Domáce maslo

daska616 - bez fotkydaska616, 31. marca 2014
Domáce maslo
Foto: daska616

Tento recept som robila už niekoľkokrát a všetkým chutil. Je veľmi jednoduchý a zvládne ho každý. :-) Ja som tento recept našla v časopise Zobraziť celý popisTento recept som robila už niekoľkokrát a všetkým chutil. Je veľmi jednoduchý a zvládne ho každý. :-) Ja som tento recept našla v časopise : Pošli recept !

120 -150g
porcií
10 minút
príprava

Suroviny

2 tégliky




Postup

  1. 1

    Šľahačom vyšľaháme smotanu dotuha. Šľaháme ďalej tak dlho, než sa začne opäť roztekať a jej objem zmenšovať.

  2. 2

    Potom si vezmeme ponorný mixér. Mixujeme a behom chvíľky sa začne oddelovať maslo od podmaslia. Mixujem, pokiaľ nie je z podmaslia iba ,,voda,,

  3. 3

    Hmotu scedíme - oddelíme maslo od podmaslia. Poriadne vyžmýkame a vytvarujeme.

  4. 4

    Vzniknuté maslo zabalíme do alobalu a dáme stuhnúť do chladničky. Potom si už môžeme vychutnať lahodnú pochúťku. Dobrú chuť !!!

