Domáce parené buchty plnené marhuľami

Autor receptu: shukvacik

Prišiel syn na týždeň a prvé, čo chcel bolo niečo sladké, že poďme kúpiť parené buchty a mňa napadlo, či máme doma múku a droždie ?!. Ostalo pre celú rodinu a chuť bola fantastická. Kúpite ich v každom obchode, no domáce sú domáce :-)

20
porcií
60 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Z (teplého) mlieka, trošku cukru a droždia si urobíme kvalitný kvások. Do nádoby dáme múku trošku soli a vykysnúty kvások.
  2. Vypracujeme hladké cesto, ktoré schovamé pod "perinu" a necháme ho na teplom mieste vykysnúť.
  3. Pomúčime si pracovnú dosku a cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 - 1 ,5 cm. Cesto nakrájame na menšie štvorčeky alebo kruhy najlepšie 6 cm priemer a na každý štvorček/kruh dáme lyžičku marhúľového lekváru a polku marhúľe, štvorec spracujeme a zabalíme do cesta tak, aby nám vznikla malá buchta.
  4. Hotové buchty necháme prikryté utierkou ešte 15 minút.
  5. Buchty paríme 15 - 20 minút nad horúcou vodou. (Použijeme parák na buchty tak, aby hladina vody bola 1 cm pod buchtami).
  6. Keď sú buchty hotové, polejeme ich roztopeným maslom, posypeme grankom/kakaom, makom a práškovým cukrom.
  7. Samozrejem lekvár a ovocie je ľubovoľné na Vás :-) prajem Vám dobrú chuť ;-)