Domáce rezance aj do kapustnice :-)

marcy - fotkamarcy, 5. januára 2012
Domáce rezance aj do kapustnice :-)
Foto: marcy

rada robím svoje cesto,lebo nám chutí a ja robím s radosťou. Mám 5 sestier,krájali sme aj na svatby,tam som sa zaškolila....teraz je to relax,radšej Zobraziť celý popisrada robím svoje cesto,lebo nám chutí a ja robím s radosťou. Mám 5 sestier,krájali sme aj na svatby,tam som sa zaškolila....teraz je to relax,radšej domáce cesto ako telka :o)

8 šálky
porcií
1 hod. minút
príprava
4-5 min. minút
tepelná úprava

Suroviny

3 ,mávam domáce
podľa potreby
kvapka
 štipka




Postup

  1. 1

    Zásadne robím v miske,najprv vyšľahám vidličkou vajíčka so soľou a olejom.Potom pridávam múku,kým sa mi neodlepuje od misky.Z troch vajec si rozdelím cesto na tri bochníčky.Podsypujem potom hrubou múkou.

    Domáce rezance aj do kapustnice :-) - obrázok 1
  2. 2

    Nechám na utierke vysušiť asi hodinku.Dobre posypem múkou,prehnem cesto a porežem na pásiky

    Domáce rezance aj do kapustnice :-) - obrázok 2
  3. 3

    Do kapustnice krájam širšie rezance,do kuracej,či hovädzej polievky tenšie rezance :)

