Domáce rezance fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 26. júla 2010
Domáce rezance (fotorecept)
Foto: tatranka

Ak máme nejaký sviatočný deň,naše menu sa nezaobíde bez dobrej kuracej polievočky.No do nej patria domáce rezance.Robím ich naozaj len sviatočne.Ináč používam kúpené.Veď je Zobraziť celý popisAk máme nejaký sviatočný deň,naše menu sa nezaobíde bez dobrej kuracej polievočky.No do nej patria domáce rezance.Robím ich naozaj len sviatočne.Ináč používam kúpené.Veď je to veľmi praktické.

45 minút
príprava

Suroviny

300  g
1  ks
štipka
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Múku s vajíčkom a štipkou soli spracujem a necham odpočinúť prikryté asi 15 minút.Cesto nech je radšej tvrdšie,ako mäkké.Potom ho na tenko vyvaľkám a nechám na utierke obsušiť.

    Domáce rezance (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Prenesiem ho opäť na dosku.Pomúčim ho a stočím do ruličky.Robievala tak moja svokra.Páčili sa mi chutné dlhé rezance v polievke.Robím tak aj ja.

    Domáce rezance (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Takto stočené cesto rozdelím na polovicu a na tenké rezančeky ho rozkrájam a ešte nechám presušiť.

    Domáce rezance (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takéto presušené cesto zavarím do posolenej vody,s kvapkou oleja.Nechám ich prevariť 6 minút. Prepláchnem ich cez sitko vlažnou vodou.Sú pripravené na podávanie.

    Domáce rezance (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Verte mi,že ráz za čas táto príprava stojí za to a polievočka je akási sviatočnejšia.

