Domáce pivo fotorecept

miskin - bez fotkymiskin, 9. decembra 2014
Domáce pivo (fotorecept)
Foto: miskin

Zdravím varecháči,veľmi mi chutia Vaše recepty tak prídam aj ten svoj.Viem že vačšina z Vás na to nebude mať podmienky,ale aspoň Vám priblížim ako Zobraziť celý popisZdravím varecháči,veľmi mi chutia Vaše recepty tak prídam aj ten svoj.Viem že vačšina z Vás na to nebude mať podmienky,ale aspoň Vám priblížim ako sa take chutné a zdravé pivo dá uvariť doma a možno niekoho recept zaujme a skúsi si vyrobiť svoje vlastné nefiltrované,nepasterizované pivko.Podľa tohto receptu varím už pár rokov.Tmavé varievam vždy na Vianoce:-)Nech sa páči,domáci tmavý ležiak varený na dva rmuty.

Suroviny

3000 g
800 g
500 g
100 g
100 g
11,5 g
50 g
20 g
32 l




Postup

  1. 1

    na výrobu potrebujeme tieto pomocky bez ktorých to jednoducho nejde:potrebné suroviny ktoré zakúpite na e-shopoch(farmarik.sk,svojepivo.sk,vasepivo.cz atd.),dva hrnce na min.30L a 20L,mlynček na zomletie jačmeňa(dá sa kúpiť už namletý),varechu,váhu,gázu popripade čistú utierku na cedenie a filtrovanie,1L odmerku,cukromer,teplomer najlepšie digitálny ale dá sa to aj 100 stupňovým na zaváranie,a dve rovnaké veľké potravinárske nádoby(ja mám 50L) ktoré kúpite v domácich potrebách+plastový kohútik,chladnú miestnosť a ľadničku,poprípade pivnicu.Neodporúčam variť v kuchyni pokial Vám je partnerský život milý :-)

    Domáce pivo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    navážime slad..ja z 4,5kg sladu urobím 23L dvánásť stupňového piva,základ ležiaku českého typu tvorí slad plzeňský,pražením získava jačmeň roznu farbu a voňu a vznikaju,karamelové,čokoládove a iné rozne druhy ktoré tvoria "telo" výsledného produktu.Výborne pivo urobíme napr len z čistého plzeňského sladu(4,5kg) no netreba sa báť roznych kombinácii,vysledok bude vždy piteľný :-) navážený slad zomelieme,pozor nie však na múku,správne by sa mal len jemne akoby rozpučiť,pretože sa nám bude zle cediť.V začiatkoch som mlel mlynčekom na maso(aj tak sa pivo podarilo) :-)

    Domáce pivo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    tu už máme zomletý slad

    Domáce pivo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    do 30L hrnca si nalejeme 18L vody,táto voda by mala byť čistá a hlavne nezávadná,ja používam z lesného prameňa ktorý vyteká neďaleko,ale može byť aj tá z mestského vodovodu(dobre ju nechať odstáť pretože je chlorováná)

    Domáce pivo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    vodu ohrejeme na 38-39 stupňov celzia,sem tam premiešame pretože teploty su rozne,vypneme sporák..

    Domáce pivo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    nasypeme pomletý slad a riadne premiešame

    Domáce pivo (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ide vlastne o namáčanie sladu a nasiaknutie vodou takz. "vystierka" ponecháme 20 min. pri stálej teplote 38-39 stupňov,občas premiešame a zmeriame teplotu,pokial klesne pod 37 stupňov tak za stáleho miešania opať dohrejeme na 38 stupňov a vypneme sporák,ale z vlastnej skusenosti teplota pri takomto objeme vody klesá veľmi pomaly za tých 20 minut cca jeden stupeň čiže nie je nutné dohrievať(len keby náhodou)

    Domáce pivo (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    po 20 minútach(z predošlého bodu) za stáleho miešania teplotu zvyšujeme na 51-53 stupňov celzia , vypneme sporák a 20 minút pri tejto teplote ponecháme a sem-tam premiešame(ak rýchlejšie chladne opať na túto teplotu dohrievame),tieto kroky je treba robiť poctivo lebo pri každej teplote dochádza k určitým reakciám.Výsledok Vás určite odmení za trpezlivosť :-)

    Domáce pivo (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    tak a možeme ísť "rmutovať" :-) hrniec s potencionálnym pivkom odložíme vedľa,zoberieme 1L odmerku a prelejeme 7L do druhého hrnca(snažte sa naberať aj ten usadený jačmeň na spodu hrnca,proste takú hustú kašičku:)

    Domáce pivo (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    hrniec kde sme preliali 7 litrov dáme na sporák,ten druhý treba zakryť až nám zbytočne nechladne.Toto voláme "rmut"

    Domáce pivo (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    rmut ohrievame za stáleho miešania na teplotu 62-64 stupňov celzia a necháme opať pri tejto teplote odpočívaťasi tak 20minút, avšak pri takom malom množstve už veľmi rýchlo chladne.Treba každých 5 minút premiešať a dohriať na požadovanú teplotu.