    Domáce rezance aj do kapustnice :-) - obrázok 3
  4. 4

    do kapustnice

    Domáce rezance aj do kapustnice :-) - obrázok 4

Diskusia k receptu

klaura
niet nad domáce slížiky ... nabudúce pridám kvapku oliv.oleja ... podľa teba ...
kuchticka
@marcy , ja som si robievala domace nudlicky (po cesku) do vsetkych polievok a tiez dopredu nasusila a mala pripravene na dovolenku pod stanom, kde sa mi naramne hodily, lebo som varievala na dvojhorakovom plynovom varici skoro vsetko. Teraz iich uz nerobim, lebo nemam hrubu muku, ale raz skusim iba z hladkej. Ked som chcela nudlicky nasusit dopredu nikdy som nedavala sol do cesta, lebo by zvlhly.
alexdidi
Áno,@kuchticka ,máš pravdu,že do cesta na dlhodobejšie uskladnenie sa nesmie dávať soľ.Viem to z vlastnej skúsenosti,keď som to ešte nevedela,veľmi dávno.Keďže rada zdobím vajíčka na Veľkú noc,mám po vyfúknutí dosť vajíčok na cesto a tak som si narobila mnoho rôznych domácich cestovín a všetko som potom vyhodila,lebo zvhlhli a potom ich chytila pleseň.Nuž,na vlastných chybách sa učíme najlepšie:nikdy na to nezabudneme.
mamatata2
Krásne ich máš, ši veľmi šikovná. Mne sa nedaria,ale bolo by dobré vedieť to.
babkamt
Si moja krvná skupina. Aj ja patrím k tým , ktoré majú rady domáce cestoviny. Majú lepšiu chuť ako tie kúpené. No klamala by som , keby som tvrdila , že v špajzy by si nenašla aj tie kúpené. Kupujem vretienka.
hubata
Hihi.... už som sama tak som lenivá robiť si slížiky (tenké) a rezance (hrubé), takže kupujem hotové cestoviny. Ale do záhoráckej fazule nedávam kupované, lebo by som ju urazila. Vytiahnem dosku a makám. Len ma trošku prekvapil ten olej ..... usušia sa potom dobre?
marcy
olejom iba pokrstím,dôraz dávam na vyhnietenie cesta,aby sa netrhalo,ale aby nebolo veľmi tuhé....doma sme robili klasiku bazén z múky a do stredu vajíčka,no nejak som stresovala pri újdení masy a škrabkanie dosky ma tiež nebavilo.....každopádne predídem prekvapeniu,kedy z kupných rezancov môže rýchlo vzniknúť magľajz podobný lepidlu...ďakujem za odozvu :))
marcy
usušia sa dobre,hlavne tenké cesto a podsypávať hrubou múkou
marikafil
Tak skúsim aj ja s kvapkou oleja, uvidíme, čo to spraví. AJ keď ja na vaľkanie aj krájanie s úspechom používam strojček. A najradšej robím tie tenké - dávam aj trošku soli, lebo robievam len zo 4 vajec a to nie je nadlho. Dcéra má rada plný tanier slížikov a pár lyžíc polievky, skrátka aby tam skoro lyžica stála. Z kupovaných cestovín máme výlučne vretienka.
zdenka1009
No keby nebolo v dnešnej dobe dostať v obchodoch tenučké rezance,aj ja by som vedela si narobiť cestoviny, ale už som lenivá. Keď som pomáhala mame v kuchyni,prvé som sa naučila robiť rezance do polievky. Teraz už kupované.
olinka12
Rezančeky sú pekné aj u nás sa používajú len domáce rezance ale olej som nikdy nedávala vravelo sa, že vtedy tak dobre nevyschnú. Teraz mám narobené aj do zásoby ale na budúce skúsim pridať aj pár kvapiek oleja.
kata50
Ten olej do cesta je naozaj dobrý nápad. Cesto po odpočinutí je vláčne, dobre sa vaľká a netrhá sa. A aj dobre vyschne. Na 2 vajíčka dávam nie plnú 1PL oleja.
zdezda
áááááno, aj ja takéto robievam, no nie do kapustnice ale do fazuľovice, tak ako hubata :-), niťovky robím pomocou strojčeka, kúpeného ešte v MĽR, teraz Maďarsko :-)
astheart
Nedávám olej, dávám kousek másla. Ale jen opravdu kousek...
mamimna
Rezancové cesto sa dá dobre vymiesiť v domácej pekárničke. Ja v nej robím aj cesto na ťahanú štrúdľu. Štipku soli pridávam vždy a zatiaľ nikdy nesplesniveli, ale možno je to pre to, že nestihli.
turistka
Práve kvôli domácim rezancom som si klikla stránku a našla som práve to. čo som sa chcela opýtať, či do cesta pridáte i trošku oleja, nikdy som ho nepridávala, robím vždy z 10 vajec, ale to preto, aby som nakrájala niťovky, šiflíčky, či široké rezance, cesto robím deň dopredu, zabalím do namúčenej potravinárskej folie, dám do chladničky, tam sa pekne vajcia s múkou skamarátia a potom krájam na mlynčeku.
babinka
ja robievam aj s olejom, ale hlavne z hladkej muky a bez soli. A podsypavam tiez iba hladkou mukou, lahko sa vysusia (asi preto, ze tu mame akusi priteplu zimu a v chodbe, kde ich dosusujem je ako v saune)
jozka2
ked som bola doma nebabrala som sa s rezancami kolko krat som potrebovala a spina od muky v celej kuchyni,narobila som naraz rezance zo 40 vajocok,pomahala mi moja mamka,ked uz ona nemohla tak prisla obcas sestra,vacsinou sama.Robila som cesto z dvoch vajicok,2 PL vody.Na kazde vajicko 1 PL vody,cesto zo samych vajicok sa lepi na ruky ak sa prida voda vyhnetie sa prekrasne,po vymieseni som z toho urobila 2 cesta,boli to velke kolesa ako papier tenke,nechala som ich zaschynat na obruse a zamiesila dalsie a tak to pokracovalo,stale som kontrolovala ci je cesto spravne zaschnute,nesmie byt vyschnute ani vlhke take medzi tym hned so krajala na tenucko ako tvoje,ked moja vnucka bola malicka mala do polievocky babkine rezance ktore bolo problem nie urobit ale previest do Viedne,moja vnucula je dnes na pravnickej fakulte o hlavu vyssia ako ja.Ked ma pride navstivit babka robi domace rezance aj dnes,pomaly polievku musim skryt aby jej nebolozle lebo si nenalozi do taniera ale rovno do porcelanovej misky.
jozka2
olej do cesta?!na dlhsie skladovanie?skus 1 PL vody,krasne sa vyvalka,krasne schne ked som urobila 6 cesta to prve som musela zacat krajat,krajala som rucne velmi,velmi tenucko,polozaschnute sa prekrasne kraja,len nesmu zaschnut okraje,treba stale kontrolovat podla teploty v kuchyni.
jozka2
sorry,ze sa znovu vraciam,olej je dobre pridat do cesta na pirohu a nechat postat aby nabotnala muka.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia