Domáce lístkové cesto fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 7. novembra 2014
Domáce lístkové cesto (fotorecept)
Foto: ancicka

Domáce je domáce!

45 minút
príprava

Suroviny

Tukové cesto:
250 g (margarín)
100 g
Závinové cesto:
150 g
štípka
1 ks
2 čl
75 ml




Postup

  1. 1

    Na doske v múke maslo nožíkom posekáme na drobno a rýchlo ho vypracujeme. Tuk by mal byť studený.

    Domáce lístkové cesto (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto sformujeme do kocky a odložíme do chladničky,kým urobíme závinové cesto.

    Domáce lístkové cesto (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V múke zamiešame soľ,pridáme žltko,ocot a vodu a vypracujeme vláčné cesto.

    Domáce lístkové cesto (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ked sa už nelepí ani na ruky,ani na dosku,sformujeme do tvaru bochníka a zakryté utierkou necháme na doske odpočinuť asi 15 min.Odpočinuté cesto vyvaľkáme do štvorca,do stredu položíme tukové cesto.Všetky štyri rohy závinového cesta preložíme cez tukové,aby bolo zakryté,

    Domáce lístkové cesto (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a rozvaľkáme.Preložíme na tretiny,

    Domáce lístkové cesto (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    bokom ešte raz na tretiny,

    Domáce lístkové cesto (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a necháme odpočivať zakryté 15 min.Skladanie opakujeme ešte 2x tým istým smerom.Odpočinuté cesto už viac neskladáme,ale ho vyvaľkáme a ľubovoľne spotrebujeme.

    Domáce lístkové cesto (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Také množstvo lístkového cesta stačí na takýto fajný krémeš.

    Domáce lístkové cesto (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

evcok
tiež ma to zaujalo, počkám si na odpoveď, lebo recept ma zaujal, aj som si ho uložila, a potom mi udrel do očí ten nepomer. Ale veď chyby sa stávajú, nič sa nedeje, snáď preklep.....
redakcia
Mnozstvo vody (v tabulke surovin) v recepte bolo opravene.
babinka
netreba po skladani a pause cesto rozvalkat? Lebo recept si ukladam, pride cas na jeho vyuzitiu.
ancicka
Ospravedlňujem sa s tou vodou.Pri vkladaní surovín som sa pomýlila,ale som to uviedla na pravú mieru.
@babinka ,je to samozrejme,že treba aj cesto rozvaľkať,ked sa bude znova skladať.
@katula2 ,pravdaže ho môžeš aj zmraziť.
jarunka
Ja som listkove cesto este nerobila, vzdy som kupovala, alebo robila tie napodobeniny, tak toto si ukladam a upeciem kremes, ktory som nejedla ani nepamatam. Ten tvoj vyzera krasne :-)
antalik
Dobrý deň, mohli by ste mi napísať na mail iphonedotyk@gmail.com ? Mala by som otázku ohľadom tohoto super koláčika. Ďakujem veľmi pekne
mariamka
veru zasluzny recept, jeden z tych, co by sa hodil do rubriky "Master", len kto ma na to nervy a cas, vsakze :))
havino
ancicka, @ked budem mať nervy a čas, ako mariamka píše, urobím, ukladám si ho, pekná práca
jerica
@ancicka ďaľší tvoj výborný recept s prehľadom prezentovaný aj pre začiatočníkov :-)
marika21
Výborný recept. *****
Pamätám si ako to robila moja mamička, keď sme boli deti. Presne tak ako je nafotené. Vtedy ma to nezaujímalo. Cesto som si kupovala hotové. Podľa tohto receptu urobím aj ja svoje domáce cesto. Ďakujem za recept.
sovka62
Skvelý recept, @ancicka , klasika, ktorá nikdy nesklame. Musím sa k domácej výrobe vrátiť. V sobotu sme mali návštevu a keďže som chystala viac chodov, tak som na predjedlo (hermelín s orechmi a brusnicami zapečený v lístkovom ceste) kúpila hotové cesto v Bille. Katastrofa. X-razy vyskúšaný recept, doteraz sa vždy podaril. Teraz lístkové na bokoch prasklo, syr aj brusnicový džem vytiekol na plech. Neverila som vlastným očiam.
Vytiahla som z koša obal z cesta, zaujímalo ma zloženie. Prvá položka v zozname: Palmový tuk!!!
Nikdy viac.
1x jack
dovic
Výborný recept, ja už iný ani neskúšam, ďakujem
ivana45
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či tam treba dať maslo alebo margarín. Ďakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia