Domáce maslo

Domáce maslo s trochou kyslej smotany

Autor receptu: dvorka

Včera som náhodou zazrela na internete recept na výrobu domáceho masla. Istá značková spoločnosť ponúka šľahač na maslo a tam uviedla aj suroviny. Keďže občas maslo robievam, nedalo mi to a dnes som vyskúšala či to je ozaj tak rýchle, jednoduché a fajné. A , je.

10 minút
príprava

Postup

  1. Ja mám zatiaľ iba starý šľahač na šľahačku ktorý používam len na šľahanie masla, lebo elektrický šľahač sa mi kvôli troche masla nechce skladať. Dá sa však použiť aj obyčajná plastová fľaša alebo nejaká dobre uzatvárateľná nádoba, aby sa tekutina nedostala von. Do nádoby som si naliala smotanu šľahačkovú, pridala som lyžicu kyslej smotany a rýchlymi pohybmi piesta som za asi minútu vyšľahala maslo. Kto nemá šľahač, v uzatvorenej nádobe trepe smotanou do vtedy, kým sa zrazí a vytvorí sa maslo.
  2. Cez sitko som si preliala tekutinu - cmar, ktorý použijem na pečenie bagiet a maslo som si dala dole zo šľahača.
  3. Vyšla mi takáto asi 85 gramová hrudka. Ak by som chcela ochutené maslo, do trochy cmaru si dám trochu soli, pažítku alebo iné koreniny, môže byť aj strúhaný syr (takéto maslo som raz jedla, je veľmi chutné). nalejem k vymútenému maslu do šľahača, pár krát prešľahám. Cmar vylejem, maslo precedím.
  4. Hrudku som si dala do másielničky, ozdobila takouto pomôckou na zdobenie zákuskov. Inokedy tieto rybie šupinky robím nožom, teraz ma napadla rýchlejšia verzia.
  5. A nakoniec zaslúžené raňajky, na ktoré som sa od včera tešila. Nie som zástancom všetkého domáceho, mám veľmi málo voľného času, ale dnes som to dala. Domáca - včera upečená kvásková bagetka, mnou vyrobené veľmi chutné maslo, džem z nedávno obratého hrozna a vlastnoručne nalúskané čerstvé orechy.