Diskusia k receptu

kredenc
Koľko percent živočíšneho tuku má toto "maslo"?
kukulienka71
Páči sa mi toto maslo,určite si ho urobím! @kredenc ,podľa mňa 33% tuku má,ked ho robila zo šľahačkovej smotany a tá je živočíšneho pôvodu. V zahraničí sa dá bežne kúpiť živočíšne maslo so zníženým obsahom tuku(u nás 82% je kvalitné kravské z obchodu),ale kto ráta kalórie alebo mu vadí viac tuku,ten si vyberá s menším množstvom...Jasne,že to nemôže byť také chutné ako vysokotukové,ale práve preto ho chcem vyskúšať,aby som vedela porovnať.@daska616 ,pekné foto!
babidka
@daska , da sa to samozrejme aj takto . A ak chces naozaj iba malicko masla , uplne staci aj takato smotana .No a ako si to myslel @kredenc ? Ze maslo bude mat tiez iba 33% ??? :-)))
Nuz , @kredenc asi chybal na hodinach chemie ked sa preberali /este na ZS/ roztoky , koncentracie atd .:-)Mlieko je vlastne akysi druh emulzie .No a @daska z tej smotany iba oddelila tuk od srvatky - teda smotanu rozdelila na dve zlozky . V tuku mohlo este ostat nieco z tekutiny a tak moze mat 80 % aj 85% tuku .Teda maslo urobila uplne normalne :-)
yogicek
Milá@babidka ,
@kredenc to vie, on je chytrý. Len si zase, ako aj stále nešupnul, a to nehovorím o nohách pod stôl, tak rýpe.
Milá@daska616 , dobrý nápad, stojí za vyskúšanie. Pekný deň.
kukulienka71
@babidka ,ja som chémiu nikdy nemala rada,aj to vidieť podľa môjho predošlého komentu:-)),takže toho tuku tam bude normálne?to je super!vlastne to percentuálne vyjadrenie je z celkového množstva ked tam bola aj tekutina,vtedy tam bolo 33% tuku. už som v obraze(hádam:-) @kredenc nereaguje?
jozka2
Ja ho potom premyvam studenou vodou a tak odlozim,aby sa vymili zbytky mlieka/cmaru z kysleho,zo sladkeho mlieko/drzim maslo v trochu osolenej studenej vode v chladnicke,zakryte v mysticke.Maslo drzim pod vodou z toho dovodu,aby nemala moznost kyselina maselna reagovat so vzduchom,ktora na vzduchu sa rozklada na ine zlozky,ktore su zdraviu skodlive,maslo na vzduchu uz po 5 min,meni strukturu,preto je vidiet na starsom masle zltejsi povrch niekedy uz pri kupe masla,ktory treba odstranit/takto uchovavam aj maslo kupene cerstve z obchodu.Recept ako udala Daska616 je skutocne cerstve domace maslo,vyborne pre kazdeho hlavne pre deti a chorych.Mas 5.Takto sa robilo maslo po domacky z kyslej smotany a mutilo sa v tzv.zbuskoch aj hodinu,ziskana riedka cast to bol vyborny cmar tzv. buttermilk.Robi sa z 33% smotany tento pomer je obsah tuku k pomeru mlieka v smotane,ale vyzrazane maslo je aj domace 82%,lebo sa slahanim odstredi z neho voda.
jozka2
kukulienka71,ak ta mozem poopravit,vsetko podojene mlieko ma skoro rovnake mnozstvo tuku,zalezi ako su kravy krmene a niektora krava produkuje vydatnejsie mlieko,ale obsah tuku v mlieku nezalezi na mlieku,toto sa upravuje v centrifugach v mliekarnach,kde urcitym odstredenim smotany este zo sladkeho mlieka odstredia smotanu na pozadovany stupen smotany v mlieku preto su mlieka 1%,2%,4%.Obsah smotany so 4,8%v mlieku je kvalitne mlieko ale to je este mlieko nespracovavane,tusim slahackova smotana je 33% a heavy cream36%obsah mastnej zlozky obsiahnutej v mlieku.Ak by bolo mozne kupit 4%mlieko z obchodu bez konzervacnych pridavkov vyzrazala by sa na nom krasna vrstva smotany po skysnuti.Zaiste tu chodi vela ludi od fachu tak to objasnia.Maslo ktore vyrobila daska616,je plnohodnotne maslo,ktore mozno oprazene,ale najprv premyte vodou pouzit vsade ako maslo z obchodu ak by ho mala vacsie mnozstno moze z neho urobit Gee,ktore uz nemusi drzat v chladnicke,na vzduchu uz nereaguje a dlhsim statim ziskava na kvalite.
jozka2
Daska 616, sorry,napisala som ti,ze davam 5 v skutocnosti som dala 4 body preto,ze ho nepremyvas ale hned zabalis.Taketo sa neda prazit,alebo dobre prazit,lebo v nom mas servatku a ta bude prskat a dlhsim stanim servatka ti zmeni chut,musi sa preto viac krat premyt a potom je to naozaj kvalitne maslo.
kukulienka71
@jozka2 ,ja som rada,že sa dozvedám nové veci,ďakujem.Moja mama je spod Tatier,tiež mali doma kravy a mútili doma maslo. Iste mi rada povypráva zasa o tom,len ona tie tuky neovláda:-)
smejkad
idem zamachrovat ak mozem :-)))
bezna krava podla plemena , krmenia a iných okolnosti doji mlieko s tukom od 2,8 do 5,5% ( vyskytnu sa aj odchylky samozrejme )
v mliekarni okrem pasterizacie sa tuk oddeli (vsetok), emulguje a potom sa pridava tam, kde ho chcu mat a tolko, kolko ho chcu mat, cim vznikaju produkty rozneho obsahu tuku od odtucneneho mlieka az po slahacku