    Domáce rezance (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

elisticka

Martuška aj ty si mi svojim receptíkom pripomenula mladosť.-)))so sestrou sme sa vždy pretekali kto ich bude robiť a dnes sa mi to už nechce ale takymto sposobom to určite vyskúšam je to zaujímavé krajanie.ja som rozrezala asi na 7cm pasiky uložila na seba pokrajala tenučko.-))a konce sme opiekli na sporaku:-)))
gittka
ja takto robievam domáce slížiky,ale bez vody.do múky dám domáce vajíčka a cesto zarobím len s vajíčkami.tiež ich rozvalkám na tenúčko,trochu obschnú a potom so strojčekom pokrájam na tenučké slížiky.rozložím na papier a nechám dobre vyschnúť.dobre vyschnuté vzdržia aj3 mesiace,pravdaže ak sa zatial nezjedia!a polievka s nimi je fakt sviatočnejšia!
tatranka
@gittka nie som ja nejaká preborníčka v rezančekoch,no zaradila som ich pre to,že vždy keď som zaradila domáce rezance,všetci za stolom pochvaľovali a vedelo sa,že je to akési slávnostnejšie.
Dodnes je to tak.Teraz už zase vnuci cítia,že je sviatok a babi robila domáce rezance.
tatranka
Eliška sú určite aj lepšie aj krajšie aj tenšie rezančeky.No mne sa rátali tieto od mojej svokry stočené do ruličky.Skús,uvidíš,že aj tebe sa to bude páčiť.
tinca
@tatranka presne ako od mojej maminky, pamätám si keď ma ich učila krájať, tak som mala aj nehty obkrájané. Ale ja už len kupované,mám vytypované jedny, ktoré sú ako od maminy.
alexdidi
Niekedy som robievala často, lebo k dobrej slepačej polievke sa mi to veľmi rátalo, až kým mi deti nezahlásili, že chcú také šmykľavé ako v školskej jedálni....to boli ešte malé...teraz už majú iný názor na domáce rezance, takže príležitostne ich robím, tiež bez vody a z viac vajec a krájam tak ako elisticka, i keď už som krájala aj tak ako ty, ale horšie sa jedia také dlhé...taká polievka z domácej žltučkej sliepky s domácimi rezancami z domácich vajec, tak to teda je pochúťka...a tá vôňa....
klaura
Moja starká vyrábala skížiky pre celú rodinu ... žltučké, domáce ... nemali chybu ... starkej už niet a slížiky si kupujem ... ďakujem za pripomenutie ... :) a slížikovú polievku servírujem presne ako ty, najskôr zvlášť uvarené slíže a do toho horúcu, skoro vriacu polievku ...
marienka44
Ja tiez robim bez vody /ved sa idu susit, tak naco voda/ a soli, lebo ta je hygroskopicka, t.j. viaze vodu a rezanceky vlhnu. Potom sa varia v slanej vode, pripadne s pridavkom soli. Netreba sol ani vodu! Ja mam na to strojcek kupeny za "komunistov". Nesmie sa umyvat vodou, lebo by sa zatupil. Len vyfukam zbytkovu muku a odlozim do krabicky.
Pri valkani cesta si pomaham, ze posypam hladkou mukou povrch cesta, potom sa da na tensie vyvalkat cesto.
tatranka
@marienka44 myslím,že ani svokra ani mamka nedávali vodu.No mne sa ľahšie a na tenšie vyvaľká.Nechám dlhšie sušiť.V tom nie je problém.A mne sa páve páčia tie dlhšie rezančeky.Skús.
stefani11
Ja tiež občas ,keď sú sviatky ,alebo iná oslava robím domáce rezance,bez vody,len múku a vajíčko,voľakedy som ich krájala ručne,ale teraz krájam na strojčeku a potom usuším,robím ich viac,aby som mala na dlhšie.
janger
Mila @tatranka , ked som videla tie obrazky, tak mi to strasne pripomenulo detstvo a moju babku. A veru zacnelo sa mi....Ona robila casto domace sliziky, a ake paradne! Tenucke do polievky, hrubsie na makove slize, stvorcekove...A tak rychlo jej to islo, ze som sa vzdy cudovala, ze sa neporezie! Dakujem za recept, ale aj za spomienku...
hortenzia51
tak taketo rezace som vaľkala už ako 16- ročná,,, mama nás vždy napominala-dobrá gazdinka si cesto na rezance sama urobi, a je to pravda.Chutia lepšie ako tie z obchodu...ale aj ja ich občas kupujem ako ostatné ,ale len svoju obľubenú značku----
babav
@tatranka , obdivujem tvoju trpezlivost a sikovnost.Varim a peciem velmi rada ,ale domace sliziky nerobim.Moja mama ich vedela nakrajat na tenucko ako nite ,zvlast do slepacej polievky.Vdaka za pripomienku!
sovka62
My sme rozlišovali "slížiky" a "slíže". Slížiky z múky a vajec, na tenučko nakrájané sa mohli zavariť hneď do polievky, alebo usušiť do zásoby. Slíže sa miesili aj s vodou a ovárali sa v osolenej vode a na tanier sa kládli ako prvé, k nim zeleninka, mäsko a vriaca polievka. Takže Tatranka spravila slíže a mne sa sliny zbiehajú, lebo takto sme jedávali polievku každú nedeľu, otec slížiky nemal rád. Ústupok spravil len na výročité sviatky, svadby, promócie a pod. A na záver sa priznám, že slížiky spravím bez problémov, ale také slíže ako Tatranka veru uvariť neviem. Vždy to zamiesim tvrdé ako kameň a potom sa mi to nedá poriadne rozvaľkať a slabo rozvaľkané slíže sú tvrdé. Takže tých Tatrankiných by som si dala......
