Maslové croissanty

Domáce maslové croissanty (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Maslová chuť a vôňa, ktorej sa nedá odolať. Trocha trpezlivosti a výsledok super.

200 minút
príprava
25-30 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si ingrediencie na cesto.
  2. Do väčšej misy preosejeme múku pridáme cukor, soľ, maslo nakrájané na menšie kúsky. Do vlažneho mlieka dáme trocha cukru (asi 1/2 ČL), rozdrobíme droždie a pripravíme kvások.
  3. Kvások dáme do misky k múke. Rukou vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste zakryté asi 90 minút.
  4. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovné dosku.
  5. Cesto rozvaľkáme na tenko a na vrch nastrúhame maslo.
  6. Cesto poskladáme dovnútra.
  7. Opäť boky cesta preložíme do stredu, akoby sme skladali lístkové cesto.
  8. Zložené cesto rozvaľkáme.
  9. Cesto takto aspoň tri razy skladáme a rozvaľkáme. Vložíme do chladničky.
  10. Následne vyberieme z chladničky a rozdelíme na dve časti.
  11. Jednu polovicu dáme opäť do chladničky, druhú rozvaľkáme na obdĺžnik 40x20 cm. Nakrájame na trojuholníky.
  12. Tvoríme akoby rožky širšou stranou dovnútra.
  13. Plech vyložíme papierom na pečenie, croissanty potrieme rozšľahaným vajíčkom. Rúru predhrejeme na 190 °C a pečieme 25-30 minút do zlatista.
  14. Po upečeni.
  15. Prajem vám dobrú chuť.