tato technologia spracovania sposobuje,ze niektore zlozky mlieka sa z chemického hladiska menia a teda tolko diskutovane zahlienenie od mlieka je sposobene nie mliekom ako takym, ale tym, ze bolo nesetrne spracovane, surove mlieko nezahlienuje
zelam pekny den :-)
babidka
Som rada @jozka aj @smejkad , ze ste to tu tak pekne vysvetlili . Vyroba masla v malom sa dost lisi od vyroby masla vo velkom - ale vzdy je to o tom , ze nech uz je pomer tuku v mlieku akykolvek - vzdy sa da z kvalitneho mlieka vyrobit plnohodnotne maslo :-)
Ani posmievaci typu @kredenc na tom nic nezmenia ....
amelie
chytrý recept, @daska :-))) z @kredenc si nič nerob, funguje tu ako šťuka v rybníku:-))), aby sme nezaspali na vavrínoch:-)))
jozka2
mathi,niet zaco ,rado sa stalo,smejkad to vysvetlil odborne tak ako to ma byt do odstredeneho mlieka sa pridava tuk na potrebne % tuku v mlieku,vedela som,ze su tu odbornici,ja som uz pomaly mnohe podrobnosti zabudla,zijem v inych sferach,je to davno a ja sa niekedy smejem,ze potrebujem prekladat do slovenciny,lebo mi nechcu prist na rozum tie prave slova.Babitka ty urcite mas prehlad ako sa muti maslo po domacky,teraz das do slahaca a je to.
mariamka
nasa rodina v okoli Novej Bane tiez chovala kravky a mutila doma maslo, vtedy mi to "nevonalo" ale toto tvoje @daska616 by som skusila, minule som videla Nigelu, ako to presne takto robila, a to je "jaka pani" :)) aj si to podala tak cisto, pekne a jednoducho, ako si ta potravina zasluzi,, @jozka tiez dakujem za cenne info :)
jozka2
kukulienka71,chyba nie je v tom,ze nemas rada chemiu,ale v tom ze dite sociku/si rocnik mojej prostrednej dcery/,moja dcera bola velmi dobra v chemii a matike vobec,ale ak by som sa jej na to opytala/pre srandu to urobim/ma z toho spanielsku dedinu to sa stavim,presne ako ty,kde si ty mohla vydiet vyrobu masla a ako sa to robi ani ta nenapadlo sa tomu venovat,aj tak si dieta stasteny,ze si sa narodila za sociku,dal vam skoly zadarmo stacilo sa ucit,lek. zabezpecenie a skolky na vysokej UROVNI S VYSKOLENYM personalom,zijem ceeez 25 rokov v Amerike a ver mi aj pri vysokej vyspelosti tejto krajiny mnohe veci by sa mali co ucit od nas/ked som videla,ze moj vnucik spi na zemi na malickom matraci v drahej sukromnej skolke bolo mi doplacu atd.mali sme na vybornej urovni polnohospodarstvo aj ine veci len to trebalo dotiahnut do konca,keby sme neboli tlaceni rusmi boli by sme sa mali ovela lepsie a teraz co, plno ludi bez vzdelania nema pracu a plno ludi so vzdelanim nema ani Tolko pracu,ale uznavam,ze zmena musela prist pre mnoho inych veci.Prepac rozpislala som sa ako cinsky pisar.
hanak
@Daska616 , tak na takéto "čudo" som nechtiac prišiel asi pred 20-timi rokmi úplnou náhodou. Dal som dcére šľahať šľahačku a tá šľahala a šľahala a šľahala..... A my dvaja tupci, sme potom na to čumeli, ako bacil do lekárne. Ale moja šikovná manželka, keď to prišla ohodnotiť, bola nadšená, že sme vyrobili maslo. Pochádza z gazdovskej rodiny,doma vyrábali maslo, tak to hneď dokázala identifikovať. Chvála bohu, ja som to chcel práve isť vyliať pre psa. Odvtedy sem tam takto maslo vyrábame.
kukulienka71
@jozka2 ,kľudne daj TS,ja rada čítam:-)asi si vo veku mojej mamy,vidím,že si rozhľadená aj skúsená,môžeme "pokecať":-)mne je tiež do plaču z niektorých vecí na tomto svete:-( ale zas,hlavne,že je mier a že sme zdraví!!
manya
zo šľahačkovej smotany som ešte neskúšala robiť maslo, kravské mlieko nechám sednúť ( zostane kyslé), navrchu sa usadí smotana, je už trošku kyslá, a z takejto smotany, izbovej teploty, vyšľahám maslo, mám na to špeciálny šľahač ale dá sa aj ručným el. šľahačom a je to rýchlejšie, vyzrážané maslo dám do dobre studenej vody, premývam a dobre postláčam, na chlebe je fantastické a prepražené ( ghee) používam na varenie, z ostatného skysnutého mlieka spravím tvaroh;
jozka2
manya,to kysle mliecko daj potom do chladnicky na nejaky den a budes mat kysle mlieko,ze ho nozom moze krajat a fantastickej chuti ked ho chces mat kyslejsie nechaj ho dlhsie prikryte na kredenci aj so smotamou a potom daj do chladnicky.Z mlieka ktore ostalo cez noc,alebo po nejakych 12 hod to zistis sama ked sa vytiahne smotana na vrch mozes zobrat/mlieko je fakticky este sladke/a vyslahat vybornu domacu slahacku,z kysleho zase maslo.
manya
@jozka2 , ešte donedávna sme mali doma kravičku- živiteľku, tak som stvárala rôzne mliečne výrobky;
radox1
kolko gramov masla je z tych 2 teglikov smotany?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia