Rastlinné mlieko

Domáce mlieko z kešu orechov (fotorecept)

Autor receptu: happybunny

Ak máte laktózovú intoleranciu, nekonzumujete živočíšne produkty alebo nie ste moc na tie supermarketové náhrady obsahujúce 1% orechov, tento recept je pre vás :) pripraviť toto krémové kešu mlieko je veľmi jednoduché, stačia dve ingrediencie a za chvíľu máte doma výborné a hlavne zdravé mliečko, ktoré sa dá použiť úplne rovnakými spôsobmi ako tie z obchodu.

10 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Kešu si vopred namočíme do vody na aspoň 5 hodín, ja ho dávam takto cez noc do chladničky a ráno pripravujem mlieko.
  2. Keď nám pekne nasiakli vodu, preplachujeme ich dokým nemáme vodu čistú. Používame pomer 4:1 voda ku kešu, ak by sme mlieko chceli mať krémovejšie, tak môžeme kľudne použiť len 3 hrnčeky vody. Pridáme štipku soli a akékoľvek tekuté sladidlo, ktoré nám vyhovuje, ja používam domáci púpavový med. (Rozdelila som si recept na polovice, preto je na fotke tak malý obsah vody a kešu.)
  3. Mixujeme 2-3 minuty a keďže kešu oriešky sú veľmi mäkké, už po tomto kroku mlieko môžeme konzumovať, ale ak ho chceme mať naozaj číročisté, prelievame ho do nádoby cez látku alebo gázu.
  4. Na vrchu nám ostane takáto pasta z kešu, ktorú určite nevyhadzujeme keďže sa dá spotrebovať mnohými spôsobmi (jeden vám ukážem v ďalšom recepte :)).
  5. Keďže som veľmi šikovná, podarilo sa mi z tejto várky vyliať asi 1/4, takže mi ostalo necelých 700 ml :') Mlieko vydrží v chladničke 3-4 dni, vždy ho treba pred použitím premiešať alebo pretrepať. Je veľmi chutné aj samé o sebe s dvojnásobnou dávkou sladidla a trochou škorice, vanilky.