Domáce pečivo so semienkami ľanu zlatého fotorecept

iva63 - fotkaiva63, 20. januára 2015
Domáce pečivo so semienkami ľanu zlatého (fotorecept)
Foto: iva63

Mala som doma zásoby ľanu zlatého, tak som ich dnes zúžitkovala....použila som ich do cesta a tiež som nimi posypala pečivo... výsledok bol fajn!

6
porcií
15-20 minút
na 230 °C

Suroviny

Na kvások:
125 g
175 ml
2 g
Na cesto:
300 g
190 ml
2 g
1,5 KL
1,5 PL
1,5 PL
Na posyp:
2 PL




Postup

  1. 1

    večer si zamiesime suroviny na kvások a necháme odpočívať do rána na kuchynskej linke

    Domáce pečivo so semienkami ľanu zlatého (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ráno rozpustíme droždie v teplej vode a prilejeme ho do kvásku z večera...premiešame...potom tam vysypeme aj múku zmiešanú so soľou... opäť premiešame a pridáme semienka ľanu zlatého aj semienka sezamu

    Domáce pečivo so semienkami ľanu zlatého (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    rukou vypracujeme vláčne cesto...prikryjeme a necháme 10 minút kysnúť

    Domáce pečivo so semienkami ľanu zlatého (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    po 10 minútach cesto preložíme do nižšej sklenenej misky...bude sa nám s ním lepšie pracovať..rukou vyťahujeme cesto do boku a stláčame ho späť do stredu a poriadne zatlačíme päsťou...toto viackrát zopakujeme, tak že si misku stále točíme ľavou rukou dookola a pravou pracujeme s cestom...potom prikryjeme ľanovou utierkou a necháme 10 minút kysnúť....všetko zopakujeme ešte 4 krát...takže doba kysnutia nám bude trvať 50 minút...

    Domáce pečivo so semienkami ľanu zlatého (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    vykysnuté cesto rozdelíme na šesť rovnakých dielov ... 116 gramových...

    Domáce pečivo so semienkami ľanu zlatého (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pracujeme s každým bochníkom ....cesto stláčame prstom do vnútra stále ním točíme dookola, aby sme všetok vzduch dostali von

    Domáce pečivo so semienkami ľanu zlatého (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    prikryjeme a necháme 10 minút kysnúť

    Domáce pečivo so semienkami ľanu zlatého (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    do malého tanierika si dáme semienka zlatého ľanu a každý bochník do neho pritlačíme...zoberieme tvorítko a pritlačíme...ja som použila tvorítko na kaiserky

    Domáce pečivo so semienkami ľanu zlatého (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pomúčime si ľanovú utierku a na ňu položíme bochníky posypanou časťou dole....opäť prikryjeme a necháme 1 hodinu kysnúť

    Domáce pečivo so semienkami ľanu zlatého (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    takto vyzerajú bochníky po hodine kysnutia...stále ich máme opačne obrátené

    Domáce pečivo so semienkami ľanu zlatého (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    bochníky prevrátime, uložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie

    Domáce pečivo so semienkami ľanu zlatého (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    dáme do vyhriatej rúry na 230 stupňov na 20 minút ...použijeme strednú mriežku a tiež dáme na dno hlboký pekáč... keď vložíme plech s bochníkmi do rúry tak zároveň nalejeme pohár vody do spodného hlbokého pekáča, kvôli pare....

    Domáce pečivo so semienkami ľanu zlatého (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    upečené bochníky po 20 minútach

    Domáce pečivo so semienkami ľanu zlatého (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    dáme ich vychladnúť na mriežku

    Domáce pečivo so semienkami ľanu zlatého (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    prajem dobrú chuť!

    Domáce pečivo so semienkami ľanu zlatého (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    bochníky v reze

    Domáce pečivo so semienkami ľanu zlatého (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

iva63
@iva2111 už som pomer droždia v recepte opravila...použila som 2 g čerstvého droždia....a ak nemám čerstvé tak mi stačí iba pol malej lyžičky sušeného droždia...ďakujem
iva63
tvorítko na kaiserky som kúpila v predajni Tescoma...
ďakujem všetkým za nahliadnutie receptu, hodnotenie aj uloženie do KK, prajem Vám krásny deň!
medovnicek
Ivka ty si v takýchto receptoch neprekonateľná, aj tento si ukladám a idem pozrieť čo to ten ľan zlatý je:)
viera1
@iva63 nie som si istá tou gramážou - 2g čerstvého droždia? Kocka má 42g a na to množstvo múky predpokladám 20g.Kukni ešte raz,prepáč :)
iva63
@viera1 gramáž droždia v recepte je správna...2 g...voľakedy som sa držala pravidla, že na pol kila múky je potrebné "dané" množstvo droždia...dnes si dovolím tvrdiť, že to tak nie je a mám to vyskúšané...klik na môj predošlý recept na domáce tradičné bagety...tam som dala iba 2 g sušeného droždia...recepty sú časovo náročnejšie práve preto, že obsahujú malé množstvo droždia...
katka78
Info s droždím tiež môžem potvrdiť - aj ja dávam minimálne, ale predĺžim čas kysnutia. Funguje to stopercentne.
jerica
@iva63 Ivka,
Tvoje pečivko je bezkonkurenčné , ide do kk, hviezdne inšpirácie :-)
viera1
@iva63 2g čerstvého a 2g sušeného je dosť rozdiel.Tiež dávam štvrť lyžičky sušeného na chlieb bez miesenia,ale ten kysne 12hod,tak preto sa pýtam.Môžem,nie? Neviem si to predstaviť,rozdeliť kocku droždia (42g) na 21 častí (teda to množstvo :) si neviem predstaviť).
tatranka
Ivka,krásne buchtičky,zdravé.Takže nielen,vodu káže a víno pije....žiješ a myslíš zdravo.Nech ti to vydrží.
safran
úplne perfektné foto aj recept aj popis aj výsledok...
potvrdzujem skúsenosť s kvasnicami, stačí skutočne oveľa oveľa menej, ako sú všeobecné doporučenia
suvla
Pozdravujem, včera som ich robila, neverila som vôbec tomu, že zo 4g droždia žemle budú krásne nadýchané, fakt vyšli podľa mojich predstáv a v reze sú také isté ako tvoje iva63




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia