Pirohy

Domáce pirohy plnené lekvárom

Autor receptu: olinecka

Toto jedlo milujem od detstva, a tak som si ho pripomenula. Samozrejme rozhodli pirohy urobiť naše vnúčatá.

40 minút
príprava
5-10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Z múky, soli, vajíčok a vody urobíme cesto, ktoré na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 3 milimetrov. Cesto pokrájame na kocky, do stredu dávame lyžičkou lekvár a pozliepame boky. Lekvár potrebujeme tvrdší, aby nám nevychádzal von.
  2. Do hrnca dáme vodu a trocha soli necháme zovrieť. Vložíme všetky pirohy premiešame a necháme povariť, kým nevyplávajú na vrch. Scedíme a prepláchneme vodou.
  3. Maslo rozpustíme pridáme strúhanku, ktorú opražíme dozlatista.
  4. Pirohy vysypeme do misy a pridáme opraženú strúhanku. Hotové dochutíme soľou a cukrom podľa seba. Dobrú chuť. Toto jedlo nesklame ani najnáročnejších....