tatranka
@sovka62 moja milá priateľ
ka na vareche.Ty si vlastne urobila súhrn mojich obyčajných rezancov tak bravúrne,že som celkom namyslená.
No čo je fakt,že ani tie moje slížiky nezamením za nijaké kúpne.
@janger tiež som rada,že si pripomenula svoje detstvo,na čo stačili domáce rezance.Som ozaj rada.
jerica
@tatranka pripomenula si mi môj recept na domáce rezance (viď moje recepty) som rada , že nie som sama na vareche čo má recept s takými slížikami , nie je nad vlastný výrobok , ešte keď je z domácich vajíčok. :-)) Malý oznam pre Teba , keď dodržíš presne recept na čalamádu , tá Ti vydrží biela a chrumkavá , len či vydrží , lebo ty si super gazdiná a verím , že u vás sa len tak zapráši za Tvojimi jedlami.
tatranka
@jerica pozrela som si tvoje priam ukážkové rezance a zároveň šikovnosť kuchára úmelca.Domáce rezance,jednoducho vo mne evokujú domácu pohodu moju mladosť,rodičov,ktorých už nemám.
marika33
veru aj ja ich občas urobim , chuti to lepšie ako kupene
jerica
@tatranka , pomaly postupne si prechádzam recepty , prišla som po tento Tvoj receptík , odpovedala si na moju ponuku moje rezance, musím Ti pvedať , mne veľmi chýbajú rodičia ,(ale to asi každému) veľmi sme si rozumeli , mama s babkami boli perfektné kuchárky, myslím si že sa na mňa dosť z ich umenia pri sporáku nalepilo , ja si veľmi rada spravím doma rezance , dokonca keď mám chuť na rezance do polievky , nemám problém si ich spraviť hoci aj len z jedného vajíčka.Cestoviny kupujem len také ktoré neviem spraviť. Prajem k sviatkom úprimné stíšenie sa nad miestom odpočinku našich blízkych . Je to čas kde aj srdce mäkne a oko slzou vlhne. J&J
marianne69
....tak som @tatranka robila rezance podla Teba a boli vyborne, zo spaldovej muky a bazalky...ale rozvalkane cesto som stocila podla tvojho receptu a je to vynikajuci napad,uz budem tak robit:-)dakujem za dobry napad....
99denisa99
Dnes som robila kuraciu polievku a zistila som,že nemám slížiky.Tak som prvý krát skúsila domáce podľa vášho receptu.Sú výborné.Pripomenulo mi to detstvo,keď mama váľala tiež domáce slížiky.Určite je praktickejšie ich kúpiť.Ale tieto domáce nemajú chybu.Ďakujem a pochybujem,že budem slížiky kupovať.
tatranka
@99denisa99 som rada,že mladá žienka zvolí tú namáhavejšiu estu.No pre výsledok sa to oplatí.Domáce rezance robím už len na sviatočné dni.Ináč si tiež kupujem hotové.Pokiaľ sa ti páčili,teším sa.
jojo13
práve pred pár týždňami som sa rozhodol ,že vyskúšam robiť rezance.Tie prvé boli trochu hrubé,ale teraz som vyskúšal tento recept. Verím , že budú dobré rezančeky.Poradíte mi ako ich krájať aby sa nezlepili v reze ?Mne sa totiž pri krájaní polepili a musel som ich po jednom rozdeľovať.
tatranka
@jojo13 cesto p vyvaľkaní musíš dobre pomúčiť a nechať presušiť.Potom sa ti nepolepia.
berino
Vzdy mam rezance od mami ! A teraz skusam sama ! Dakujem boli vinikajuce ! Ako od mami !
tatranka
@berino .Teším sa,že si spokojná.Niet nad domáce rezance.Keď mám trochu voľna a tiež chuť,robím si rezance a iné cestoviny do zásoby.No nie veľa.
alex100
Dnes som robil prvý krát domáce rezance. Boli super.
tatranka
@alex100 Som milo prekvapená,že v dnešnej dobe,ty mladý muž, si sa pustil do domácich rezancov.Chválim a teším sa,že sa ti vydarili.Ináč vravím,do chutného domáceho, buď hovädzieho ,alebo kuracieho vývaru,patria domáce rezance.Je to koruna dobrej chuti.
kleopatravii
asi 2 roky dozadu ma recept na domáce rezance naučila stará mama. tiež rozlišujeme na "slížiky" a "slíže" len tie naše slíže sú trochu hrubšie ako tieto na obrázku. ale poradila mi ešte niečo, aby tie slíže boli úplne naj.
po tom ovarení ich dávam do mise bez premytia a premiešam ich s lyžicou sadla. a kým ich stihnem podávať, časť tých teplučkých osadlovaných slížov mi vždy záhadne zmizne :-)
inak ani ja ich často nerobím, ale dnes ich urobím ako prekvapko pre maminu. domácim slížom sa žiadne kupované nevyrovnajú
varenicka
Veľmi dobrý recept, ja som si trošku pozmenila s krájaním rezancou ! Ale inač veľmi dobré !!!!!!!
varenicka
Robila som ich 1. raz podľa tvojho receptu boli úžasne každý ich chválil !!!!!
magnifica
taku polievocku by som si hned dala !!! krasne stolovanie, manzel si pri tebe urcite pochuti !!!