dávok,tak by mi to tam nevošlo. Urobíme hutné cesto. A necháme aspoň 45 min vykysnúť.
  2. Vykysnuté cesto rozdelíme na viac častí.
  3. Dnes som ho rozdelila na 6 častí,lebo mám 3 plechy,ktoré dávam naraz do rúry.
  4. Každé cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5cm a rozkrájame na pásiky hrubé 2cm. V podstate by sa v tejto fáze dalo všelijako improvizovať.
  5. Každý pásik špirálovite stočíme a uložíme na suchý plech poprípade na silikónovú podložku na pečenie. Robíme to tak,že pásik rolujeme jednou rukou jedným smerom a druhou opačne proti sebe.Ťažko sa to takto vysvetľuje,urobte si vlastný návod podľa obrázku.
  6. Potom všetky potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme hrubozrnnou soľou. Posýpať môžete aj napr.sezamom,ale potom doporučujem pridať soľ do cesta.
  7. Dáme piecť do rozohriatej rúry na 200 C. Ja dávam všetky plechy naraz na rýchlovzdušný ohrev. Ale po čase treba plechy poprehadzovať a pootáčať,aby boli upečené rovnomerne.
  8. A potom už len striehnuť,aby neprihoreli,čas je asi 15-20min maximálne. Upečte si ,ako kto máte radi,sú dobré aj chrumkavé aj menej. A najlepšie sú buď v deň pečenia-vo vnútri mäkkučké na povrchu chrumkavé,alebo potom aspoň dva dni po upečení,keď dokonale stvrdnú. Ale u nás to nestihnú.