    Domáce pivo (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    po 20 minútach prihrievame za stáleho miešania na teplotu 72-74 stupňov celzia a tak ako v predošlom bode udržujeme túto teplotu 20 minút občasným miešaním a prihrievaním

    Domáce pivo (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    za stáleho miešania privedieme do varu nie však extrém 96-98 stupňov stačí a varíme 5 až 10 minút

    Domáce pivo (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    keď už máme povarené zoberieme hrniec a vlejeme ho nazad do druhého a rýchlo miešame až sa teplota rovnomerne rozloží(pozor je to horúce)

    Domáce pivo (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    tu vidíme ako sa nám pivko začína pekne sfarbovať do hneda:-)

    Domáce pivo (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ešte raz riadne premiešame, teplota by mala byť teraz v hrnci 62 stupňov celzia ak nie je,dohrejeme a opať odložíme nabok pretože ideme robiť druhý rmut

    Domáce pivo (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    druhý rmut sa robí presne ako ten prvý čiže zasa odoberieme 7L do hrnca akúrat už nám odpáda varenie na 62 kedže tuto teplotu už máme dosiahnutú a odrazu prihrievame na 72-74 stupňov a udržujeme opať po dobu 20 minút

    Domáce pivo (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    po 20 minútach tak ako pri prvom rmute za stáleho miešania privedieme do varu a varíme 5 až 10 minút a znova zmiešme zo zvyškom v druhom hrnci a aktívne premiešame,teraz by mala byť teplota v hrnci po zmiešaní 75 stupňov celzia,ak nie je prihrejeme,tejto teplote sa hovorí "odrmutovacia"

    Domáce pivo (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    hrniec zakryjeme a necháme odpočívať 15-20 minút,zatiaľ si vypláchneme hrniec v ktorom sme rmutovali a nalejeme doň 14 litrov vody ktorú zahrejeme na teplotu 80 stupňov celzia

    Domáce pivo (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    uf,nevedel som že možem pridať len 20 bodov,chcel som tento recept nápísať podrobne a píšem ho už dve hodiny takže recept dokončím v recepte číslo dva pod názvom "Domáce pivo pokračovanie" ak by s tým nebol problém tak prosím redakciu aby tieto dva recepty zlúčila dokopy :-) http://varecha.pravda.sk/recepty/domace-pivo-pokracovanie-fotorecept/55642-recept.html

Diskusia k receptu

miskin
ďakujem,už rok som sa odhodlával až sa to nakoniec podarilo :-)
radost
@leomax
už sme dvaja..tú vodu zo zoznamu surovín mám doma aj ja..:-)
pivo má vraj najvyšší glykemický index..
cukor velí:pivo nie..!!
zato zostáva mi len autora chválenie..
za precíznosť..trpezlivosť..
je poučné byť VARECHY hosť..
:-)
1x vini55
k599
Aj ja chválim autora receptu, ale, bohužiaľ, asi ostanem len pri tom kúpenom.
afataga
no chlape, klobuk dolu, mas moj obdiv, asi ten vysledok stoji za tu namahu, ked sa ti chce s tym tolko varit, nepohrdla by som kostovat, aj ked ja radsej svetle a dokonca to ani nemam daleko :-)
katka78
Pivo síce nepijem, recept v praxi nevyskúšam, ale za jeho podrobné spracovanie a originalitu patrí ti @miskin moje uznanie a 5* k tomu!
miskin
ďakujem Vám za komentáre :-) ja pivo tiež moc nepijem,je to moj koníček a relax preto mi nevadí tráviť u toho toľko času :-)
miskin
a áno vysledok stojí za to :-) navyše mi odpadá starosť čo komu kúpiť na sviatky :-D
elalea
...trosku tazsie na pozhananie ingrediencicii,ale padaradicka,"klobuk dole...".za odvahu a sikovnost sa Ti sklanam....;-).a***************ciek si daj kolko chces.....;-D
miskin
elalea ďakujem krásne :-) (netuším ako niekoho označiť v komentári,ešte sa tu moc nevyznám)
frezia68
Fíííha! Teda nepiť pivo a takéto vedomosti,pracnosť výroby a dobrý výsledok.A podrobne zdokumentovaný recept len prvý diel písania za 2 hod. ? Ak by to bolo v mojej kompetencii máš výhru za mesiac december istú :-) ,tak môžem Ti dať len *****,hoci by som dala aj 50 * :-)
frezia68
A potešíš,ak vysvetlíš odlišnosť prvých troch sladov, z čoho sú?Ďakujem za vysvetlenie :-) len stručne,už si dosť písal.
editam
Čítala som to so zatajeným dychom ako detektívku. Máš môj obdiv. Keby som mala tie prístroje a suroviny, piviska navarila, tak by ma môj starý na rukách nosil :-)
dellawar
Chýba tam slad Bratislavský, slad Hotentótsky a chmeľ obyčajný. Inak
pivo na ... .
miskin
ďakujem pekne ešte raz všetkým ,potešili ste ma:-) frezia68-ide v podstate o jačmeň a káždý z nich je inak sušený,pražený na charakteristickú farbu a voňu.Samozrejme sa pestujú rozne odrody jačmeňa :-)
nalpa
@miskin , uz som si mslela ze budem varit pivo...mno nebudem..ale mas u mna pomyslnu Medailu Varechy! ,,za zrucnost, za statocne pisanie, sfotografovanie, za.....proste za vsetko! :)
k599
@ miskin , ak chceš niekoho označiť /zvýrazniť/ v komentároch, musíš dať @ a hneď po ňom, bez medzery, jeho prezývku.... napr: zavináčmiskin : @ miskin
svedka
Pekna praca :) To je taka zabavka pre chlapov toto,pravidelne priatel kupuje v jednom obchode cely set na vyrobu piva,mne vadi akurat ten smrad :) Ale je to tu tak drahe,ze sa to v podstate takmer neoplati :)
miskin
@svedka ďakujem :-) áno tieto sety sú drahé už aj v naších končinách.Ja uchovávam kvasnice z predošleho varenie čo je dosť výrazna položka.Niekedy som to tuším aj ratal niečo okolo 30 centov za pol litra piva vrátane energii...samozrejme nerátam vybavenie ale tak to chodí pri varení tiež nerátam cenu hrnca keď robím polievku :-D
svedka
@miskin pravda :)) @k599 ved prave,ale pri pive mi to nejak nepasuje,ale to je len o mojej chuti,chlapom take chuti vsetkym :)
marcel83
Ulozene. Ak zozeniem suroviny, vyskusam. Nateraz postacuje Budweiser Budvar B:ORIGINAL ;)
kukulienka71
úplná alchýmia:-) v lete mi dobre padne vychladené pivo, ale prenechám jeho prípravu iným nadšencom. Na toto by som nervy iste nemala:-)) chválim podrobný a fundovaný popis, námaha stála iste za to. U mňa za 5*.
denyany
Tak takýto recept tu ešte asi nie je! Pekná práca, fajn výsledok. Za rok vypijem tak 2l piva, także skúšať nebudem....
k599
@svedka , vidíš ten ozaj prácny, zložitý, náročný, unikátny recept? Ktorá žena by sa už len do toho pustila. Toto je vyložene mužská receptúra a ver tomu, že keby to aj stálo za figu borovú, nám to po toľkej práci bude chutiť neskutočne. A verím tomu, ak nás aspoň trochu ľúbiš /chlapov/, bola by si aj Ty nadšená z našej obrovskej radosti.
salinka
To sa mi teda ani nesnívalo, že pivo sa dá uvariť doma. Ale roboty je s tým viac ako s poschodovou tortou:-))) @miskin , skvelé úvodné dielo, vitaj na Vareche:-)
miskin
Tolko komentarov som necakal,dakujem vsetkym:) samozrejme je kopec jednoduchsich receptov ktore mozem zverejnit,no plavat som sa naucil az ked ma otec hodil do hlbokej vody :D tieto recepty by som vsak prirovnal ku kuracej polievke z bujonu ktoru dochutime podravkou:)
zuzanka1367
Super, zatial som pila dobré brontvaiovské pivo, ja by som ho s láskou čapovala...
luciahric
Dobrý deň,
ako jedna z tých, čo sa domácemu vareniu piva venujú, by som Vás chcela poprosiť o vyplnenie tohto dotazníku, ktorý sa týka pivnej turistiky, čo je veľmi zaujímavé a na Slovensku nové odvetvie cestovného ruchu a mňa zaujíma, aký má na Slovensku potenciál. Vyplnenie by malo trvať tak 3 minútky. Mimochodom, chválim Vás za pekný popis postupu aj s fotkami :)

Ďakujem Vám :)
 www.survey-xact.dk/LinkCollector?key=HWY3DN3Z15CN...

root
@Luciahric (5.4.2017 17:12)

Za dva súdky domácej dvanástky ti to vyplním, tmavého piva stačí súdok. Dohodnuté?
1x root




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia